Banner
MORH: Upis u vojnu evidenciju nema obavezu služenja vojnog roka
Influenceri sve traženiji, postaju atraktivno zanimanje
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Aktualnosti

HSU pokreće peticiju protiv poskupljenja dopunskog osiguranja

  eg           10.04.2016.         1126 pogleda
HSU pokreće peticiju protiv poskupljenja dopunskog osiguranja

Hrvatska stranka umirovljenika pokreće akciju skupljanja potpisa građana protiv poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna, najavio je predsjednik stranke Silvano Hrelja na konferenciji za novinare u središnjici HSU-a.

„Pozivamo građane, udruge civilnog društva, političke stranke, umirovljeničke sindikate i udruge koje dijele vrijednosti jednakosti i solidarnosti da nam se pridruže u prikupljanju potpisa“, rekao je Silvano Hrelja te naglasio da akcija traje od 11. do 30. travnja 2016.
Silvano Hrelja je naglasio da se HSU akcijom obraća 1,6 milijuna korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja koji uredno plaćaju svoju policu i kojima se dodatno želi uzeti 400 milijuna kuna u godinu dana.
"Želimo vidjeti koliko su građani voljni preuzeti sudbinu u svoje ruke i javno reći da im se sviđa ili ne sviđa da netko dere kožu s njihovih leđa, sa ili bez potrebe", rekao je Hrelja naglasivši kako svi izračuni pokazuju da polica dopunskog osiguranja može ostati na razini od 70 kuna, ako država ispuni svoje obveze.
Predsjednik HSU-a je upozorio da će povećanje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja državu koštati dodatnih 250 milijuna kuna troška države za građane kojima ona plaća dopunsko osiguranje.
"Građani su platili svoje police u 98,8 posto slučajeva. Država je svoju policu, koju je dužna u potpunosti pokriti, platila na razini 31 kune, a sada Vlada želi dodatno opteretiti građane, a državi poskupjeti cijeli sustav. Bojim se da se time želi uništiti postojeći sustav solidarnosti", kaže Hrelja.
Također, HSU predlaže povećanje cenzusa za oslobođenje plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja na 2200 kuna za samca i 1800 kuna po članu obitelji te je podsjetio da su sadašnji cenzusi utvrđeni daleke 2004. godine a iznose 1516 kuna po članu obitelji i 1939 kuna za samca.
Upozorio je da se povećanjem cijena HZZO-ovog dopunskog otvara lov privatnih osiguravatelja na osiguranike. "Kada iz dopunskog osiguranja HZZO-a odu zbog 'dampinških' cijena mladi i zdraviji ljudi, cijena police za stare i nemoćne bit će puno viša od 150 kuna", poručio je Hrelja te prozvao potpredsjednika Vlade Božu Petrova da 'razbija međugeneracijsku solidarnost'.
„Trebao bi osvijestiti činjenicu da njegove riječi čine sve nedostupnijom zdravstvenu zaštitu za stare i siromašne", zaključio je Hrelja.

Na linku ovdje možete preuzeti obrazac za peticiju i pomoći u prikupljanju potpisa.

Solidarnost na djelu!

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti