Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Hrvatski povijesni portal – i o sudbini Židova Virovitice i okolice


  Politika           Goran Gazdek           10.01.2014.         2379 pogleda
Hrvatski povijesni portal – i o sudbini Židova Virovitice i okolice

Prvi broj elektroničkog mjesečnika Hrvatski povijesni portal u novoj 2014. godini tematski je posvećen Holokaustu odnosno podučavanju o Holokaustu. Brojni materijali na čak 114 stranica  izuzetan su priručnik svim edukatorima o Holokaustu (hebr. Šoa) u Hrvatskoj i susjedstvu. Časopis je u formatu A4 kako bi ga se što lakše moglo ispisivati na kućnim pisačima i tako bez problema koristiti u školama i seminarima. U ovom specijalnom broju koji nosi datum 2. 01. 2014. broju može se pronaći gotove nastavne listiće,nastavne materijale i preporuke za nastavu povijesti.

Sadržaj 11. broja Hrvatskog povijesnog portala (urednik mr.sc. Miljenko Hajdarović):
3 Tumačenje ustaškog pozdrava za Ustaške junake
6 Comments from a dining table
8 Why do we have to teach about holocaust? View from Portugal
10 Najava: Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti
11 Logor Đakovo - groblje logorskih žrtava
14 Porajmos  (znači genocid nad Romima!),
17 Pitanja i odgovori o Jasenovcu, ustašama, NDH i Holokaustu
34 Danica - prvi logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj
37 Holokaust u Ludbregu
39 Spašavanje židovske djece u Ludbregu
41 Život nakon smrti - preživjeli ludbreški Židovi
42 Holokaust u Osijeku
47 Stradanja koprivničkih Židova 1941. godine
48 Sudbina Židova Virovitice i okolice - fragmenti za povijest
58 Sudbina međimurskih Židova
62 Nacistički logor na beogradskom Sajmištu
66 Holokaust u Makedoniji
68 Odnos dinarske četničke divizije i vlasti NDH
72 Rasni zakoni u trećem Reichu
82 Epidemijom spasili živote
84 Umjetnička sjećanja Jana Komskog
88 Prvo su došli...
89 Primjer podučavanja o Holokaustu - OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet
91 Teaching the Holocaust - Sharing Best Practices
97 Lica diskriminacije

 Među suradnicima siječanjskog broja Hrvatskog povijesnog portalae je   publicist i naš kolumnist Ljubo R. Weiss, ovaj puta i u funkcijiji v. d. predsjednika Židovske općine Virovitica. Suradnice i suradnici su i  Ingrid Alexovicz, Francina Pereira Santos Oliveira, Lea Maestro, Đorđe Mihovilović, prof., Milivoj Dretar, prof., Vedran Ristić, prof., Lidija Vranar, prof., Aleksandar Todosijević, prof., Kire Filov, mag., Domagoj Zovak, prof., Vanja Goldberger, dipl. politolog, Esther Sterental, BS, MS, dr.sc. Hrvoje Petrić, Mihovil Dabo, prof..  j

Preuzimanje časopisa: Hrvatski povijesni portal #11

Za čitanje PDF verzije Hrvatskog povijesnog portala preporučujemo najnoviju i BESPLATNU verziju Adobe Readera koja je dostupna na ovom linku: http://get.adobe.com/hr/reader/ ili smrtno stradanje u vrijeme Šoa (obitelji Pajtaš i Weissman, nekoliko pripadnika obitelji Šajber, pored ostalog i biografiju Slavka Šajbera,  kojeg stariji  čitatelji pamte po „šajberici", poništenim rezultatima jednog cijelog nogometnog kola zbog namještanja utakmica. Vrlo je zanimljiva ZAVRŠNA NAPOMENA, ali i neke fotografije uz rad koje je snimio autor, a prikazuju dvije veće nekretnine koje nisu vraćene vlasnicima odnosno njihovim nasljednicima (tzv. Pajtašev mlin kod Velike stanice, i skladišta Weissmanovih u Gupčevoj ulici.). Autor spominje i nekada čuveni Bingov čošak, mjesto na kojem je  kasnije izgrađena robna kuća Trgocentra, i spor koji tri sestre Bing, koje sada žive u Izraelu, vode s Virovitičko-podravskom županijom.

Valja napomenuti da je ogled koji potpisuje Lj.R.Weiss  informativan, daje kronologiju   rasta  židovske zajednice od doseljavanja  prvih židovskih obitelji 1790, preko doprinosa Židova razvoju Virovitice i okolice, sa osvrtom na žrtve Holokausta. Autor je izabrao nekoliko imena odnosno biografija rodom osoba Židova virovitičkog kraja, i ukratko opisao njihov uspon, ali i mukotrpno preživljavanje

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

bać joza
11.1.2014. 23:07
Prijatelju!

Pročitaj moj komentar i njega komentiraj. I to je to!

Pozdrav!
mirovnjak
11.1.2014. 22:47
BAĆ jOZA

"Ne želim komentirati stradanja Židova u 2. svjetskom ratu jer je svaka nevina žrtva svetinja i opomena za svakog od nas"
Ovo je tvoj citat i duboko vjerujem da si to iskreno napisao, no misle li svi tako, pa i oni koje ti na ovom portalu gorljivo braniš?
bać joza
11.1.2014. 20:39
Poštovani!

Ne želim komentirati stradanja Židova u 2. svjetskom ratu jer je svaka nevina žrtva svetinja i opomena za svakog od nas. I ne samo nevina žrtva 2. svjetskog rata, nego općenito. Komentirao bi samo malu crticu iz života druga Slavka Šajbera.

Kada se gradila šećerana u Virovitici, sama gradnja je išla jako teško. Tada je drug Slavko Šajber predložio da se šećerana nazove "Šećerana Boško Buha" po poznatom partizanskom bombašu. I bi tako. I šećerana se napravi! Drug Slavko je znao kako se to radi s drugovima. O nogometu nekom drugom zgodom!

Pozdrav!
Ljubo R. Weiss
11.1.2014. 4:17
U zadnjem dijelu teksta došlo je do manje greške, pa kraj prikaza pa stavak glasi:
...Autor je izabrao nekoliko imena odnosno biografija rodom osoba Židova virovitičkog kraja, i ukratko opisao njihov uspon, ali i mukotrpno preživljavanje ili smrtno stradanje u vrijeme Šoa (obitelji Pajtaš i Weissman), nekoliko pripadnika obitelji Šajber, pored ostalog i biografiju Slavka Šajbera, kojeg stariji čitatelji pamte po „šajberici", poništenim rezultatima jednog cijelog nogometnog kola zbog namještanja utakmica....
HVALA GORANU NA RAZUMIJEVANJU OVE POVIJESNE TEME KOJA IMA REFLEKSE SVE DO DANAŠNJIH DANA


Još iz kategorije PolitikaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: