Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Zdravstvo

Hrvati su lani bili na bolovanju čak 478.930 dana. Najmanje na području Virovitice

        06.04.2015.         1437 pogleda
Hrvati su lani bili na bolovanju čak 478.930 dana. Najmanje na području Virovitice

Prema izvješću Upravnog vijeća HZZO-a, izdaci za privremenu nesposobnost za rad u 2014. godini u cijeloj Hrvatskoj manji su za 69 milijuna kuna ili za 6,93 posto nego prethodne godine, doznaje Glas Slavonije.

Posljedica je to činjenice da je stopa privremene nesposobnosti za rad smanjena u godinu dana na 2,76 posto, dok je u prethodnoj godini iznosila 2,85 posto. Koliko je to kada se prenese u dana bolovanja govori podatak da je riječ o 478.930 dana privremene nesposobnosti za rad manje.

U 2014. godini HZZO je proveo 4973 kontrole pri ugovornim partnerima. U 62 posto njih nisu utvrđene nepravilnosti, dok je za 606 bolovanja izrečena opomena, za 776 opomena s naplatom štete, a za 378 opomena s novčanom kaznom te 95 opomena s novčanom kaznom i naplatom štete. U 10 slučajeva HZZO je izrekao opomenu pred raskid ugovora, a pokrenut je i jedan postupak za raskid ugovora.

Najveća stopa privremene nesposobnosti za rad u 2014. godini zabilježena je na području regionalnog ureda Zagreb 3,10 posto, a najmanja na području Virovitice i iznosi 2,14 posto.

Regionalni ured Osijek u 2014. godini bilježi stopu privremene nesposobnosti za rad od 2,52, odnosno Osijek je na 11. mjestu prema visini stope privremena nesposobnost za rad. Prema međunarodnoj klasifikaciji bolesti, u 2014. godini na području Regionalnog ureda Osijek najčešće se obolijevalo od bolesti mišićnog koštanog sustava, a slijede novotvorine in situ i dobroćudne novotvorine nepoznate prirode te bolesti cirkulacijskog sustava. Privremena nesposobnost za rad najčešće je bila kod radnika u djelatnostima prerađivačke industrije, zatim djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, te trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala. Prošle godine kontrolori Regionalnog ureda Osijek obavili su 39 kontrola privremene nesposobnosti za rad od čega se devet odnosi na kontrole visoke stope privremene nesposobnosti za rad, a istovremeno je obavljeno i 111 kontrola privremene nesposobnosti za rad na zahtjev poslodavca, prenosi Glas Slavonije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Fabijan
6.4.2015. 12:57
Kad povučeš crtu, zapravo ne čudi da je u Virovitici najmanje izdanih naloga za bolvanja. Mali broj zaposlenih - mali bro bolovanja.
A sa druge strane, ova statistika je samo za uhljebe u državnom ektoru. Privatnik-obrtik, neide na bolovanje ili u bolnicu, nego izravno u Marinovu ulicu


Još iz kategorije Zdravstvo