Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Aktualnosti

Hrvatska policija ušla u zajednički sustav policija EU

  Mup.hr           27.09.2011.         1625 pogleda
Hrvatska policija ušla u zajednički sustav policija EU

Nakon dovršenih priprema, hrvatska je policija 26. rujna započela s radom u Centru za policijsku suradnju Dolga Vas, u Republici Sloveniji.

Sam Centar je mjesto gdje policije Republike Austrije, Republike Mađarske, Republike Slovenije i Republike Hrvatske u najkraćem vremenu mogu izvršiti razmjenu podataka koji su inače dostupni nacionalnim policijama, a potpisnicama kvadrilateralnog ugovora omogućavaju efikasniji policijski rad. Hrvatska policija je sporazumom o radu Centra za policijsku suradnju dobila mogućnost izravnog kontakta sa svim policijama Europske unije, odnosno šengenskog prostora. Izuzetna je vrijednost Centra i sporazuma što se traženi podaci dostavljaju u najkraćem vremenu. Dosadašnja je praksa pokazala da se podaci prikupe i prosljeđuju u samo nekoliko sati ili samo koliko je operateru potrebno da ih obradi. Pristup razmjeni podataka elektronskim putem moguć je svim policijskim postajama u Republici Hrvatskoj te na taj način mogu pribaviti podatke s područja cijele Europske unije. Na taj način zapravo nestaju "lokalne" policijske postaje ili "lokalne" ustrojstvene jedinice kriminalističke policije.

Policijska suradnja kroz centre za policijsku suradnju ili u žargonu "kontaktne službe" cijenjena je i uobičajena u policijskoj praksi stranih zemalja. Na području Europe postoji mreža policijskih kontaktnih službi, a naše uključivanje u rad čini nas sastavnim dijelom europskih policija i napora u suzbijanju kriminaliteta.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.