Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

HSP-ovci zapalili svijeće u spomen na dr Antu Starčevića

  vn           01.03.2017.         1101 pogleda
HSP-ovci zapalili svijeće u spomen na dr Antu Starčevića

Članovi virovitičkog ogranka Hrvatske stranke prava položili su bukete cvijeća i zapalile svijeće na spomen-poprsje dr Anti Starčeviću na trgu koji nosi njegovo ime. Hrvatski političar, publicist i književnik koji je zbog ideologije hrvatskog nacionalizma proglašen Ocem Domovine, umro je 28. veljače 1896. godine u Zagrebu, u 73. godini života. Osim politikom, bavio se poviješću, filologijom, književnom kritikom, filozofijom, pisanjem pjesama, dramom, političkom satirom.

Pokopan je na groblju, uz crkvu sv. Mirka, u Šestinama, dva dana nakon smrti. To je učinjeno prema njegovoj volji, jer nije želio biti pokopan na Mirogoju, nego na seljačkom, narodnom groblju. Iako je želio skromni sprovod na posljednji ispraćaj došlo mu je više od 30.000 ljudi. Utemeljitelj Stranke prava i jedan od najutjecajnijih političara u hrvatskoj povijesti umro je  u zgradi koja danas nosi naziv Starčevićev dom i nalazi se u blizini zagrebačkog Glavnog kolodvora. Tu su zgradu izgradili pravaši 1894./1895. prema projektu arhitekata Lea Hönigsberga i Julia Deutscha i specijalno su namijenili jedan stan u njoj za svog osnivača Antu Starčevića iako on baš nije bio oduševljen tom idejom.

Starčević je cijelog svog političkog djelovanja bio asket. Nije želio beneficije niti nagrade. Mnogi njegovi suvremenici su ga smatrali isključivim (Strossmayer, mladi Radić…) upravo zbog njegovog odbijanja da se povine službenim ili neslužbenim političkim previranjima. Iako je u svom političkom djelovanju prošao put od austrofila do žestokog protivnika Habsurgovaca te pogotovo Mađara uvijek ga je vodila jedna misao – hrvatski narod mora sam odlučivali o svojoj sudbini. Starčević je politički intenzivno djelovao 60-ih i 70-ih godina 19. stoljeća, ali se gorko razočarao u hrvatsku nagodbenjačku politiku te se s vremenom povukao iz političkog života. Ipak ostao je moralna vertikala nadolazećih mladih snaga, budućih političara, koji su ga i prozvali Ocem domovine. Posljednje godine života proveo je u spomenutom stanu osamljen i okružen knjigama. Posjetitelje je primao rijetko, a poklone ili novčane donacije redovito je odbijao.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti