Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Glazba

Humanitarni koncert Tamburaškog orkestra Dugo Selo za obnovu crkve u Sladojvcima

  vj           24.06.2015.         2327 pogleda
Humanitarni koncert Tamburaškog orkestra Dugo Selo za obnovu  crkve u Sladojvcima

Tamburaški orkestar Glazbene škole Dugo Selo održao je humanitarni koncert u dvorištu crkve sv. Barbare u Sladojevcima. Kruna je to dvotjednog intezivnog nastojanja novog župnika vlč. Darija Šimića da kroz glazbene večeri za sve zainteresirane prikupi što više financijskih sredstava za obnovu krovišta ove 2 stoljeća stare crkve, našeg zavičajnog prošteništa sv. Anutna. Tome je prethodilo 13 utoraka ciljane duhovne priprave sa sv. Misom na koje su hodočastili vjernici iz susjednih, ali i daljih župa. Mnogi su došli i pješice. U ovom veoma složenom i neizvjesnom projektu uspio je mobilizirati svoju župsku zajednicu u svih 9 naselja ove župe od Bakića, G. Miholjaca, D. Meljana, Lukavca, Sladojevaca, Radosavaca, Slad. Luga, Španata i D. Kusonja. Više od 150 volontera doprinijelo je da se kroz sve večeri donirana i kupljena hrana i piće pripremi i ponudi gostima. Većina i svojim predanim radom, a mnogi i svojim nesebičnim donacijama. Zajedno s neposrednim darovima na oltar sv. Anutnu prikupljeno je oko 70.000 kn koji će biti uloženi u popravak krovišta, za koje treba oko 200.000 kn. Potrebe župe sv. Barbare tu ne prestaju. Već je kupljen dio materijala za gradnju kapele za katoličke vjernike u Donjim Meljanima, radio se projektna dokumentacija za kapelu u Bakiću, u suradnji s gradom Slatinom obnavlja se sakralni prostor u Lukavcu, a obnovit će se križ i zvono u Radosavcima.

Sav ovaj odrađeni i budući planirani posao pokazatelj je da će zajednica rado doprinijeti svakom projektu i darovati svoje vrijeme (što je najbitnije) ako pokretači zajednice (u ovom slučaju župnik Šimić) svojim primjerom i danonoćnim trudom pokažu da im je stalo. Zorno su poništene sve isprike i kuknjave kako su teška vremena, kako nema novaca, kako nam nisu naklonjeni ovi ili oni. U organizaciji projekta i prikupljanju vanjskih donacija puno je pomogao i gosp. Vlado Međimurac, predsjednik Časničkog zbora grada Slatine. Svoj obol kroz besplatnu svirku dali su i glazbeni sastavi Laguna bend, Oaza, PMS, Suhopoljski tamburaši, Otkazani let i Noćni signal.

Vratimo se koncertu koji je održan u prekrasno uređenom cindoriju sladojevačke crkve kojemu je nazočilo preko 200 ljudi uglavnom župljana, jer se nitko od uvaženih gostiju nije odazvao. Tamburaški orkestar Glazbene škole Dugo Selo darovao je ovaj humanitarni koncert na poziv njihovog prijatelja, nama svima znanog narodnog pjevača Perice Pokupčića iz Sladojevaca.

Ovaj orkestar pod ravnanjem prof. dr. Darija Cebića, unatoč mladosti svojih članova najuspješniji je amaterski orkestar u Hrvatskoj koji uspješno promovira tamburašku glazbu diljem Hrvatske i svijeta. Prošle godine na Svjetskom folklornom prvenstvu u Bugarskoj osvojili su prvo mjesto (prije toga regionalno i europsko) i Grand prix pod nazivom „Golden Orpheus“. Četrdesetak mladih glazbenika sviraju folklorne skladbe hrvatskih krajeva, ali i obrade popularne i klasične glazbe. Voditelj orkestra i aranžer skladbi je Dario Cebić, mladi hrvatski skladatelj, doktor glazbenih znanosti, profesor kompozicije i pijanist, dobitnik cijenjene međunarodne nagrade za umjetnika godine ,,Artist of the Year 2014“ i mnogih drugih nagrada iz svoje struke. Prof dr. Cebić vrsni je glazbeni pedagog koji je doktorirao u Grazu na temi povijesti tambure. Profesor je tambure na Konzervatoriju Franz Schubert u Beču i skladatelj 10 simfonija, član društva skladatelja Austrije i autor dvije knjige na njemačkom jeziku s glazbenom tematikom. Naš Perica (rođen 1947.) bavi se pjevanjem narodnih pjesama više od 50 godina i nastupa po brojnim festivalima u Hrvatskoj. Uz više od 30 –tak vlastitih ( tekst i glazba) pjesama autor je poznatih pjesama „Majko Voćinska“ i „Moj narode raseljeni“ posvećenih Domovinskom ratu.

Orkestar i Perica zajedno su izveli 10-tak obrada popularnih narodnih pjesama i plesova uz zasluženi pljesak razdragane publike nakon svake izvedbe. Ovu glazbenu večer koja je oduševila prvenstveno obične male ljude, ali i članove orkestra koji su iznenađeni toplim prijemom domaćina suvereno je vodila Helena Hegediš, ravnateljica TZ grada Slatine. Svoj doprinos su dali iz Štefica iz cvjećarnice Trnoružica koja je uredila scenu i Davor iz grada koji je bio ton majstor. Perica je Pokupčić lijepo uočio da nam je od svega najviše potrebna duhovna snaga. Jer uzaludna je obnova i gradnja novih crkvi, ako u njima vjernici neće kroz molitvu i sakramente tražiti Božju snagu i pomoć za svakodnevni život. Na kraju je župnik Šimić zahvalio svima i podijelio zahvalnice svom imenjaku maestru Dariju Cebiću, orkestru i Perici Pokupčiću.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Glazba