Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  O dizajnu

Hrvatski dizajn sa strašću

  Krunoslav Kovač           29.11.2021.         506 pogleda
Hrvatski dizajn sa strašću

Salone del Mobile Milano, najpoznatiji svjetski sajam namještaja, dizajna, rasvjete i inovacija te mjesto predstavljanja svjetskih trendova u uređenju interijera, arhitekturi i načinu života, održan je ovih dana nakon 18 mjeseci pauze. Sajam je bio nešto skromnijeg obujma te se izlagalo na unificiranim štandovima. Fokus ovogodišnjeg Milana bili su dizajn, održivost i finoća izrade. Zapaženi nastup na ovogodišnjem sajmu imale su hrvatske tvrtke i brendovi koji su predstavili nove proizvode i kolekcije.

Prostoria je izložila nove kolekcije: Echo, Knif i Tinker.

Milla&Milli predstavila je kolekcije Waves i Bloom.

Skira je predstavila sustav rasvjete Nime.

Što je zajedničko ovim hrvatskim brendovima? Strast. Proizvodnja dizajnerskog namještaja strast je koja počiva na ljubavi prema osmišljavanju vlastitih proizvoda. Želja da se u Hrvatskoj razviju tvrtke koje proizvode inovativne održive proizvode i inovacije s dodanom vrijednosti, umjetnosti kao inspiraciji i kontinuirana suradnja s motiviranim dizajnerima, potaknuti lokalnu okolinu na poduzetništvo i međunarodni uspjeh, pokazali su da je međunarodni uspjeh moguć s razvojem vlastitog dizajna, a ne neizvjesnim i skromno plaćenim lohn poslovima.

Sponzor serijala o dizajnu i arhitekturi je ie-centar.

 

Prostoria jeproizvođač namještaja iz Svetog Križa Začretja o kojem smo pisali u drugom nastavku serijala o dizajnu. Ova obiteljska tvrtka izgrađena je na strasti prema stvaranju kvalitetnog namještaja koji oplemenjuje životni prostor. Trenutno svoj namještaj izvoze u 60 država i u preko 1000 premium salona diljem svijeta. U međuvremenu Prostoria nas je oduševila s dva nova događaja: izložbom „Prostoria 10“ u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu te zapaženim nastupom na ovogodišnjem Salonu del Mobile Milano na kojem su izložili tri nove kolekcije namještaja: Echo, Knif i Tinker.

Kulturni događaj godine u Hrvatskoj bila je izložba „Prostoria 10“ u Meštrovićevom paviljonu. Izložba prati presjek deset godina postojanja Prostorie te slavi uspjeh, strast prema dizajnu i izradi namještaja. Izložba je zahvala vlasnika tvrtke svima koji su požrtvovno radili da projekt uspije, a posebno timu koji je stvorio Prostoriu, grupi domaćih dizajnera Numen/ForUse na čelu s dizajnerom Nikolom Radeljkovićem. Svi zajedno promijenili su domaću industriju namještaja.

www.prostoria.eu

Prostoria
Prostoria
Prostoria
Prostoria

 

Milla & Milli brend je tvornice Mundus Viridis iz Gradeca u blizini Vrbovca čija je osnovna djelatnost proizvodnja konfekcioniranih masivnih ploča, briketa i peleta. Godine 2018. osmisli su brend Milla&Milli visoko kvalitetnog dizajniranog namještaja malih serija. Brend se zalaže za prirodni dizajnerski namještaj najviše kvalitete koji je izrađen od 100% hrvatskog masivnog drveta u kombinaciji s čelikom i mramorom, kombiniranjem geometrijske preciznosti. Da se radi o vrhunskom namještaju pokazuje i cijena jer se pojedini elementi prodaju za od 7 000 do 10 000 eura. U vrlo kratkom vremenu vlasnici tvrtke osvojili su za nove kolekcije prestižne europske nagrade za dizajn: Red Dot Design Award 2019, German Design Award 2020 i Gold German Brand Award 2021. Izlagali su i na važnim Europskim sajmovima, Köln, Milano i Bari. Njihovi programi predstavljeni su i na platformi Archiproducts. Kreativni tim brenda Milla&Milli čine direktorica Maša Vukomanović, dizajneri Jelena Lukač Kirš i Jakov Šrajer. Prototipovi su rađeni u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici.

www.millamilli.com

Milli & Milla
Milli & Milla
Milli & Milla
Milli & Milla

 

Skira je specijalizirana tvrtka za dizajn svjetla, projektiranje rasvjete i rasvjetnih sustava iz Pule čiji je vlasnik svjetski priznati dizajner rasvjete Dean Skira. Skira je dobitnik najprestižnijih međunarodnih nagrada za dizajn. Ove godine prvu nagradu iF Design Award za produkt dizajn rasvjete dodijeljena je baš njemu za svjetiljku Nime, belgijskog proizvođača Delta Light. Konkurencija su mu bili 9 500 radova iz 52 zemlje. „Nime je rasvjetni instrument koji omogućava potpunu integraciju rasvjete u arhitekturi uz precizno usmjeravanje i regulaciju svjetlosnog snopa, a sve to kroz samo 10 mm otvora u stropu, zahvaljujući specijalno razvijenim optikama, omogućava fino podešavanje svjetla, što je prepoznao stručni ocjenjivački sud od 98 članova iz 21 zemlje“. Skira svoje dizajnersko umijeće primjenjuje na vanjsku rasvjetu arhitekture, pejsažnu rasvjetu parkova, urbanih sredina te velik broj međunarodnih interijera. Dobitnik je natječaja realizacije rasvjete euroazijskog tunela u Istambulu. Prema njegovim projektima i dizajnu realizirana je vanjska i interijerska rasvjeta Evolution Towera u Moskvi. Autor je jedne od prepoznatljivih vizura Pule, osvijetljenim dizalicama brodogradilišta Uljanik pod nazivom Svjetleći divovi. Skira osmišljava rasvjetna tijela i sustave interijerske, pejsažne i vanjske rasvjete za poznate svjetske tvrtke, Delta Light i iGuzzini.

www.skira.hr

Skira
Skira
Skira
Skira

 

 

Krunoslav Kovač rođen je u Virovitici. Od 1974. do 1988. bio je zaposlen u VTC projektu kao odgovorni projektant te je u tom periodu bio autor više javnih i privatnih građevina. Od 1989. do 2007. radi kao dizajner i rukovoditelj Razvoja novih proizvoda u vodećoj hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Tvin. 2007. godine osniva Ured ovlaštenog arhitekta. Više puta izlaže na poznatim sajmovima IMM i Orgatec u Kölnu te na sajmovima u Birminghamu, Stockholmu, Milanu, Beogradu i Ljubljani, na izložbama Centra za dizajn HGK-a, na Zagreb Design Weeku i Ambienti u Zagrebu. Član je više strukovnih udruženja te dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

www.ie-centar.hr/krunoslavkovac

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije O dizajnu