Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Hrvatska i Slovenija zajedno na sprječavanju širenja i suzbijanju zlatne žutice vinove loze

  mps           15.04.2023.         2400 pogleda
Hrvatska i Slovenija zajedno na sprječavanju širenja i suzbijanju zlatne žutice vinove loze

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa suradnicima u petak, 14. travnja 2023. godine, u mjestu Sela pri Ratežu u Sloveniji održala bilateralni sastanak s ministricom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Republike Slovenije Irenom Šinko i suradnicima na temu aktivnosti suzbijanja zlatne žutice vinove loze i apsorpcije sredstava iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020.

Jaka pojava bolesti zlatne žutice u pograničnom području zahtijeva koordinaciju dviju zemalja u aktivnostima sprječavanja širenja ove opasne bolesti vinove loze. Ministrica Vučković nakon sastanka istaknula je zadovoljstvo postignutim dogovorom te naglasila kako će Hrvatska i Slovenija, pored aktivnosti suzbijanja zlatne žutice koje se već provode, započeti sa zajedničkim radom administracija i stručnih službi kako bi se zaustavilo širenje bolesti i spriječio gubitak grožđa i trsova.

Tijekom sastanka istaknuto je kako hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano provodi Akcijski plan za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze te u 2022. godini nije zabilježeno daljnje širenje na nezaražene županije, a u završnoj fazi je i izrada novog Akcijskog plana do 2025. godine i pilot-projekt vektorizacije djelomično zapuštenih vinograda koji će dodatno doprinijeti sadašnjim aktivnostima suzbijanja. 

U drugom dijelu sastanka ministrice su razmijenile iskustva dvije zemlje u pogledu apsorpcije sredstava iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020., pri čemu je ministrica Vučković istaknula kako se, unatoč svim izazovima posljednjih godina, ovaj Program u Hrvatskoj uspješno provodi, iznijevši podatke o odobrenih 2,92 milijardi eura potpore, odnosno 89 % raspoloživih sredstava, računajući pritom i EURI sredstva koja su na raspolaganju za 2021. i 2022. godinu.

Zaključno, ministrica Vučković naglasila je kako se uspješna bilateralna suradnja Hrvatske i Slovenije u području poljoprivrede i u narednom vremenu nastavlja kroz Mješovito hrvatsko-slovenski odbor za gospodarsku suradnju, zajednička stajališta koja dvije zemlje zastupaju na AGRIFISH Vijeću i zajedničke inicijative unutar Višegradske skupine, ali i kroz kooperaciju na razini agencija za plaćanje i stručnih službi.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda