Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

Hrvatskoj nema spasa bez nekonvencionalnih ekonomskih rješenja

  Miodrag Šajativić/Lider           26.08.2012.         2494 pogleda
Hrvatskoj nema spasa bez nekonvencionalnih ekonomskih rješenja

Nemam ništa protiv poduzetnika koji su na vrijeme shvatili da će se najlakše obogatiti ako se budu bavili uvozom. Mogu razumjeti i to da su iskoristili priliku pa skupo prodavali tako uvezenu robu ministarstvima i državnim tvrtkama, potkupljujući korumpirane državne službenike ili direktore.

Ali nemam više živaca kad takvi sada kritiziraju sustav koji im je omogućio bogaćenje. Obogatili ste se, šutite i budite zahvalni što ste ostali ‘ispod radara' DORH-a ili Uskoka.
Jednom takvom, koji sebe smatra vrlo sposobnim poduzetnikom, najavio sam da ću sljedećih godinu dana lobirati da se donese zakonska odredba po kojoj uvoznik smije uvesti proizvoda vrijednih koliko je preko svoje tvrtke izvezao hrvatskih proizvoda. Ideja mu se nije nimalo svidjela...
U tom trenutku bila je to doskočica. Ali zašto se ne bi donijelo takvo pravilo? Ma bilo bi dovoljno da uvoznik mora izvozom pokriti 75 posto uvoza. Pokrivenost uvoza izvozom iz Hrvatske rijetko prelazi 55 posto pa bi to bio velik doprinos.

Isprani ekonomski mozgovi Testirao sam ideju među kolegama iz branše, analitičarima, poduzetnicima iz proizvodnje. Svi su me začuđeno gledali uz komentare: ‘Ma to se moglo u socijalizmu... Pa znaš kakva su pravila WTO-a... Pa ne može se tako dokidati sloboda poduzetništva...'
Provokacija s netipičnom idejom potvrdila je koliko su mozgovi isprani posljednjih dvadesetak godina tranzicije. Ono što se stoljećima nije moglo učiniti oružjem učinjeno je neoliberalnom ekonomskom ideologijom i mamljenjem država i pojedinaca u dužničku zamku.
Mnogi će analitičari, političari i poduzetnici kimnuti glavom kad se kaže da je potreban ‘nov model razvoja', ali kad se predloži neka nekonvencionalna ideja - svi se prestraše. Podsjeća me to na epizodu iz jedne srednjoeuropske zemlje u kojoj sam se zatekao na državni praznik, na dan ustanka u Drugome svjetskom ratu. Na pitanje kad je izbio ustanak, odgovor je glasio: 1944. Zašto ne prije? ‘Pa nije bilo dopušteno', pomalo cinično odgovorio mi je domaćin...
Tako se elita u Hrvatskoj ponaša danas kad je o ekonomskoj okupaciji riječ. Strah da EU neće dopustiti ovo ili ono postao je degutantan. Naravno da svaka ideja poput ove o vezanju uvoza s izvozom nosi i opasnosti. I da treba proigrati scenarije. Ali ako se možda i ne može sve provesti, zar smo doista toliko lobotomirani da se ne usuđujemo ni razmišljati ‘izvan kutije'?

Porez na neočekivanu dobit Kad bi se hrvatskim političarima i ekonomistima svih režima spomenulo uvođenje poreza na neočekivanu dobit, sigurno bi slijedile salve podcjenjivanja. A to je potez koji je, među ostalim, povukao i SAD, formalna perjanica slobodnog kapitalizma. E, ako su to smislili Amerikanci, onda možda mi mali, jadni, nesigurni u sebe možda smijemo bar zamišljati...
Većina poteza koje danas počinju vući ministri Kukuriku koalicije zapravo je savjetovana još početkom 90-ih godina prošlog stoljeća u Transition Reports predstavljenima na godišnjim zasjedanjima EBRD-a. Možda se tih 15 godina zakašnjenja sad ipak mora nabrzinu nadoknađivati. Ali sve te reforme (javni natječaji, privatizacija, ocjenjivanje javnih službenika...) u teškoj recesiji neće dati dovoljno dobre rezultate.
U sljedećim će godinama uspijevati one zemlje i njihovi građani koji će među sobom imati dovoljno slobodnomislećih ekonomista i inteligentnih i hrabrih političara koji će među neortodoksnim idejama pronaći one koje za specifične nacionalne ekonomije mogu dati najbolje rezultate.

