Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Poljoprivreda

Hrvatski duhani: Proizvođačima smo isplatili 10 milijuna kuna više nego lani. Krupan list: BAT stvara prividno blagostanje

  vn           20.01.2017.         2155 pogleda
Hrvatski duhani: Proizvođačima smo isplatili 10 milijuna kuna više nego lani. Krupan list: BAT stvara prividno blagostanje

Sredinom siječnja, kako je to i najavljeno, u Hrvatskim duhanima završio je i otkup duhana tipa burlay, a bit će isplaćen do kraja sljedćeg tjedna. Krajem prosinca Hrvatski duhani su izvijestili kako su isplatili svojim proizvođačima gotovo 50 milijuna kuna za svu otkupljenu količinu duhana, odnosno 10 milijuna više nego prethodne godine. Direktor Hrvatskih duhana Zlatko Pleša istaknuo je kako je cijena svijetle virginije najviša u povijesti te da ona uz sve dodatke iznosi 12,20 kuna po kilogramu.

"Uz to je dodatno isplaćeno gotovo 300 tisuća kuna kroz participaciju troškova za provođenje mjere navodnjavanja te 1,2 milijuna kuna kao poticaj za ostvarene prinose iznad dvije tone po hektaru, a u cilju podizanja prinosa i suzbijanja ilegalne trgovine duhanom. Obzirom na sve obavljene isplate, prosječna cijena duhana tipa svijetla virginia najviša je u povijesti i uz sve dodatke iznosi 12,20 kuna po kilogramu. Iz vlastitih sredstava odobrili smo i dugoročne investicije proizvođačima duhana u iznosu od 4,5 milijuna kuna u svrhu povećavanja površina pod navodnjavanjem, kupovine poljoprivrednog zemljišta, ulaganja u sušne kapacitete i opremu za proizvodnju duhana“, pojasnio je Pleša.

"Točno je da je isplata duhana u spomenutom iznosu i da je nešto veća nego godinu ranije. Ali ta isplata se odnosi na povećana ulaganja proizvođača duhana vlastitih sredstava tj. proizvođači duhana prelijevaju sredstva iz drugih kultura u proizvodnju duhana pa se tako duhan financira iz kamilice, povrća, ratarskih kultura i dr. Ostali dio otpada na PDV", govori predsjednik Udruge Željko Aragović.

Kad bi se duhan financirao isključivo iz predane proizvodnje, isplate gotovo da ne bi ni bilo, na što upozoravamo godinama, a osnovni razlog je ekstremno niska otkupna cijena, koja je najmanja u EU i regiji, upozoravaju iz Udruge.

Prilog tome je da je u Hrvatskoj u posljednjih 10 godina cijena duhana rasla za 45%, a u EU za 256%. Hrvatski proizvođači duhana imaju za 3 kune po kilogramu manju otkupnu cijenu, čak i od proizvođača u Srbiji, što je povijesno diskriminirajuće u 70 godina proizvodnje duhana u Hrvatskoj. 

"U prerađivačkom sektoru u Hravstkoj nije praksa iznositi ovakove podatke koje u javnost iznosi BAT i direktno šteti proizvodnji duhana", naglašavaju duhanci.

Proizvođači duhana govore da ovakvim priopćenjem BATželi stvoriti prividno blagostanje u proizvodnji duhana u Htvastkoj, što jasno šalje poruku da problem niske otkupne cijene žele rješavati medijski prividnim tezama, a ne realno povećati otkupnu cijenu duhana. Nažalost ovo je još jedan pokazatelj da BAT nema interesa za proizvodnjom duhana u Hravtskoj", poručuju iz Udruge.

U Hrvatskim duhanima nisu željeli komentirati navode Krupnog lista uz napomenu da su ranije iznijeli samo činjenice. "Još nemamo konkretnih prijedloga za novu proizvodnu godinu. Još uvijek dogovaramo uvjete proizvodnje i čim budemo imali nove mjere sazvat ćemo sastanak i upoznati ih s novim uvjetima", kazao nam je Pleša.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda