Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Hrvatske tvrtke zainteresirane su za uključenje u obnovu Ukrajine

  hgk           12.10.2023.         1586 pogleda
Hrvatske tvrtke zainteresirane su za uključenje u obnovu Ukrajine

EU gospodarstvenici bit će uključeni u obnovu Ukrajine, a među njima naći će se i hrvatske tvrtke – poručeno je na Hrvatsko – ukrajinskom gospodarskom forumu koji je održan 10. listopada u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj. Na forumu je sudjelovalo 65 hrvatskih tvrtki poput Dalekovoda, Industroopreme te Ericssona Nikola Tesla, a uključujući i one s popisa top 10 hrvatskih izvoznika u Ukrajinu poput JGL-a i Podravke.

"Doprinos trgovine održivosti ogleda se kroz proizvodnju vlastite energije iz obnovljivih izvora, ugradnjom štedljivije led rasvjete i učinkovitijih rashladnih vitrina, ali i kroz održive i skraćene lance opskrbe, s naglaskom na promociju smanjenja otpada od hrane, jačanje ponude održivog asortimana te uz ukazivanje na važnost recikliranja. Kao bitan čimbenik konkurentnosti, u sljedećim godinama sigurno će se nastaviti zelene investicije u sektoru trgovine i dodatna prilagodba održivim praksama", kazao je u uvodnom govoru Josip Zaher, savjetnik predsjednika HGK za trgovinu i predsjednik Komore Zagreb.

Konferencija je obuhvatila glavna područja bitna za razvoj maloprodaje u RH: od uvida u trenutno stanje, nadolazećih trendova do nužnosti prilagodbe današnje trgovine promjenama vezano uz nove propise koje zahtijevaju uvođenje održivih modela poslovanja. 

"Trgovina kao spona između proizvodnje, potrošnje i samih potrošača ima svoju važnu ulogu i značaj u tim, sve bržim promjenama i zahtjevima tržišta. Održivost i društveno odgovorno ponašanje nisu opcije nego obveza svih dionika u gospodarstvu. Razvoj i evolucija konkretnog zakonodavnog okvira ima veliku važnost kojim se osigurava potrebna podrška te provedba održivih ciljeva", komentirao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović.

Pored sveobuhvatnog sporazuma na snazi je od lipnja 2022. i Uredba EU kojom se dopunjuju trgovinske povlastice na ukrajinske proizvode, čime su ukinute trgovinske carine za određene industrijske proizvode podrijetlom iz Ukrajine. Nakon početka ratnih zbivanja u Ukrajini, Hrvatska je uključena u pružanje humanitarne i financijske pomoći, suradnju u području razminiranja i među ostalim, dijeljenje iskustva u pristupu europskim integracijama.

"Hrvatska je od početka ovog nametnutog rata uz Ukrajinu. Nema tako dugo kako smo i sami prošli ratna razaranja. Budući da smo mi u poratnim godinama gotovo posve sami obnavljali stambeni fond, sada imamo bogato iskustvo koje se još nadograđivalo nakon poplave u Gunji i nakon recentnih potresa. Hrvatska koristi obnovu nakon potresa kako bi izgradila mehanički sigurnije građevine nego što su bile u trenutku potresa. Želim reći da obnova može biti prilika za napredak. Ovaj forum je dokaz da Ukrajina razmišlja o budućnosti. Ne bori se samo za opstanak, već za bolje sutra",  istaknuo je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Hrvatska i Ukrajina imaju tradicionalno dobre bilateralne gospodarske odnose. Od zemalja Istočnog partnerstva Republika Hrvatska najveće vrijednosti izvoza zadnjih pet godina kontinuirano bilježi s Ukrajinom, pa čak i u pandemijskom i ratnom razdoblju.

Hrvatska daje Ukrajini veliku podršku u borbi za oslobođenje svoga teritorija i integraciji u EU, te je i organizacija ovog foruma jedna u nizu takvih aktivnosti.

"Zahvalni smo Hrvatskoj što je spremna podijeliti iskustva s nama – što u obnovi što u razminiranju. Hrvatska ima znanja koja će nama biti neprocjenjiva u poratnom razdoblju. Prve procjene troškova obnove i oporavka Ukrajine kreću se oko 400 milijardi dolara, no bojimo se da će konačni izračun biti i dvostruko veći. Gospodarstvo Ukrajine ne smije stati. Graditeljstvo će nakon rata biti najveći multiplikativni faktor gospodarstva i toga smo svjesni. Nećemo smjeti zanemariti obrambenu industriju, gdje vidimo potencijale suradnje s Hrvatskom. Mi radimo i ratujemo i obnavljamo istovremeno", naglasila je Yuliia Svyrydenko, prva potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Ukrajine.

Dosadašnja suradnja prednjačila je u područjima farmaceutike, elektro i kemijskoj industriji, prehrani i poljoprivredi, te strojogradnji. Potencijali jačanja suradnje leže u energetici, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, razminiranju i graditeljstvu.

"Hrvatske su se tvrtke čeličile tijekom Domovinskog rata u obnovi stambenog fonda i infrastrukture. Govorimo o građevinarima, proizvođačima opreme za željezničku i ostalu prometnu infrastrukturu. Ne zaboravimo, da nije naše tvrtke DOK-ING za čišćenje minskih polja, obnovi infrastrukture ne bismo mogli ni pristupiti. Sada se opet čeliče u obnovi nakon potresa. No, druge su okolnosti. Sada imamo potporu EU i naš know-how, a isto to na raspolaganju ima i Ukrajina i ukrajinske tvrtke", rekla  je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.

Prema podacima DZS-a ukupna robna razmjena između Hrvatske i Ukrajine u 2022. godini iznosila je 153 miljuna eura, što je povećanje za 50 posto u odnosu na 2021. godinu. Hrvatska je u istom razdoblju ostvarila izvoz u Ukrajinu u vrijednosti od 77 milijuna eura, što je povećanje od 33 posto, dok je uvoz rastao za 72 posto i iznosio je 76 milijuna eura.

U prvih šest mjeseci 2023. godine ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila je 98 milijuna eura. Izvoz je u istom razdoblju iznosio 46 milijuna eura (rast od 96 posto), dok je uvoz rastao za 61 posto i iznosio je 52 milijuna eura.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo