Bernardić se nada da sustav neće zakazati i da nema razloga za histeriju
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Rijeka: Jedan pacijent ima simptome koronavirusa
Prvi oboljeli od koronavirusa ima blaži oblik bolesti
MORH poziva za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

  Zdravlje

Hrvati piju više od građana EU

        12.11.2012.         853 pogleda
 Hrvati piju više od građana EU

Procijenjena potrošnja alkohola po stanovniku u Hrvatskoj je 2009. iznosila 12,76 litara, što je oko 0,2 litre više od godišnje potrošnje u Europskoj uniji koja ima najvišu potrošnju alkoholnih pića u svijetu.  Podaci  su objavljeni u nacrtu Hrvatskog akcijskog plana o alkoholu od 2012. do 2020. Ministarstva zdravlja. Godišnja potrošnja alkohola u Europi procjenjuje se na 12,5 litara čistog alkohola po odrasloj osobi ili tri alkoholna pića dnevno, što je dvostruko više od svjetskog prosjeka.

Prema anketi o potrošnji kućanstva Državnog zavoda za statistiku godišnji prosjek potrošnje alkoholnih pića po članu kućanstva u Hrvatskoj je 2010. iznosio 27 litara, od toga 15,6 litara piva, 10,7 litara vina, dok je utrošak žestokih alkoholnih pića iznosio 0,7 litre.

U Hrvatskoj je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od 2000. do 2009. zabilježen pad standardizirane stope smrtnosti od kronične bolesti jetre i ciroze, a isti je trend prisutan u Mađarskoj i Francuskoj, dok je u Finskoj i Poljskoj zabilježen porast. Hrvatska ima nižu stopu smrtnosti od bolesti jetre i ciroze od prosjeka zemalja članica Europske unije nakon 2004., a višu od Finske, Francuske i Poljske.

Prema rezultatima prvog istraživanja o zlouporabama ovisnosti, koje je provedeno 2011., u Hrvatskoj je 92,5 posto muškaraca i 80,3 posto žena konzumiralo alkohol. Petina ispitanika izjavila je da je pila šest ili više čaša alkohola za redom što se smatra opijanjem, dok se 1,1 posto ispitanika opijalo svakodnevno, 5,6 posto tjedno, a 8,6 mjesečno.

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Zdravlje



Virovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.