Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Zdravlje

Hrvati piju više od građana EU

        12.11.2012.         1037 pogleda
 Hrvati piju više od građana EU

Procijenjena potrošnja alkohola po stanovniku u Hrvatskoj je 2009. iznosila 12,76 litara, što je oko 0,2 litre više od godišnje potrošnje u Europskoj uniji koja ima najvišu potrošnju alkoholnih pića u svijetu.  Podaci  su objavljeni u nacrtu Hrvatskog akcijskog plana o alkoholu od 2012. do 2020. Ministarstva zdravlja. Godišnja potrošnja alkohola u Europi procjenjuje se na 12,5 litara čistog alkohola po odrasloj osobi ili tri alkoholna pića dnevno, što je dvostruko više od svjetskog prosjeka.

Prema anketi o potrošnji kućanstva Državnog zavoda za statistiku godišnji prosjek potrošnje alkoholnih pića po članu kućanstva u Hrvatskoj je 2010. iznosio 27 litara, od toga 15,6 litara piva, 10,7 litara vina, dok je utrošak žestokih alkoholnih pića iznosio 0,7 litre.

U Hrvatskoj je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od 2000. do 2009. zabilježen pad standardizirane stope smrtnosti od kronične bolesti jetre i ciroze, a isti je trend prisutan u Mađarskoj i Francuskoj, dok je u Finskoj i Poljskoj zabilježen porast. Hrvatska ima nižu stopu smrtnosti od bolesti jetre i ciroze od prosjeka zemalja članica Europske unije nakon 2004., a višu od Finske, Francuske i Poljske.

Prema rezultatima prvog istraživanja o zlouporabama ovisnosti, koje je provedeno 2011., u Hrvatskoj je 92,5 posto muškaraca i 80,3 posto žena konzumiralo alkohol. Petina ispitanika izjavila je da je pila šest ili više čaša alkohola za redom što se smatra opijanjem, dok se 1,1 posto ispitanika opijalo svakodnevno, 5,6 posto tjedno, a 8,6 mjesečno.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje