Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Vino & vinogradarstvo

Hrvatska zemlja partner na najprestižnijem vinskom natjecanju Latinske Amerike

  hgk/htz           15.11.2023.         1538 pogleda
Hrvatska zemlja partner na najprestižnijem vinskom natjecanju Latinske Amerike

Nakon velikog uspjeha hrvatskih vinara na prošlogodišnjem natjecanju i osvajanju velikog broja zlatnih medalja te nakon višegodišnje vrlo uspješne suradnje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Čileu s vlasnicima licence Catad'Or, Hrvatska je izabrana za Zemlju partnera na ovogodišnjem, 28. po redu najprestižnijem vinskom natjecanju i ocjenjivanju vina i žestokih pića Latinske Amerike koje se održava od 14. do 18. studenoga u Santiagu de Chileu. Sajam je velika prilika za predstavljanje naših vrhunskih vina, ali i Hrvatske kao popularne i poželjne turističke destinacije na Mediteranu.

Uz podršku Hrvatske gospodarske komore na ovogodišnjem izdanju manifestacije Catad'Or World Wine Awards prezentirat će se vinarije Kutjevo, Badel 1862, Jako vino i Agrolaguna, kao predstavnici regionalnih organizacija u Hrvatskoj.

U Kutjevu su iznimno zadovoljni prošlogodišnjim nastupom i osvojenom zlatnom medaljom te su odlazak u Santiago i ove godine uvrstili na listu prioriteta kada su u pitanju sudjelovanja na internacionalnim ocjenjivanjima.

"Kao vinarija koja izvozi i plasira svoja vina u preko 20 zemalja, od iznimnog nam je značaja sudjelovati na velikim svjetskim natjecanjima gdje se prezentiraju vinari iz cijelog svijeta, kako bismo uvidjeli gdje se nalazimo po kvaliteti i prezentaciji u odnosu na druge proizvođače. Budući da je Čile jedna od najpoznatijih vinskih zemalja, pa tako i manifestacija Catad'Or koja ima visoku reputaciju među vinskim stručnjacima, važno nam je testirati i klasificirati kvalitetu naših vina u jakoj konkurenciji južno-američkih vina i vina iz ostalih zemalja svijeta“, rekao je Dino Galić, član Uprave Kutjeva.

Prošle godine hrvatska vina i žestoka pića prvi su ocjenjivana na ovom međunarodnom natjecanju te su dobila čak 17 medalja. Ove godine poslan je 41 uzorak vina (17 bijelih, 20 crnih, 1 rose i 3 pjenušava) i sedam uzoraka destilata.

Na 28. izdanju Catad'Or-a ocjenjivat će se ukupno 1.300 uzoraka iz 20 zemalja. Vina i žestoka pića ocjenjuju se isključivo na  "slijepim" degustacijama, proces je potpuno kompjuteriziran i provodi se po obrascu kojeg je propisala Međunarodna organizacija vinarija i vina OIV (International Organization of Vineyard and Wine). Ocjenjivački sud ove godine broji 70 međunarodnih stručnjaka među kojima su poznati somelieri, predstavnici specijaliziranih vinskih magazina i drugi vinski majstori. Nagrađuje se 30 posto od ocijenjenih uzoraka vina i to na temelju referentnih bodova - za veliku zlatnu medalju potrebna su 93 ili više bodova; za zlatnu medalju potrebna su 89 do 92,9 bodova; za srebrnu medalju potrebno je od 85 do 88,9 bodova.

Poslovni susret hrvatskih i čileanskih gospodarstvenika

 

Uz Veleposlanstvo RH u Čileu, u projekt su uključene Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska turistička zajednica. U sklopu posjeta hrvatske delegacije Čileu, održat će se poslovni susret hrvatskih i čileanskih gospodarstvenika te predstavnika tamošnjih gospodarskih asocijacija. U fokusu će biti uspostavljanje poslovnih odnosa, razumijevanje regulatornog i poslovnog okruženja i mogućnosti za suradnju.

"Jedno od značajnijih dosadašnjih inozemnih ulaganja u Hrvatsku je investicija čileanskih Hrvata, obitelji Lukšić u hrvatski turizam, a od velikog značaja bile bi nove investicije u RH od strane hrvatskog iseljeništva u Čileu. Upravo hrvatsku zajednicu u budućnosti vidim kao bitnu poveznicu između dvije zemlje te vjerujem kako ćemo iskoristiti brojne prilike za daljnje jačanje gospodarskih aktivnosti. Postoji mogućnost suradnje u više područja, a posebno u sektoru energetike, elektroindustrije, kemijske i farmaceutske industrije, IT-a, prehrambene i obrambene industrije", rekao je Luka Burilović, predsjednik HGK.

U hrvatskoj delegaciji je i zagorski poduzetnik Saša Muminović koji vodi oroslavsku tvrtku AquafilCRO, proizvođača regeneriranog najlona, te Aquafil Chile, poduzeće koje od prošle godine u Čileu posluje u sklopu Grupe Aquafil, pionira kružnog gospodarstva.

"Čileanska vlada dodatno ohrabruje i potiče inozemne investicije te želi postati predvodnik zelenog gospodarstva u regiji. Iako je geografski za nas ovo jedno od najudaljenijih tržišta, ne smijemo zanemariti činjenicu da u Čileu živi preko 300. 000 tisuća osoba hrvatskih korijena što stvara dodatne poslovne prilike", izjavio je Muminović.

U sklopu manifestacije Catad'Or, u hrvatskom klubu Estadio Croata, održat će se posebna prezentacija hrvatskog turizma.

"Ovo je prilika na čileanskom tržištu predstaviti Hrvatsku kao popularnu i poželjnu turističku destinaciju Mediterana. Čileanskim turoperatorima, turističkim agentima, novinarima i travel blogerima, uoči njihove ljetne sezone godišnjih odmora i putovanja, predstavit ćemo ukupnu hrvatsku turističku ponudu s posebnim naglaskom na nautički turizam s obzirom na to da Čileanci rado jedre, cijene kristalno čisto more, netaknute prirodne ljepote otoka te vole putovati u države u kojima se osjećaju sigurno. Također, prilika je ovo i za predstavljanje bogate i raznolike hrvatske turističke ponude brojnim hrvatskim iseljenicima i članovima hrvatske zajednice koja u Čileu broji preko 200.000 osoba od kojih još mnogi nisu posjetili zemlju svojih predaka", istaknuo je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice nadodavši kako je u dosadašnjem dijelu godine s tržišta Čilea ostvareno preko 15.200 dolazaka i 45.500 noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 17 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima.

HTZ 2016 logo + slogan engleski_rgb.jpg

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Vino & vinogradarstvo