Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Europska unija

Hrvatskoj službena opomena zbog direktive o sezonskim radnicima

  Hina           26.12.2023.         1390 pogleda
Hrvatskoj službena opomena zbog direktive o sezonskim radnicima

Europska komisija je pokrenula postupak protiv Hrvatske i još sedam zemalja članica slanjem službene opomene zbog toga  jer nisu na potpuno pravilan način prenijele sve odredbe direktive o sezonskim radnicima. Cilj je te direktive osigurati pravedna i transparentna pravila za prihvat sezonskih radnika iz trećih zemalja u EU. Cilj joj je i zajamčiti radnicima koji dolaze iz treće zemlje dostojne radne i životne uvjete, jednaka prava i primjerenu zaštitu od iskorištavanja u cijelom EU-u. Osiguravanje potpunog poštovanja direktive o sezonskim radnicima važan je preduvjet za privlačenje radne snage potrebne za sezonski rad u EU-u, a moglo bi pridonijeti i smanjivanju nezakonitih migracija, navodi Komisija.

Osim Hrvatske službene opomene dobili su Češka, Francuska, Mađarska, Malta, Nizozemska, Austrija i Poljska. Komisija smatra da su Češka, Francuska, Hrvatska, Mađarska, Malta, Nizozemska, Austrija i Poljska nepravilno prenijele i/ili provele neke obveze iz direktive. Te države članice imaju rok od dva mjeseca da poduzmu potrebne mjere za uklanjanje nedostataka koje je utvrdila Komisija. Ako ne dobije zadovoljavajući odgovor, Europska komisija im može uputiti obrazložena mišljenja.

Komisija prati prenošenje tog zakonodavnog akta u nacionalno pravo država članica. U okviru tog sveobuhvatnog postupka Komisija je u travnju 2023. pokrenula prvi skup postupaka zbog povrede slanjem službenih opomena Belgiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Estoniji, Grčkoj, Italiji, Cipru, Latviji, Litvi i Luksemburgu.

Komisija, kao čuvar ugovora EU-a, zadužena je pratiti kako države članice primjenjuju europske zakone i jednom mjesečno objavljuje paket povrede prava EU-a. Na temelju vlastitih istraga ili pritužbi građana, poduzeća ili ostalih dionika pokreće postupak povrede prava EU-a.

 Postupak ima tri koraka. Prvi je slanje službene opomene, a ako se stvar ne riješi tom opomenom šalje se obrazloženo mišljenje u kojem se traži da se osigura sukladnost sa zakonodavstvom Unije. Ako država članica još uvijek ne surađuje, Komisija može uputiti predmet Sudu Europske unije. Većina se slučajeva riješi prije upućivanja Sudu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija