Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Novinarstvo i mediji

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindiakt novinara Hrvatske traži da Hrvatska podrži snažnu EU medijsku regulativu

  snh           22.11.2023.         1577 pogleda
Hrvatsko novinarsko društvo i Sindiakt novinara Hrvatske traži da Hrvatska podrži snažnu EU medijsku regulativu

Zabrinuti zbog pregovora u trijalogu, odnosno zbog mogućnosti slabljenja predloženog Europskog zakona o medijskim slobodama i Direktive o SLAPP-u, te u suradnji s Europskom federacijom novinara na nacionalnoj razini Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske želi upoznati predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u Hrvatskoj, hrvatske pregovarače i predstavnike u Europskom i Hrvatskom parlamentu sa stajalištima novinarskih organizacija i medijskih stručnjaka o Europskom aktu slobode medija i o Direktivi o suzbijanju SLAPP tužbi.

Danas na sastanku predstavnika SNH-a i HND-a, Maje Sever i Hrvoja Zovka, ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek i njezinom timu naglašena je potrebna za snažnom zakonskom regulativa s učinkovitim mehanizmima zaštite profesionalnog novinarstva.

Naglašeno je protivljenje pokušajima slabljenja Europskog akt o medijskim slobodama i Direktive za suzbijanje SLAPP tužbi trenutnim pregovorima u trijalogu. Sastanak o EMFA na europskoj razini planiran je 15. prosinca i bavit će se isključivo člankom 4. (zaštita izvora i korištenje špijunskog softvera protiv novinara). Ponovljeno je da novinarske organizacije upozoravaju da prijedlog izuzeća zabrane špijuniranja novinara kada je riječ o “nacionalnoj sigurnosti” bez zaštite temeljnih prava zanemaruje važnu sudsku praksu Suda pravde EU i da ugrožava slobodan novinarski rad. Korištenje špijunskog softvera mora biti zabranjeno jer daje pristup cjelokupnoj komunikaciji pojedinca, fotografijama, kontaktima i podacima o ponašanju na mreži – bez znanja žrtve, i povjerljivost izvora i naš pristup kvalitetnom novinarstvu koje podržava naše demokratske vrijednosti je u opasnosti.

Predstavnici HND i SNH upozorili su i na namjeru slabljenja članka 5. (Medijski javni servis) kojim je predviđeno uvođenje zaštitnih mjera od uplitanja vlada, te bi osigurale primjereno i održivo financiranje medijskih javnih servisa na višegodišnjoj osnovi, također s ciljem da im se omogući razvoj i prilagodba potrebama publike i tehnološki napredak. Predstavnici hrvatskih vlasti pozvani su da ne oslabljuju javne usluge medijima i snažne mehanizme za zaštitu pluralizma medija.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je da su pregovori u trijalogu komplicirani, ali da Hrvatska podržava ideju izgradnje mehanizma zaštite pluralizma medija. Smatra da je do kraja mandata ovog Europskog parlamenta i Komisije važno donijeti kvalitetne zakone za medijski sektor. Podsjetila je da je Hrvatska već pokrenula dio aktivnosti iz Direktive i preporuka o SLAPP-u.

Posljednji politički sastanak o SLAPP-ovima planiran je 29. studenoga, predstavnici novinarskih organizacija na sastanku u Ministarstvu kulture i medija iskazali su zabrinutost s namjerom razvodnjavanja Direktive za suzbijanje SLAPP tužbi u trijalogu na EU razini, u upozorenje da slabljenje članka 9 o prijevremenom otpuštanju poništava smisao i namjere Direktive.

Zakonodavna regulativa važna je za zaštitu jakog profesionalnog novinarstva i pluralizma medija, na sastanku s predstavnicima ministarstva istaknuta je važnost izgradnje jakog sustav kojim bi se novinarstvo obranilo kao javno dobro i stup svakog demokratskog društva.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji