Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Politika

Hrvatska, Viroviitčko-podravska županija, Virovitica? Definitivno NE - nismo „spremni“

  Mate Vukušić           27.09.2019.         3911 pogleda
Hrvatska, Viroviitčko-podravska županija, Virovitica? Definitivno NE - nismo „spremni“

Republika Hrvatska, petnaestak dana do isplate mirovina. Novaca ima. Za ovu mirovinu. I još za nekih 36 do 48 mjeseci. Teško da će biti za penzije poslije 2022. ili 2023. godine, izjavio je Boris Lalovac, bivši ministar financija iz mandata 2011/2015. Zvuči apokaliptično, ako je i približno točno. S njim se ne slaže stanoviti financijski stručnjak Andrej Grubišić. On tvrdi da će za mirovine uvijek biti novaca ali manje nego danas. Vrlo pametno od stručnjaka. Znači da će za nekoliko godina mirovine, umjesto ovih mizernih 35 posto od plaće, biti fantastičnih 6 ili 7 posto? Ali, mirovina će biti, kaže Grubišić. Mudro, nema se što reći. Nismo „spremni“.

U novu školsku godinu Hrvatska ulazi s 24 razreda prvašića manje nego lani. Prošle godine ta je brojka bila još veća, kada smo bilježili manjak od 60 razreda prvašića nego godinu prije. Podaci za srednje škole pokazuju znatno smanjenje upisanih učenika u zadnjih pet godina - za nevjerojatnih 32.500 učenika. Na kraju, ove godine na fakultetima diljem Hrvatske ostat će prazno 11.251 mjesto. Obrazovni sustav je očito tako katastrofalno posložen da smo došli u situaciju da umjesto gužvi prilikom upisa na faks imamo prazne klupe. Razlog? Za sve tri kategorije sigurno je da masovni egzodus iz države ima ogroman utjecaj na ovo stanje. Zatim, odgovornost je i na sustavu srednjoškolskog obrazovanja, a po vertikali i osnovnoškolskog. Kada se zna koliko uporno se stipendije i "subvencije" nude za zanimanja koja su godinama već suficitna može se zaključiti da je presudna  uloga relevantnosti visokog obrazovanja i povezanost s potrebama tržišta rada.  Ukratko, ne, nikako nismo "spremni".

Međutim, čini se da je veliki pomak učinjen na tragu blagostanja i kvaliteti života u Republici. Bolje nam je, kaže Plenković, i to znatno. Skužio je to i vitez Reiner i čudom se čudi kako to narod ne vidi da je bolje. Spominjao je i nekakvih 300, 500 ili koliko već kuna. Naravno, pod dojmom još jednog viteškog ordena teško mu je shvatiti da ne razumijemo da je bolje. A baš jeste, puno bolje. Puno bolje danas nego li će biti sutra. Jer, nismo "spremni".

Eto, situacija nam je takva za "razboliti se"! Ma u Hrvatskoj niti to nije uputno. Valja izbjegavati bolest koliko god je to moguće. Jer, ako se za pregled naručuješ čak do dvije godine unaprijed-što reći. Ako to dočekaš znači da nisi niti bolestan. Ili nisi više živ. Da li ćemo se moći uopće liječiti sasvim nova (stara) je priča. Po pisanju nekih portala i virovitička bolnica je na popisu onih koje pretjerano dugo duguju veledrogerijama. Ne brinem se baš jako za dobavljače lijekova, žilavi su oni. Upitan je opstanak sustava medicinske skrbi, kako u Republici tako i u našoj Općoj bolnici. O, da - nismo "spremni".

Virovitičko-podravska županija. Još škola, još vrtića. To nam je preduvjet za demografsku obnovu? Teško. Strategija demografske obnove svodi se na "revoluciju" u gospodarstvu, strateške proizvodnje, poljoprivreda u punom smislu te riječi, cjelovita nacionalna strategija obrazovanja (ne kurikularna reforma  koja će se mijenjati svake školske godine ovisno o hiru aktualnog ministra/ice), građanske slobode. Kockica koja bi bila presudna na putu u normalniju Hrvatsku bilo bi pravosuđe s korjenitim promjenama u sadržaju. Ali kadrovski sigurno još i prije. 

Europski fondovi su izdašni. Ako ih se zna uzeti, iskoristiti. Za šminku i kozmetiku su idealni. Očuvanje kulturne baštine je potrebno, možda ne baš nužno (ako je suditi po uništenju mnogih objekata, spomenika iz bivšeg sustava ), održavanje je skupo. U pravilu ne stvaraju dodanu vrijednost iz koje bi se regenerirali. Na našem području ulaganje u proizvodnje, nove i postojeće, ulaganje u poljoprivredu primarnu i sekundarnu jedini je put novog zapošljavanja, stvaranja dodane vrijednosti iz koje tada ima sredstava i za zdravstvo, školstvo, komunalnu infrastrukturu. I kulturnu baštinu. Ako se pita lokalno odgovorne reći će da se ulaže više nego ikad. Moguće...ali, zašto smo  mi u VPŽ opet na začelju po standardu, plaćama...Zašto pojedine proizvodnje stagniraju i u opadanju su (duhan, repa...). Zašto voćari ne mogu jabuku prodati niti za jednu kunu. Kilogram jabuka, prva klasa, 1 kuna. Uz nered na tržištu, nedostatak nacionalne strategije poljoprivredne proizvodnje, nedostaje i svijesti o važnosti kupnje domaćeg, našeg proizvoda. Na žalost, u Hrvatskoj je svijest često povezana s financijama... Teško ćemo naprijed. Jer nismo "spremni".

U Virovitici ne postoje pritisci. To znamo još iz prošlog stoljeća. Može se, gura se...gradi se. Plati se tu i tamo poneki penalčić. Dva tri milijuna, sitno, je.eš to. Uobičajeno je to kod velikih poslova i u Republici, zar ne. Šalu na stranu, stigli smo do polufinala slučaja s nesretno preminulim pročelnikom Palmom i nestalih, po službenom izvješću, 16.900.000,00 kuna. U istom izvješću Ministarstva financija stoji da je za nastalu štetu odgovornost ne samo na pokojnom pročelniku nego i čelniku lokalne jedinice, gradonačelniku! Zatim na odjelu unutarnje revizije Grada "Virovtice" te na predstavničkom tijelu koje nije a moralo je kontrolirati financijsko stanje grada. Rekao sam prije tri i pol mjeseca da građani očekuju istinu ( kakva god ona bila ) i pravdu. U roku desetak dana. Danas, nakon toliko vremena teško je govoriti o pravdi a niti o istini. Ostaje nam čekati finale. Da netko konačno priopći što se desilo s pokojnim Palmom. Gdje su upucani svi ti novci. Osim u košarku. Nek institucije rade svoj posao jer mi očito još nismo spremni.

Ali znamo biti i spremni. Kada to hoćemo. Pokazao je to i potpredsjednik Županijske skupštine Mato Bubaš, na svečanoj sjednici općinskog vijeća u Voćinu. Čovjek se lijepo zahvalio na nagradi koju je dobio pa sve prisutne pozdravio "starim hrvatskim pozdravom - za dom spremni". Brojni uzvanici, župan, dožupani, načelnici, gradonačelnici, saborski zastupnici bili su zatečeni, kažu mediji. Nije čovjek u tome vidio ništa loše jer, kaže, pa Kolinda G. Kitarović je rekla da je to "starohrvatski pozdrav". Komentirati pozdrav koji je koristila zločinačka vojska i s tim pozdravom počinila strahote (četrdesetih godina prošlog stoljeća) na području Hrvatske je nepotrebno. Zakon je tu jasan. Ali se ne provodi za razliku od nekih EU državica. Jučer je naš zemo u Minkenu podigao hitlerovsku desnicu pred policijom. U roku munja završio u pržunu uz kaznenu prijavu. Sumnjam da će ruku dizat i kad ga zasvrbi. 

Za sve one koji ne znaju povijest tog pozdrava i povijest općenito, bilo bi dobro da se pridruže predsjednici u školovanju jer mjesta, kako smo vidjeli gore, ima više nego dovoljno. Od osnovne škole pa dalje.

Barem u magarećoj klupici.

Mate Vukušić
Predsjednik Županijske organizacije
SDP Virovitičko-podravske županije

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
27.9.2019. 16:49
Imate jos szamo malo vremena i szsato sztoga "szpremte sze szpremte" !! Nemoj neko da szabotirava ..


Još iz kategorije Politika