Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Gospodarstvo

Hrvatska je zemlja površnih političara, medija i građana

  Miodrag Šajatović/Lider           28.02.2013.         1859 pogleda
Hrvatska je zemlja površnih političara, medija i građana

Tri su događaja obilježila početak tjedna. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministri iz ekonomskih resora ovog su tjedna u Splitu počeli ‘Proinvest raod show'. Sljedećih će tjedana obilaziti Hrvatsku objašnjavajući investicijsku ofenzivu i predstečajne nagodbe kao trenutačna dva stupa nastojanja da se zemlja izvuče iz recesije. Predsjednik države Ivo Josipović održao je predavanje o ‘ključnim elementima potrebnima za razvoj poduzetništva u Hrvatskoj'. A Sandra Švaljek, poduzetna šefica Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), promicala je Klub EIZ-a, u koji su se prvi uključili Agrokor, Atlantic, Pliva i PBZ.

Kakva površnost veže ta tri događaja? Prije svega, površan medijski pristup (čast iznimkama) i plodno tlo na koje medijska površnost nailazi među građanima.

Najlakše je brojiti do pet Od cjelodnevnog skupa u Splitu, tijekom kojeg je ministre i ostale dužnosnike pošteno ‘izrešetalo' tristotinjak pristiglih dalmatinskih poduzetnika, javnost se ‘zakvačila' za pet automobila kojima su ministri stigli u Split. Od Josipovićeva jednosatnoga izlaganja javnost ga je počela ‘cipelariti' samo zbog teze da je ‘većina više spremna kukati nego raditi'. A iz okupljanja znanstvenika i poduzetnika najzanimljivije su ispale spekulacije da je to još jedna zavjera protiv Banskih dvora.

Istina je da su ministri u Splitu trebali biti mudriji pa automobile ne staviti ‘na kup'. Istina je i da je Josipović trebao argumentirati koja to većina kuka. Sigurno je da u partnerstvu EIZ-a i četiriju velikih tvrtki ima pobune protiv ekonomske politike Vlade koja ne daje rezultate. Ali neproduktivno je zadržavati se samo na razini tko će koga, tko je protiv koga. Politika i ekonomija sve se više prate kao sportski događaji, a ne ozbiljni procesi. Površnošću nas je sve zarazio internet, a onda to prenosimo na sve rasprave, prijedloge, mjere, reakcije i komentare. Ovoj zemlji treba više dubljeg promišljanja. Budući da se proteklih godina rijetko tko izložio ozbiljnijim intelektualnim naporima, sad u kratkom roku treba postići kvalitetu.

Nakon sadržajnih splitskih rasprava pokazalo se, primjerice, da investicije nisu rješenje same po sebi. Čak i da sve strojeve dobiju besplatno, dozvole u roku sedam dana..., poduzetnicima ostaje pitanje komu prodati to što bi proizvele nove investicije. Pa bi u Vladi morali ozbiljno razmisliti je li u ovom trenutku važnije poticati investicije ili otvarati nova tržišta izvan EU. Pozitivno je biti predan nekom cilju, ali mudro je povremeno ga preispitati.

Sistematičnost, što je to? Otvoreni um traži i Josipovićevo izlaganje o poduzetništvu. Većina možda previše kuka, ali pod uvjerljivim bi vodstvom uz kukanje mnogi počeli i raditi. Dakle, ne treba odmah uvrijeđeno skakati na spominjanje kuknjave. U Josipovićevu govoru, međutim, ima teza za koje se treba ‘zakvačiti'. Pozornost svakako zaslužuje njegova poruka da ‘loša odluka u poslovanju nije sama po sebi kazneno djelo. Zbog nje netko može ostati bez posla, ali ne i otići u Remetinec'. 

E, sad, u ozbiljnoj zemlji, gdje se problemima prilazi sistematično, sad bi se trebalo ozbiljno tražiti i nuditi odgovori na to kako razlikovati pogrešnu poslovnu odluku od kaznenog djela. Što kaže svjetska praksa? Koji su poučni primjeri? Kakva su tu stajališta DORH-a, Uskoka i ostalih spremača u Remetinec? Poslovni ljudi u privatnom sektoru, ali i državni službenici koji s njima surađuju, trebaju jasna pravila. U njihovu nedostatku, bježeći od rizika, mnogi u javnom sektoru jednostavno bježe od odlučivanja. Mogu se kritizirati dovijeka, ali bez učinkovitih metoda rješavanja problema ništa se neće dogoditi. To je, dakle, primjer zaraženosti cijelog društva površnošću. 