Otpor nekonvencionalnim idejama daju i čvrsto formirani centri moći u biznisu i politici. Njihovim predstavnicima još je dobro, voda im nije došla do grla i spremni su žrtvovati cijelu državu i njezine stanovnike za svoje kratkoročne probitke.
Nije slučajno što ministru financija Slavku Liniću, unatoč bolnim rezovima koje provodi i najavljuje, raste rejting u javnosti. Javno mnijenje nesvjesno osjeća da je to ministar koji je dobro promislio što želi napraviti, zna koje opasnosti prijete, ali siguran je da će Zakon o financijskom poslovanju, koliko god bio netipičan i ugrožavao nečiju slobodu i neoliberalne dogme, na netipičan način znatno riješiti blokadu na relaciji prezaduženi poduzetnici - država - banke. Klasična rješenja, da su mogla, već bi dala rezultate.
Sigurno je da će u Linićevu receptu biti nedostataka, da će stradati i nevine tvrtke, ali kako vrijeme odmiče, u svemu se nazire neka logika. Oni koji misle suprotno trebali bi uključiti vijuge i predložiti nešto bolje.

Komentar Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
27.8.2012. 9:08
Siniša ova ti je dobra:"Lopine što dalje od "vrcanja meda". Oduzeti imovinu."

Problem je samo u tome što je većina lopina i kandidata za oduzimanje imovine upravo ta sila koja sprijećava policiju, Državno odvjetništvo i ostale institucije pravne države da rade svoj posao po zakonu i Ustavu, a kako i bi kada je recimo utajivać poreza Marko Babić sudac Ustavnog suda.

Kako bi sve bilo u sigurnim rukama lupine iz Banskih dvora i s Markovog trga su se pobrinule da Babić ne ostane jedini mućak na Ustavnom sudu pa su kao pripomoć za ustavnog sudca postavili poznatog čuvara falcificiranih popisa birača Antuna Palarića i Šeksovog pajdu i tvorca zakona koji su omogućili da mito, kriminal, korupcija i pljačka države postane zakonom zaštićena djelatnost, naravno probranih političkih, ratnih i poratnih profitera.

Da bi sve to funkcioniralo onako kako su to lopine i oni kojima bi prvima trebalo oduzeti imovinu lupeži iz Banskih dvora i s Markovog trga nisu ništa prepustili slučaju, već su onom krivokletniku Mladenu Bajiću produžili mandat, jer kome će vjerovati ako ne pouzdaniku Mladenu Bajiću tom vjernom čuvaru dokaza o pljački države i naroda.
siniša prpić
26.8.2012. 22:21
@stole123, sve je vrlo jasno, već desetljećima. I tu mora doći do drastičnih promjena. Burza drveta je neophodna. Lopine što dalje od "vrcanja meda". Oduzeti imovinu. Zapošljavati ljude. Više i pametnije raditi.
stole123
26.8.2012. 22:09
da siniša a koliko ima onih koji uvoze rezanu građu,lamperiju,b.pod i tako dalje pa obiđi naša stovarišta pa građa je sva manje više iz bosne,zašto mi ne uvozimo trupce iz bosne pa ih ne prerađujemo ovdje ,a na drugoj strani izvozimo trupce umjesto da izvezemo gotov proizvod, tko je to sve odobrio, neki od ministara koji stavlja sebi u džep dobru proviziju ,
siniša prpić
26.8.2012. 21:31
Prijedlog gosp. Šajatovića, vezano uz uvjetovanje uvoza, izvozom, je ispravan. Za naš TVIN ( kao i za sve one koji imaju problem tečaja ), koji ( nadam se ), više izvozi, nego što uvozi, valjalo bi dodatno stimulirati. Ne može biti ista cijena drvne mase za one koji zaista izvoze finalni ili polufinalni proizvod, kao i za one koji ni ne propile trupac, a isti prodaju van R.H. Nedopustivo.


Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.