Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Politika

Hrvatska: Zaključak posljednjeg Izvješća o monitoringu jest da je zemlja spremna za ulazak u EU

        26.03.2013.         1059 pogleda
Hrvatska: Zaključak posljednjeg Izvješća o monitoringu jest da je zemlja spremna za ulazak u EU

Europska komisija usvojila je danas posljednje Izvješće o monitoringu priprema Hrvatske za ulazak u EU. Komisija ocjenjuje da je Hrvatska ispunila deset prioritetnih zadataka identificiranih u prethodnom Izvješću iz mjeseca listopada, te pokazala volju i sposobnost da ispuni sve preostale obveze na vrijeme prije pristupanja. Komisija zaključuje da će Hrvatska biti spremna priključiti se Europskoj uniji 1. srpnja 2013.

"Izvješće je pozitivna vijest. Hrvatska je naporno radila i zadržala ritam reformi. Učinila je velike korake ne samo od završetka pristupnih pregovora već i od prethodnog Izvješća o monitoringu. Rezultati koje je postigla izravno koriste njezinim građanima. Zemlja je sada spremna zauzeti svoje mjesto u EU-u kako je i planirano i svi jedva čekamo završetak procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju te poželjeti dobrodošlicu Hrvatskoj u EU 1. srpnja", kazao je povjerenik za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefan Füle nakon što je predstavio Izvješće hrvatskoj Vladi u Zagrebu. „Hrvatska je priča o uspjehu proširenja. Dokaz je to vjerodostojnosti politike proširenja: kada zemlja kandidat isporučuje u pogledu kriterija i obveza tada EU isporučuje u pogledu perspektive članstva. To je i dobar primjer ostatku regije na putu približavanja EU-u," dodao je.

Izvješće o monitoringu fokusirano je na politiku tržišnog natjecanja u Hrvatskoj, pravosuđe i temeljna prava, te pravdu, slobodu i sigurnost. Ocjena je Izvješća i da je zemlja dokazala sposobnost ispunjavanja i drugih obveza članstva u EU, poput spremnosti prihvaćanja strukturnih fondova, na vrijeme prije pristupanja. Izvješće navodi da je članstvo u EU-u dodatan poticaj za nastavak reformi te se od Hrvatske očekuje da dalje razvija svoju evidenciju u području vladavine prava, posebice u pogledu borbe protiv korupcije.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
27.3.2013. 9:37
A u čemu smo mi to napredovali?
U borbi protiv lopova koji su nas opljačkali? NE nismo!

U borbi protiv onih koji sustavno uništavaju naše prirodne resurse i bogatstvo, privredu i gospodarstvo i svakoga dan stvaraju stotinjak novih nezaposlenih? NE nismo!

U borbi protiv nepotizma i političke korupcije? NE nismo!

U borbi protiv koruptnog pravosuđa i javašluka u javnoj nabavi i državnim institucijama? NE nismo!

U borbi protiv koruptnih političara, kriminalnih skupina, ratnih i potatnih profitera, stranačkih hobotnica, nesposobne i koruptne birokracije i njihovih političkih mentora? NE nismo!

No zahvaljujući gramzivoj političkoj oligarhiji koja je sama sebi svrha i koja je zaboravila da državu čini njen narod, napredovali smo u bezuvjetnoj kapitulaciji i skidanju gaća pred EU komesarima, a ne borbi protiv mita, kriminala i korupcije zbog kojih smo u proteklih 23 godine opljačkani, a sada, zahvaljujući izdajničkom mentalitetu političke oligarhije, prepušteni na milost i nemilost kolonizaciji kapitala kojem smo po diktatu evropskih kapitalista prilagodili hrvatsko zakonodavstvo!?

"Pipl mast trast as", ode mast u propast!
kišni
27.3.2013. 7:26
ulazimo nepripremljeni u EU, ne znamo nećemo i ne možemo, tko bi nas prdstavljao u EU parlamentu ne znaju jezike a o njihovim radovima da ne pričam, većina umješana u kojekakve afere a stare majke što ne plate smeće šaljemo u zatvor, EU je napravljena za Njemačku, Francusku Englesku i druge sjeverne zemlje a mi im dođemo kao kolonije i jeftina radna snaga


Još iz kategorije Politika