 Josipović je naveo i da su političari u nezgodnom položaju ‘zbog različitih mišljenja (ekonomske) struke o uzrocima problema i rješenjima'. I to je povod za dublje promišljanje. Opet nam treba jasno stajalište. A ono bi moralo glasiti: ‘Dragi političari, plaćeni ste da budete u nezgodnim situacijama! Ekonomisti nude uzroke i rješenja, a na vama je da budete dovoljno ekonomski obrazovani i da imate dovoljno intuicije da odaberete najbolje od ponuđenoga. Ili da tražite bolju ponudu.'

Nažalost, naznake s ovotjednih skupova izblijedjet će već sljedećeg tjedna. Održat će se neki novi skupovi. Akteri se neće dovoljno pripremiti, mediji će tražiti senzaciju, a građani će ih kao u restoranu brze prehrane progutati bez razmišljanja.

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska.
4.3.2013. 11:58
Glede činjenice da 75 posto Hrvata živi ispod granice životnog minimuma umjesto demokratskog kapitalizma kojem smo se nadali, imamo kapitalizam siromašnih i obilježja zemalja Latinske Amerike od prije 20 ili 30 godina.

Zahvaljujući nemoralu i gramzivosti hrvatskih političara, Hrvatska dijeli sudbinu postsocijalističkog prostora takozvanog geopolitičkog istoka koji je postao resurs za akumulaciju putem razvlašćivanja nas od naših prirodnih i društvenih resursa. To dokazuje i novi prijedlog zakona o strateškim investicijama.

Poslužili smo kao laboratorij za različite modele kapitalizma, od kojih je svaki model uperen protiv najširih masa pučanstva, što dokazuje propast poljoprivrede i gispodarstva, a jačanje uvoznog lobija i otvaranje sve većeg broja trgovačkih lanaca u kojima gotovo ni nema hrvatskih proizvoda.
siniša prpić
1.3.2013. 19:32
@mirovnjak, jesam li ja ono dobro shvatio..., pozvali ste svu trojicu u Slatinu....., svibanjski domjenak kod Perića ?! Pa se onda tamo ćastite, Vi i "brzogorući"...., ok ?! Bitno da rezultat bude dobar.
mirovnjak
1.3.2013. 13:29
Slavujko! Potpisujem!!!!!!!!!
mastermind
1.3.2013. 9:38
Mislim da nije problem primjetiti razliku između loše poslovne odluke i kaznenog djela..
slavujj
1.3.2013. 0:07
gospodine Vukušić,
potpuno se slažem,s vašim razmišljanjem, sigurno ste u pravu da su u remetincu oni koji su "svjesno i namjerno" donosili odluke kako bi izvukli novac na nedozvoljn način, samo bih nadodao da ih je tamo nevjerovatno mali broj, nadam se da se slažete da ih tamo treba biti puno,puno više ,bilo da je novac završavao na privatnim ili stranačkom računu,mislim da su "institucije" morale pronaći zakonske okvire i dokaze za " uklanjanje" svih koji su na "obnašanje dužnosti" izabrani zahvaljujući tom i takvom " prljavom novcu" ,
po mom mišljenju to se moglo i moralo dokazati, i to relativno lako.
Mate Vukušić
28.2.2013. 23:43
G. Šajatović, točno je, po mom skromnom mišljenju, da investicije same po sebi nisu rješenje gospodarske problematike, rješenje trenutno "smrznutog" stanja, ali su potrebne i dobrodošle. Ali ne dolaze same po sebi. Definitivno je sigurno da su nova tržišta nužna, u EU ili izvan nje. Međutim, ono što je u Hrvatskoj najopasnije u cijeloj priči je što prečesto nismo spremni prihvatiti nove investicije ( investitora ) ali, na žalost, nakon otvaranja novog tržišta i ulaska na isto nismo opremljeni pratiti taj trend u kontinuitetu nego to odrađujemo do određenog stupnja i "konekt" se gubi.
Mislim da i za poslove u EU nismo dovoljno edukacijski pripremljeni a za ova tržišta dalje još manje. Previše su sretnici koji otvore biznis na tim područjima prepušteni sami sebi ili nekom, samozvanom, lobisti. Takvog sam dojma...

Druga teza ili dvojba, dali je nešto pogrešna poslovna odluka ili kazneno djelo? Zgodno pitanje ali mislim da u Remetincu baš i nisu zastupljeni oni s krivim poslovnim odlukama nego oni sa "smišljeno-pogrešnim" odlukama!

Na kraju, pitanje za Vas: da li je kupnja električne energije po 100 nečega i prodaja TLM-u, ili tamo nekom u BIH, po 30 istog toga nečega, pogrešna poslovna odluka, kazneno djelo ili strateški potez od najvišeg nacionalnog interesa?


Još iz kategorije Gospodarstvo