Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Hrvatska lutrija Parku prirode Papuk donirala 500 sadnica tise

  ppp           14.11.2023.         1602 pogleda
Hrvatska lutrija Parku prirode Papuk donirala 500 sadnica tise

Cilj projekta Tisuću tisa na Papuku je zasaditi tisuću tisa u području Parka prirode Papuk, a prvih 500 financirat će se sredstvima Hrvatske lutrije d.o.o. kako bi se proširila ova rijetka vrsta. Tisa (Taxus baccata) je u Europi nekada bila puno češća vrsta, no zbog iznimne kvalitete drva, stoljećima se nemilice sjekla da bi danas bila vrlo rijetka vrsta. Ista situacija je na Papuku gdje se tisa zadržala na jednom malom lokalitetu koji je danas upravo zbog nje zaštićen kao spomenik prirode – Stanište tise.

Na navedenome lokalitetu prisutno je samo nekoliko odraslih stabala i malo više mladih biljaka. Prošle godine na grebenu Lapjak također je otkrivena mlada tisa stara svega nekoliko godina. Ova strogo zaštićena golosjemenjača ima sočne češere koji podsjećaju na bobice, a koji su jedini dio biljke koji nije iznimno otrovan i upravo oni predstavljaju hranu mnogim pticama i drugim životinjama. Nekoliko toponima na Papuku, kao što su Tisica i Tisovac impliciraju da je tisa nekada bila šire rasprostranjena.

Uz dopuštenja nadležnih tijela i u suradnji s Hrvatskim šumama, UŠP Požega, Šumarija Velika sadnice tise zasađene su u blizini vrha Ivačka glava. Sadni materijal iz kontroliranih uvjeta osiguran je iz nekoliko rasadnika na području RH koji imaju dopuštenje za uzgoj i prodaju strogo zaštićenih vrsta kako bi se osigurala genska raznolikost buduće populacije tise na Papuku.

"Hvalevrijedan potez Hrvatske lutrije kojim i ove godine skreću pozornost prema javnom interesu kroz očuvanje i zaštitu prirode uz suradnju institucija.  Zahvaljujemo svim volonterima na izdvojenom vremenu uloženom u budućnost Parka prirode Papuk", izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk.

Akciji sadnje su se uz četrdesetak volontera iz Hrvatske lutrije pridružili i djelatnici Šumarije Velika UŠP Požega, učenici Osnovne škole Voćin te članovi planinarskih društava Mališćak i Sokolovac.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija