Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Gospodarstvo

Hrvatsko gospodarstvo na sajmu u Subotici

  Goran Gazdek           07.06.2012.         2802 pogleda
Hrvatsko gospodarstvo na sajmu u Subotici

Trideset tvrtki iz Hrvatske sudjeluje na 6. međunarodnom i regionalnom sajmu privrede u Subotici koji je otvoren u srijedu 6. lipnja. Organizator predstavljanja hrvatskog gospodarstva je HGK-Županijska komora Virovitica na čijem je prostoru izlagalo 17 tvrtki iz Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Krapinsko-zagorske i Vukovarsko-srijemske županije. Na izložbenom prostoru Grada Osijeka predstavljeni su turistički potencijali tog grada prijatelja Subotice i tvrtke iz osječke gospodarske zone. Iz Virovitičko-podravske županije svoje proizvode predstavili su Apis, Asel, Dam, Diba, Eurovoće, Medena, Poison City, Silosi Vtc, Slavonka, Spider Grupe, Herbarium, Viro i Unimont.

„Hrvatsko gospodarstvo je treći put predstavljeno na sajmu u Subotici, a drugi put u organizaciji HGK-Županijske komore Virovitica. Ovaj sajam je izuzetno važan zbog regionalne suradnje triju susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Mađarske", rekao je koordinator hrvatskog nastupa na sajmu u Subotici, poslovni tajnik HGK-Županijske komore Virovitica Milan Vanđura.

Na 56 štandova u hali sportova predstavilo se 238 izlagača iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Izraela, Italije i Slovenije. U fokusu sajma ove godine je poljoprivredna proizvodnja, prerada i distribucija hrane.

Otvaranju sajma prisustvovali su predstavnici gospodarskih komora Srbije, Hrvatske, Mađarske i Crne Gore, veleposlanstva ambasada Hrvatske, Mađarske i Izraela.

"Trideset tvrtki sudjeluju na ovom sajmu, ali potencijali su daleko veći. Budući da se sajam iz godine u godinu razvija to može biti mjesto gdje će naše gospodarstvo tražiti svoj interes. Hrvatskog gospodarstvo je kompatibilno s gospodarstvom Vojvodine i prirodno je da se nalazimo ovdje. U ovom području postoji značajna hrvatska zajednica koja i dalje može biti značajan most suradnje između naših zemalja i gospodarstava Hrvatska će sljedeće godine postati punopravna članica Europske unije i na taj način će se ostvariti mogućnosti još veće međunarodne suradnje pa tako i sa Srbijom, odnosno Vojvodinom. Ako budemo pametno upotrijebili sredstva koja će nam piti dostupna, u razvitak infrastrukture i gospodarstva, pokazat će se da je to pravi način suradnje europskih zemalja. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da gospodarstva Hrvatske i Srbije sve više funkcioniraju balansirano i vjerujem da nema prepreke za još boljom suradnjom i razvijem. Subotica je pokazala da je to grad koji ima potencijal i sposobne ljude koji su privukli dosta investicija, a mi želimo da se u budućnosti taj trend nastavi, rekla je konzulica Republika Hrvatske u Subotici, Ljerka Alajbeg, zaželjevši Subotičkom sajmu dug i plodonosan život. 

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić na otvaranju je naglasio značaj sajma kao mjesto gdje se subotička privreda može susresti sa privredom regije. „Zadržat ćemo takav koncept i u narednom razdoblju", rekao je Vučinić.

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin naglasio značaj Subotičkog sajma jer je uvršten na mapu evropskih sajmova od značaja za regiju. "Na ovakvim sajamskim manifestacijama dolazi do regionalnog povezivanja privrednika, učvršćivanja zajedničke i uspostavljanje nove suradnje i novih kontakata, kao i stvaranja mogućnosti nastupa na trećim tržištima" - rekao je Bugarin koji je sajam proglasio otvorenim.

Organizatori i pokrovitelji sajma su Pokrajinski sekretarijat za privredu, Lokalna samouprava Grada Subotice, Regionalna privredna komora Subotice, Javno komunalno poduzeće Subotičke pijace i tvrtka V-Land sajmovi. Direktor Javnog komunalnog poduzeća "Subotičke pijace" Bela Bodrogi očekuje da će ovogodišnji sajam biti najuspješniji do sada. "Na osnovu ankete koju radimo svake godine među izlagačima zaključujemo da se iz godine u godinu povećava stupanj suradnje i broj ugovorenih poslova", rekao je Bodrogi.

Izaslanstva Hrvatske gospodarske komore (poslovni tajnici županijskih komora Virovitica Milan Vanđura, Bjelovar Mara Milinović i Požega Marija Rehnicer te viši stručni suradnik u HG-Županijskoj komori Virovitica Suzana Kolesarić) i Grada Osijeka (gradonačelnik Krešimir Bubalo sa suradnicima) posjetili su Konzulat Republike Hrvatske u Subotice gdje ih je primila konzulica Ljerka Alajbeg.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo