Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Aktualnosti

Hrvatski festival sportske rekreacije na selu, Sopjani opet pobrali odličja

        05.07.2013.         3814 pogleda
Hrvatski festival sportske rekreacije na selu, Sopjani opet pobrali odličja

Hrvatski festival sportske rekreacije na selu,  19. po redu održan je u subotu 29. lipnja u Ličkom Osiku. Od  11 ekipa seoskih udruga  sportske rekreacije „Sport za sve" pristiglih iz cijele Hrvatske tri su bile iz naše VPŽ županije, udruga PODRAVAC iz Sopja, te udruge iz Vukosavljevice i Podgorja. U toj manifestacije  udruge (uglavnom iz seoskih sredina) koje okupljaju članstvo na obiteljskoj osnovi - sve 3 generacije, natječu se u starim sportovima, odnosno igrama koje su naši preci igrali kao pastiri i poljodjelci, dok još nije bilo televizije ni interneta.  Pokrovitelji ovog natjecanja su Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski savez sportske rekreacije.

Predsjednik naše  sopjanske udruge je Josip Matić, a glavni spiritus movens svih kulturnih i sportskih aktivnosti u Sopju već desestljećima, Jozo Šantak - Đala prevodio je svoje uglavnom mlade natjecatelje.

U vrlo dinamičnoj natjecanju u 10 različitih disciplina u izvrsnoj organizaciji ljubaznih domaćina Sopjani su u ukupnom poretku  osvojili 3. mjesto sa 3 brončane, 1 srebrnom i 1 zlatnom medaljom.

Red je imenovati nositelje odličja, ali ništa manju zaslugu ni hvalu nisu zaslužili ni ostali natjecatelji koji su imali manje sportske sreće.

U igri „nošenje jajeta sa žlicom u ustima" treće mjesto osvojili u Jaga Sedić, Ivana Karafa i Mihael Tomašević. U „skoku u dalj s mjesta" brončani su bili Igor Bunarkić i Tena Mikić. Spretni momci Antun Njari i Mihael Šipoš bili su 3. u penjanju na jarbol. Iznenađenje susreta bio je mladi Ivo Jurišić koji je prvi put sudjelovao na natjecanju. Taj jaki slatinski bilder okitio se srebrom u disciplini „obaranja ruke - žilanju". Tehnikom i snagom  pobijedio je sve starije protivnike i u finalu izgubio od puno iskusnijeg takmaca iz Paljuva. Braća Lučić u tijesnom pripetavanju pobijedili su jako dobri lički dvojac u „bacanju kamena s ramena".  Stariji brat Velibor bacio je kamen težak oko 5 kg gotovo 16,5 m, a mlađi Mato više od 13 metara.

Uz već tradicijsku „Olimpijadu starih sportova" u Brođancima, te mnoge seoske olimpijade, ovakve manifestacije koje okupljaju obične male ljude, amatere svih generacija izvrstan su način očuvanja tradicije, starih običaja, te promocije zdravlja i sportskog duha među pučanstvom. Prijedlog sa ovog natjecanja je da iduće godine Sopje bude domaćin 20- tog jubilarnog  Hrvatskog festivala sportske rekreacije na selu.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti