Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Gospodarstvo

Hrvatski drvni klaster izražava duboku zabrinutost zbog najavljene privatizacije Hrvatskih šuma

        25.04.2016.         1525 pogleda
Hrvatski drvni klaster izražava duboku zabrinutost zbog najavljene privatizacije Hrvatskih šuma

Vezano uz najavljenu privatizaciju tvrtki u državnom vlasništvu, te u tu svrhu najavljenih procjena, odnosno analiza poslovanja predmetnih poduzeća, Hrvatski drvni klaster izražava duboku zabrinutost uključivanjem tvrtke Hrvatske šume d.o.o. u navedenu kategoriju poduzeća. Treba podsjetiti da je čak 48 posto teritorija Republike Hrvatske prekriveno šumom te da šume i drvni resursi predstavljaju osnovu za funkcioniranje drvoprerađivačkog sektora, koji 95 posto svojih sirovinskih potreba alimentira preko tvrtke Hrvatske šume.

 U na šumi baziranom sektoru zaposleno je preko 53.000 radnika, a isti sudjeluje sa 3,6 posto u nacionalnom BDP-u. Hrvatski drvni klaster smatra da bilo kakvo špekuliranje s navedenim resursom predstavlja ozbiljan gospodarski presedan te može imati katastrofalne posljedice na budućnost ovog sektora koji sudjeluje u cjelokupnom izvozu s 10,4 posto.

 Sva poboljšanja rada i unaprjeđenja poslovanja tvrtke Hrvatske šume d.o.o. su dobrodošla, ali ne na način da se stvaraju pretpostavke za privatizaciju ili ulazak stranog kapitala u ovu strateški značajnu tvrtku ili za realizaciju bilo kakvog koncesijskog modela nad šumama, koji bi drvnu industriju stavio u vrlo nepovoljan tržišni položaj. Slični scenariji već su bili vidljivi kod modela privatizacije poslovnih banaka ili telekomunikacijskih tvrtki, a indikativno je navedenim modelom nastajala šteta za hrvatske poslovne subjekte ili stanovništvo.

 Realizacijom navedenih mjera, odnosno bilo kakvom liberalizacijom sustava raspolaganja drvnom sirovinom, došlo bi do destabilizacije većeg dijela gospodarstva na ruralnim područjima , a što je u suprotnosti s najavljenim reformskim mjerama i pozitivnim učincima na hrvatsko gospodarstvo.

 Uzimajući u obzir moguće posljedice i vjerojatne negativne učinke na budućnost sektora, Hrvatski drvni klaster će o tome obavijestiti hrvatsku javnost, potaknuti raspravu u stručnim krugovima te žurno zatražiti pojašnjenje od nadležnih tijela u Vladi RH. Budući da se radi o strateškom pitanju za budućnost RH, Hrvatski drvni klaster će o istom obavijestiti Hrvatski sabor i predložiti raspravu o navedenom slučaju te također obavijestiti i zamoliti za očitovanje hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, s obzirom da ne postoje zajedničke europske poli

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.