Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virovitica

Hrvatske vode krenule u istjerivanje milijunskog duga starog šest godina

  Marija Lovrenc/Večernji list           03.11.2009.         5558 pogleda
Hrvatske vode krenule u istjerivanje milijunskog duga starog šest godina

Hrvatske vode poslale su krajem prošlog mjeseca u poštanske sandučiće diljem Hrvatske opomene i opomene pred ovrhu za dug star šest godina! I to za naknadu za uređenje voda, odnosno staru slivnu naknadu, u koju ulazi uređenje kanala i odvodnja voda. Nisu pritom obavijestili tisuće građana da se dug odnosi na vremensko razdoblje od 2003. do 2006. godine niti su im dali specifikaciju računa, što je izazvalo val negodovanja u Virovitici, Đakovu, Osijeku, Slatini i drugim mjestima. Ogorčeni građani upozoravaju da su ne samo dobili opomenu pred ovrhu bez konkretnih objašnjenja, nego da su je dobili i oni koji su dug već platili i da se cijelim postupkom osjećaju prevarenima. Osobito jer se iznosi računa kreću između 150 i čak tisuću kuna.   

- Dvije godine nisam dobila nikakvu obavijest o bilo kakvom dugu. Osobito ne od strane Hrvatskih voda za VGI Županijski kanal, kako stoji u zaglavlju opomene pred ovrhu. Piše mi samo da dugujem oko 630 kuna za slivnu naknadu prema uvidu u njihove poslovne knjige s datumom od 23. rujna ove godine - ispričala nam je Verica Miletić iz Virovitice. Ona se neugodno iznenadila kada je dug otišla provjeriti na blagajnu ispostave Hrvatskih voda u Virovitici i saznala da je riječ o dugovima koji sežu čak u 2003. godinu, te da je riječ o zastarjelom dugu koji sada dolazi na prisilnu naplatu. Hrvatske su vode, naime, odlučile istjerati dug iz 2003. godine kako bi spriječile da milijuni kuna duga budu otpisani početkom 2010. godine, kada za njih kreće apsolutna zastara. - Čini mi se da je ovo dobrodošlo punjenje proračuna u vrijeme krize jer će mnogi platiti dug, iako ne znaju što zapravo plaćaju - kaže Stjepan Horvat, kojemu je također stigla opomena i to na dug od 228 kuna, a koji je platio već prije dvije godine. Tek kad je s uplatnicama kao dokazom stigao na blagajnu, rekli su mu da opomenu može zanemariti.

U Hrvatskim vodama pak ne vide ništa sporno jer, kažu, svake godine vrše prisilnu naplatu svojih potraživanja, a sada je provode s naglaskom na 2003. godinu zbog otpisa. - Svake smo godine obavještavali obveznike o njihovom dugovanju, kako bismo prekinuli relativni rok zastare od tri godine i sada vršimo naplatu. Opomenu smo koncipirali kao jedinstveni tekst, a svaki obveznik može u ispostavama Hrvatskih voda dobiti konkretne informacije o nastalom dugu - odgovaraju iz Ureda direktora Hrvatskih voda, gdje ističu da građani moraju čuvati sve uplatnice unatrag šest godina jer im se u protivnom neće vjerovati da su dug podmirili. Ujedno, odbacili su mogućnost da su poslali opomene onim dužnicima koji su dug platili, iako primjer našeg sugovornika govori suprotno.

Grad nema ništa sa dugom Hrvatskih voda

Do početka 2007. godine građani su naknadu za uređenje voda, odnosno bivšu slivnu naknadu plaćali isključivo na račun Hrvatskih voda, a unatrag dvije godine plaćaju je gradu u okviru zajedničkog računa sa komunalnom naknadom -  poručuje Marijo Klement, pročelnik Ureda za graditeljstvo i komunalne poslove Virovitice. Zbunjeni građani tom su se uredu i uredu gradonačelnika požalili sa brojnim upitima vezanima uz dug za bivši slivnu naknadu Hrvatskih voda. - Ovo je riječ o isključivo starom dugu koji se odnosi na Hrvatske vode, ne na grad i mi nemamo ništa s njim - poručuje Klement. Grad je ovih dana poslao i vlastite uplatnice i opomene pred ovrhu, ali, kažu, samo za njihov dug.  

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

đuro strašni
4.11.2009. 15:47
da,da ali bi i njihovo poslovanje trebalo malo pročešljati.....pa su tu još i Hrvatske šume,pa da vidiš opet novih"podravki",HAC-ova i ostale žgadije koja samo utjeruje dug običnim smrtnicima......


Još iz kategorije Virovitica