Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Europska unija

Hrvatska danas na europskim izborima

  Hina           09.06.2024.         376 pogleda
Hrvatska danas na europskim izborima

Hrvatski birači u nedjelju četvrti put glasuju na europskim izborima. U Hrvatskoj će se u 7 sati otvoriti 6. 651 biračko mjesto, glasovanje će trajati do 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Nešto više od 3,7 milijuna birača odlučit će kojih će ih 12 hrvatskih zastupnika idućih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu. Na glasačkom listiću kojeg će dobiti nalazi se 25 lista s imenima 300 kandidata. Većina listi, 23, stranačke su. Nezavisne su samo dvije, europarlamentarca Ladislava Ilčića i influenserice Nine Skočak. Glasački listić istog je formata kao i na nedavnim parlamentarnim izborima – četiri puta A4.

Jedna lista, jedan kandiat

Birač glasuje tako da na glasačkom listiću zaokruži samo jednu od ponuđenih lista, a na njoj može zaokružiti i ime jednog kandidata kojeg želi, tj. može mu dati preferencijalni glas.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) mislilo je i na gluhe i slijepe birače. Kako bi im olakšalo glasovanje, za slijepe i slabovidne birače pripremilo je zvučne snimke svih 25 izbornih lista, a za gluhe i nagluhe upute i obavijesti na znakovnom jeziku i titlovima dostupne su na mrežnoj stranici DIP-a.

Na nedjeljnim izborima na osam biračkih mjesta na samoborskom području odstupit će se od pravila da se birališta zatvaraju u 19 sati, pa će se zatvoriti sat i pol kasnije, u 20.30 sati.  Zbog automobilističkog natjecanja „Zagreb Delta Rally“ tim se mjestima u nedjelju neće moći pristupiti oko sat i pol, pa je za toliko produljeno vrijeme za glasovanje.

Glasuje se i u inozemstvu

Hrvatski zastupnici u Europski parlament biraju se i u inozemstvu, u 40 država, na sto biračkih mjesta, najviše ih je u BiH (47), Njemačkoj (osam), Sjedinjenim Državama i Australiji, po četiri. Upravo su u Australiji, u subotu u 23 sata, po hrvatskom vremenu, izbori počeli, otvaranjem tri od četiri biračka mjesta. Za razliku od parlamentarnih, na izborima za Europski parlament u inozemstvu glasuje se samo jedan dan. Pravo glasa na nedjeljnim izborima, u domovini i inozemstvu, ima nešto više od 3 milijuna 731 tisuću birača. U izbornim tijelima koja će ih provoditi bit će angažirano oko 70.000 osoba, promatrat će ih 3.676 promatrača.

 Izborni rezultati od 23 sata

Umjesto u uobičajenih 21 sat, prvi izborni rezultati znat će se tek u nedjelju u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji.  Raniju objavu priječi zakon koji kaže da izborna tijela država članica EU, u našem slučaju DIP, ne smiju objavljivati izborne rezultate prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasuju. DIP će od 20 sati objavljivati broj obrađenih biračkih mjesta i odaziv. U dva će navrata, u podne i 17 sati objaviti koliko je birača ispunilo svoju dužnost i izašlo na birališta.

Prijevremeni lokalni izbori

Uz 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament, birači u Gospiću, Raši, Rabu i Otoku Dalmatinskom u nedjelju će prijevremeno birati i svoju lokalnu vlast. Gospićani na izbore izlaze kako bi izabrali novog gradonačelnika, birači istarske općine Raša kako bi izabrali novu načelnicu, odnosno načelnika, a birači u Rabu i Otoku kako bi izabrali gradsko i općinsko vijeće. I dok će na svim drugim biračkim mjestima, birači dobiti samo jedan glasački listić, u tim će gradovima i općinama dobiti po dva, jednog s imenima kandidata za europske, a drugog s imenima kandidata za prijevremene lokalne izbore.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija