Plenković: Hrvatska pripravna za sve mjere koje treba poduzeti u prevenciji širenja koronavirusa
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Miletić ocijenio sramotnim karnevalsko spaljivanje istospolnog para
Pravobraniteljica za djecu: Neprihvatljiv čin nesnošljivosti na maškarama u Imotskom
I GLAS podnosi kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Imotskom

  Gospodarstvo

Hrvatska među 11 država članica Europske unije s definiranim standardom „Zgrade približno nulte energije“

        02.12.2014.         613 pogleda
Hrvatska među 11 država članica Europske unije s definiranim standardom „Zgrade približno nulte energije“

Hrvatska je jedna od 11 zemalja članica Europske unije koja je ispunila obvezu definiranja standarda zgrade koja je gotovo nula energetska. Ta je činjenica utvrđena u Bruxellesu na sastanku dionika na projektu CA EPBD (Usmjerena akcija za implementaciju Direktive o energetskim svojstvima zgrada - Concerted Action Energy Performance of Buildings Directive).

 Direktiva o energetkim svojstvima zgrada 2010/31/EUdefinira zahtjeve koje u pogledu energetskih svojstava zgrada mora ispuniti svaka zemlja članica. Jedan dio Direktive odnosi se na zgrade približno nulte energije koje su Direktivom definirane kao zgrade koje imaju vrlo visoku energetsku učinkovitost. Ta  približno nulta odnosno vrlo niska količina energije trebala bi se u vrlo značajnoj mjeri pokrivati energijom iz obnovljivih izvora, uključujući energiju iz obnovljivih izvora koja se proizvodi u krugu zgrade ili u blizini zgrade. Visoka energetska učinkovitost utvrđuje se prema Prilogu 1 spomenute Direktive.

 Hrvatska je standarde projektiranja i gradnje stambenih i nestambenih zgrada približno nulte energije te rokove do kojih ih je potrebno primjenjivati propisala izmjenama i dopunama Tehničkog propisa o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (Narodne novine 130/14).   

Države članice dužne su osigurati da do 31. prosinca 2020. sve nove zgrade budu zgrade koje su gotovo nula energetske, a sve nove zgrade u kojima borave i koje posjeduju tijela javne vlasti ta su svojstva dužne imati nakon 31. prosinca 2018.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.