Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Turizam

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode imat će jedinstven vizualni identitet

        25.04.2014.         1060 pogleda
Hrvatski nacionalni i parkovi prirode imat će jedinstven vizualni identitet

Osam hrvatskih nacionalnih parkova i 11 parkova prirode odsad će imati zajednički vizualni identitet objedinjen pod naslovom "Parkovi Hrvatske" što će doprinijeti stvaranju jedinstvenog i snažnog parkovnog brenda i prepoznatljivosti Hrvatske kao parkovne oaze Europe - rtekao je to ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na predstavljanju novog vizualnog identiteta zaštite prirode u Hrvatskoj.

"Očuvana priroda i bioraznolikost zasigurno su naš ogroman potencijal. Na to bogatstvo trebamo biti ponosni, ali imamo i obavezu pretvoriti takav potencijal u gospodarski rast i razvoj koji će biti dugoročno održiv i prijateljski prema prirodi", kazao je Zmajlović i naglasio kako će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode raditi na tome da se Hrvatska vidi i doživi kao ekološki vrt Europe.

Zmajlović je podsjetio da je u zaštićena područja uloženo više od 115 milijuna kuna u protekle dvije godine, dok će u slijedeće dvije biti uloženo i nešto više, 120 milijuna. Do kraja 2020. iz strukturnih fondova planira se povući ostatak do 800 milijuna kuna, rekao je.

Krovni vizualni identitet "Parkovi Hrvatske" osmišljen je u okviru Projekta integracije u EU "Natura 2000" i temeljem Zakona o zaštiti prirode koji je uveo značajna poboljšanja u sustav upravljanja parkovima i mjere jedinstvene politike upravljanja zaštićenim područjima na nacionalnoj razini od kojih je jedna stvaranje zajedničkog vizualnog identiteta zaštite prirode i samih parkova, objasnio je Zmajlović.

Ukupno 19 znakova nacionalnih parkova i parkova prirode figurativni su motivi koji predstavljaju najprepoznatljivije elemente pojedinog parka, pa je tako primjerice lički medvjed simbol Plitvičkih jezera, slapovi simbol Krke, vuk je simbol Velebita, a orao štekavac simbolizira Kopački rit. Grupni vizualni identitet osmišljen je tako da svaki pojedinačni znak funkcionira zasebno, ali su svi izvedeni istim grafičkim jezikom što se pokazalo uspješnom praksom u mnogim zemljama - Francuskoj, Norveškoj, SAD-u.

Osim toga, razvijen je i jedinstveni sustav signalizacije i interpretacije na otvorenom koji će posjetiteljima omogućiti bolje snalaženje i upoznavanje sa znamenitostima parkova, a bit će izrađena i internetska stranica "Parkovi Hrvatske" te istoimena mobilna aplikacija. Bit će omogućena i on-line prodaja ulaznica i suvenira putem internetske trgovine.

"Sve to, uključujući i ulaganja u infrastrukturu - poučne staze, informacijsko-edukacijske centre i centre za prihvat i smještaj posjetitelja u znanstvene i edukativne svrhe te sustavna promocija omogućit će parkovima da ispune svoj potencijal i postanu generatori održivog razvoja šireg područja", zaključio je ministar Zmajlović.

Novi vizualni identitet možete vidjeti ovdje

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Turizam