Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Hrvatska poljoprivredna komora: Od Vijeća ministara traži se dodatno smanjivanje administrativnih prepreka

  Hina           25.03.2024.         1368 pogleda
Hrvatska poljoprivredna komora: Od Vijeća ministara traži se dodatno smanjivanje administrativnih prepreka

Europsko udruženje poljoprivrednika i zadruga Copa Cogeca poslali su pismo ministrima poljoprivrede EU uoči sastanka Vijeća ministara idućega tjedna, u kojem traže dodatno smanjivanje administrativnih prepreka i snažniju podršku EU poljoprivrednicima, izvijestili su iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) koja je sudjelovala na sastanku tog udruženja i Copa Cogeca. "Pojednostavljenje poljoprivredne politike i smanjenje administrativnog opterećenja su iznimno važni i značajni za poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge", istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović, napominjući kako to još više vrijedi u kontekstu teških izazova s kojim se poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge suočavaju posljednjih nekoliko godina.

"Osjećaj napuštenosti nedavno je mnoge poljoprivrednike u EU izveo na ulice. Prosvjedi su utjecali da EK pokrene postupke za pojednostavljenje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koje podržava i Copa-Cogeca“, kazao je Jakopović.

Naveo je i kako su danas od povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog dobili informaciju da će od 15. travnja, pod okriljem DG Agri biti pokrenut Opservatorij za cijene koštanja svih namirnica na razini EU. Na taj bi se način, kako je rekao Jakopović, ukupno i pojedinačno po državama objavljivale cijene, a to je ujedno i preteča za Direktivu o nepoštenim trgovačkim praksama, odnosno cilj je da prodaja ispod cijene koštanja uđe u nepoštene trgovačke prakse, kao uredba. "To je važno i poželjno kako za poljoprivrednike, tako i za potrošače", istaknuo je Jakopović.

HPK podržava srednjoročne i dugoročne prijedloge Europske komisije za pojednostavljenje ZPP-a, što je predstavljeno prošlog petka kao prvi korak u pravom smjeru koji štiti poljoprivrednike, navodi se u priopćenju.

Također se dodaje kako Copa i Cogeca vjeruju da će usvajanjem ovih promjena biti više fleksibilnosti u provođenje politike, na način koji uvažavaju klimatske i lokalne uvjete i specifičnosti diljem EU-a. "U ovim prijedlozima voljeli bismo vidjeti i daljnje dodatne mjere i poteze koji će nam olakšati poslovanje“, izjavio je Jakopović.

Kazao je i kako poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge trebaju podršku ministara poljoprivrede EU kako bi mogli nastaviti radi i poslovati u pristojnim uvjetima, s pristojnim prihodom i manjim administrativnim opterećenjem. "Sa pojednostavljenjem poljoprivrednih politika se ne smije stati, nego je važno da se ide na još veće olakšanje poslovanja", zaključio je Jakopović nakon sastanka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda