Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

HUP-ovci moraju potpuno promijeniti odnos prema Vladi

  Mijodrag Šajatović/Lider           17.03.2012.         1142 pogleda
HUP-ovci moraju potpuno promijeniti odnos prema Vladi

Biznismeni okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca imaju problem. Nisu našli zajednički jezik s vladom Jadranke Kosor. Ona je u posljednjoj fazi neke istaknute članove HUP-ova vodstva (bankare) čak ‘privodila’ u Banske dvore dijeleći im packe pred TV kamerama.

Vlast se promijenila, a iz HUP-a stižu glasovi nezadovoljstva vladom Zorana Milanovića. Uz klasične zamjerke da nema rasterećenja privrede i da zabrinjava neusklađenost mjera na državnoj razini i lokalnima, posebno su zanimljive tvrdnje da kritički raspoloženim članovima u goste stižu poreznici i uskokovci.

Kopernikanski obrat Ako su odnosi između visoke politike i krupnog kapitala već zahladnjeli, onda problem, osim poslodavaca, imaju i čelnici Kukuriku koalicije. Bez kvalitetnih savezništava vladajućih i poslodavaca teško je očekivati prolazak recesijskim minskim poljem. A morala bi se zabrinuti i najšira javnost. Lijepo je uz jutarnju kavicu zabavljati se sukobima između poduzetnika i ministara, ali cijenu te predstave na kraju će platiti svi građani. Bilo da su još zaposleni u realnom sektoru, bilo da im plaće i primanja stižu iz državnog proračuna. Nema tu crno-bijele slike, čistih pozitivaca i čistih negativaca. Ni na jednoj strani. Ali i jedna i druga strana trebale bi promijeniti pristup.

Prije svega, to se odnosi na domaće poduzetnike i menadžere tvrtki i banaka u stranom vlasništvu, okupljene pod zajedničkim nazivnikom ‘poslodavci’. Na njihovu žalost, HUP-ove članice uplaćuju članarinu, i to samo dok ocjenjuju da im koristi članstvo u HUP-u. Pa ne mogu primijeniti taktiku Nadana Vidoševića u HGK koji jedanput na mjesec svisoka održi predavanje koje nikoga u Vladi posebno ne dirne, a on ispadne jako pametan. I za svaku vlast posve bezopasan.
Vodstvo HUP-a, dakle, griješi kad od Vlade stalno nešto traži: niže poreze, brže reforme, niže cijene inputa, fleksibilniji Zakon o radu... Da bi javnost pridobili na svoju stranu i da bi ujedno Kukuriku vladu istjerali načistac, HUP-ovci bi morali reći što konkretno jamče Vladi ako ona učini to i to. Koliko novih radnih mjesta? Koliko povećanje izvoza, koliko više u proračunu, koliko veći BDP ako Vlada u tim i tim rokovima učini to i to?
Naravno, to je teško procijeniti i nosi rizik da se obećanje neće ostvariti. Ali poslodavci su se naviknuli na rizike, moraju prihvatiti i taj dodatni. Ako poslovna zajednica s pravom od vlasti traži promjenu ponašanja, onda to i sama mora pokazati primjerom.

Kukuriku arhipelag Međutim, i dečki iz Milanovićeva kabineta moraju odlučiti što im je prioritet u odnosima s krupnim, srednjim i sitnim ‘kapitalistima’. Mogu ići u krajnost pa prijetnjama poreznicima i uskokovcima, čačkanjem sumnjivih pretvorbi, istjerivati pravdu. Bez obzira na posljedice u realnom sektoru. Ili im je prioritet potaknuti pomlađivanje poduzetničko-menadžerskog vrha hrvatske privrede. Ili im je cilj pokušati na najmudriji način upregnuti poslodavce kako bi ovi, radeći u svom interesu (ali ne pretjerujući u maksimiranju koristi za sebe i svoje vlasnike), radili i u interesu države. Kao što bi poslodavci trebali reći što mogu obećati, tako bi i mudri premijer trebao uspostaviti komunikaciju s poslovnom zajednicom. Ne nužno preko GSV-a.

Ni poslodavci nisu homogeni. Htjeli-ne htjeli, oni se u teškim trenucima dijele na menadžere tvrtki u stranom vlasništvu i domaće poduzetnike. Pa bi Milanović, Čačić, Grčić, Linić... trebali odvojeno uskladiti interese sa svakom od tih skupina. Pitanje je jednostavno: ‘Što mi u vlasti trebamo učiniti da biste vi na terenu ostvarili rezultate koje obećajete?’ Mudrosti, čini se, nema ni s jedne strane. ‘Krupni kapitalisti’ pokušavaju svoje pojedinačne interese ostvariti igrajući na procjepe između SDP-a i HNS-a. Već su vidljivi primjeri onih koji se dogovaraju ‘sa strane’. Kukuriku vlada, s druge strane, ‘igrajući za raju, a zanemarujući taktiku’, negativistički generalizira sve poduzetnike i menadžere. Prijetnje Remetincem prije će poduzetnike potjerati da se okane biznisa i samoumirove nego što će ih potaknuti na nove investicije i novo zapošljavanje.
Aktualna vlada istodobno sve više sliči Kukuriku arhipelagu razbacanih otoka koji gotovo ne usklađuju svoje djelovanje. Još samo nedostaju telefonske sjednice. U susjednoj Srbiji koalicijska vlada ima takvu alergiju na dogovaranje i usklađivanje da se od 597 sjednica čak 421 održala na ‘halo’.

Kolumna Ekonomalije, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.