Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Politika

Hrg: Zakon o zemljištu - novi udar na hrvatko selo

        21.01.2013.         2218 pogleda
Hrg: Zakon o zemljištu - novi udar na hrvatko selo

Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2013. obišao je i Branko Hrg, predsjednik HSS-a. Na konferenciji za novinare govorio je o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. „Na virovitičkom sajmu želimo skrenuti pozornost i dati kratak komentar na Zakon o poljoprivredom zemljištu koji je konačno ugledao svjetlo dana. Ono što smo uočili je da je ovo novi udar na hrvatsko selo i obiteljska poljoprivredna gospodarstva i na moguće malverzacijom sa zemljištem za koje tvrdi da je ih je radila lokalna samouprava. Ustvari, agencije s par ljudi će raditi puno više malverzacija i ta će zemlja na kraju doći u ruke vjerojatno strancima jer u roku od 6 mjeseci treba donijeti pravilnik o raspolaganju, a to je taman nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju", rekao je Hrg i na novinarsko piranje što bi mijenjao u tom zakonu dodao:

„Sadašnji Zakon nije loš. U njemu ima mogućnosti za davanje koncesija. Lokalna samouprava u tome treba sudjelovati jer ona najbolje zna gdje se zemlja nalazi, a ono što je bitno to je da OPG-i moraju imati prednost u dobivanju zemljišta. Da li dugogodišnja koncesije ili prodaja to je manje važno".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Seljaci.hr
23.1.2013. 19:19
OPG
u pravi si potpuno...
:)
OPG-
23.1.2013. 19:11
E,pa nebih se nikako složio Vlado da će seljak(opg) biti u istom položaju sa pravnim subjektima na natječaju,jednostavno je,seljak je bez para,nema za izradu kvalitetnog gospodarskog programa,a još manje da bi se mogao natjecati za zemlju po osnovi cijene,jer se sada predlaže i do tri puta veća cijena od početne,i kakve su nam šanse onda ?
Seljaci.hr
23.1.2013. 1:13
OPG
u tom dijelu da...
ma komentirao sam u principu ovu ideju s Agencijom...
rekao sam da ima manjkavosti...
mislim da je najveća ta, što su OPG-u stavljeni u isti, a ne u bolji položaj...
ali da taj posao radi Agencija i da zemlju ne treba prodavati već stavljati u koncesiju, to mi se sviđa...
Engleska kraljica ne prodaje zemlju...
Samo je koncesija moguća...
Cvetko
22.1.2013. 22:45
Zaboravimo koncesiju i dugogodišnje zakupe jer po novom zakonu samo veliki će moći do zemljišta a OPGi neće ni moći do nje.Državno zemljište treba dati na prodaju po znatno nižim cijenama nego što je sada a strancima zabraniti kupnju zemljišta najmanje 10 godina
OPG-
22.1.2013. 21:14
Gosp. Novotni,ova vaša izjava je totalno kontradiktorna sa izjavama vašeg predsjednika Mate Mlinarića koji je prije donošenja zakona o zemljiištu imao sasvim drugačije mišljenje od vašeg,i ako mogu primjetiti nevidim što je u tom zakonu "pošteno".
Agencija da,tu ste u pravu za kumove i stričeve,ali kriteriji dodjele su u najmanju ruku čudni,ako ne i sumnjivi,jer opet je OPG kao posjednik izgubio prednost u natječaju ispred gospodarskog programa i cijene,a tu se seljak nemože takmičiti sa pravnim osobama.
I što je po vama tu onda pošteno ?
tambora
22.1.2013. 20:59
Jerko ,gdje si ? Jel` istina ovo što tvrdi g-din Prpić ? Demantiraj.
siniša prpić
22.1.2013. 20:04
@tambora, pa Joza opet dogovorio koaliciju s Hdz-om. Di ćeš boljeg razloga za trljat ruke ?!!
tambora
22.1.2013. 19:52
Zašto svi troje trljaju ruke ?
Seljaci.hr
22.1.2013. 19:09
Ne bih se složio s Hrgom.
Ovaj Zakon je jedino nešto pošteno što je Jakovina predložio...
Ima nekih manjkavaosti, ali Agencija za zemljište je dobra ideja i po uzoru je na ostale zemlje...
Stvarno ne kužim zašto je Hrg to napao...
Sigurno je bolje i transparentnije preko Agencije nego da se zemlja dijeli po kumovima i stričevima u pojedinim općinama gdje je služila i za političko ucjenjivanje...
fitilj
22.1.2013. 15:40
Nakon što su donijeli Zakon o zemljištu u proceduru su bez mogućnosti da se provede kvalitetna javna javna rasprava, kukulele vlada je u proceduru uputila nacrt Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske.

To je novi dokaz da nema razlike između bivše i sadašnje vlasti. Dapače kukulele koalicija ovim prijedlogom zakona zadire ne samo u prava svih živućih građana, nego i budućih naraštaja.

Tim se prijedlogom zakona zadire u osjetljivo područje trajnih javnih i prirodnih dobara i omogućuje rasprodaja "nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i šuma i šumskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, javnih cesta i javnog vodnog dobra, kao i nepokretnih kulturnih dobara".

Ovaku rigoroznu i brutalnu rasprodaju nacionalnih vrijednosti nije donijela ni jedna demokratska država, a tu ideju totalne rasprodaje javnih i prirodnih dobara u koje spadaju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske, šume i šumska zemljišta, poljoprivredna zemljišta, javne ceste, javna vodna dobra i nepokretna kulturna dobara, nije činio ni HDZ, pa je time jasno da se kukulele koalicija definitivno udaljila od vlastitog naroda, jer ovim prijedlogom zakona politička mafija zadire ne samo u prava svih živućih građana, nego i budućih naraštaja, koje čini talcem sumnjivog domaćeg i stranog kapitala.


Još iz kategorije Politika