Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Obrtništvo

HOK: samo 1 od 10 obrtnika zadovoljan radom Ministarstva poduzetništva i obrta

  vn           07.05.2013.         2548 pogleda
HOK: samo 1 od 10 obrtnika zadovoljan radom Ministarstva poduzetništva i obrta

Hrvatska obrtnička komora izvijestila je jučer kako rezultati ankete među članstvom HOK-a pokazuje da su obrtnici daju bezrezervnu podršku zahtjevima i primjedbama HOK-a na prijedloge zakona o obrtu i zakona o PDV-u, ali i da je samo jedan od deset obrtnika zadovoljan radom Ministarstva poduzetništva i obrta te da su obrtnici spremni prosvjedom podržati zahtjeve HOK-a, ako ostali načini pregovaranja neće dati rezultate.

Anketa je provedena krajem travnja na području cijele Hrvatske i u njoj je sudjelovalo 8.728 članova HOK-a, što je 10,32 posto ukupnog broja obrtnika.

Većina ispitanika, njih 8.624 ili 98,71 posto, je podržala zahtjev da se zadrži dosadašnji način naplate PDV-a (po naplati računa).

Po podacima HOK-a, 94,76 posto ispitanika podržalo je zahtjev da pravne osobe koje se bave djelatnošću vezanih obrta moraju, kao i obrtnici, imati zaposlenu stručno osposobljenu osobu, a njih 94,28 posto zahtjev koji se odnosi na ukidanje prijedloga neograničenog obavljanja svih obrtničkih djelatnosti kroz domaću radinost i sporedno zanimanje.

Obrtnici također u velikoj većini, njih 8.544 ili 97,8 posto ispitanika, podržava zahtjev da samostalno donose statut svoje organizacije.

Zahtjev da visinu komorskog doprinosa određuju obrtnici samostalno, odlukama svojih skupština, podržalo je 97,48 posto ispitanika, a njih 94,7 posto podržava da u nadležnosti njihovih skupština i dalje budu izbor predsjednika HOK-a i područnih obrtničkih komora.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec ističe kako su ovii zahtjevi manje važni od ostalih te da su spremni prihvatiti ponuđene prijedloge i ujedno nastojati realizirati ostale zahtjeve.

Ne protivimo se ograničenju komorskog doprinosa, već strahujemo da time neće biti osigurana dostatna sredstva za provedbu javnih ovlasti u području strukovnog obrazovanja kao i za povećanje konkurentnosti hrvatskog obrtništva, što je posebice važno u trenutku stupanja Hrvatske u EU, kazao je.

Ranogajec ističe i kako im način izbora predsjednika nije toliko bitan, ali im je sporna cijena izbora i pitaju se tko će to financirati i na koji način će se budući kandidati predstaviti obrtnicima cijele Hrvatske.

Na pitanje misle li da Ministarstvo poduzetništva i obrta čini dovoljno za opstanak hrvatskog obrtništva, podršku Ministarstvu dalo samo 1.009 ispitanika, odnosno 11,55 posto, što je, smatraju u HOK-u, vrlo zabrinjavajuće.

Vrlo smo iznenađeni tolikim povećanjem nezadovoljstva članstva prema resornom Ministarstvu, jer je osnivanje ministarstva bio jedan od zahtjeva obrtnika upućenih budućoj vlasti prije zadnjih parlamentarnih izbora. Stoga pozivamo Ministarstvo da bude u službi obrtnika, a ne protiv njih, kaže Ranogajec.

Rezultati ankete pokazali su i da je 7.560 ispitanika, ili njih 86,78 posto, spremno javnim prosvjedom podržati zahtjeve HOK-a, ako ostali načini pregovaranja neće dati rezultate.

"Pozdravljamo tako značajnu podršku vodstvu HOK-a i spremnost obrtnika da, ukoliko je potrebno, i javnim prosvjedom kao krajnjim rješenjem, ukažu na potrebu stvaranja kvalitetnog zakonskog okvira za poslovanje obrtnika", kazao je Ranogajec poručujući i kako su spremni na dijalog te ponovno pozivaju Ministarstvo i ministra Marasa da uvaže stavove HOK-a i još jednom saslušaju prijedloge i argumente obrtnika.

"Prosvjed obrtnika bio bi presedan u novijoj hrvatskoj povijesti, budući da bi, umjesto radnika, prosvjedovali poslodavci", zaključuje Ranogajec.

Pogledajte rezultate ankete u Hrvatskoj i Virovitičko-podravskoj županiji:

1. Tražimo da pravne osobe koje se bave djelatnošću vezanih obrta moraju kao i obrtnici imati zaposlenu stručno osposobljenu osobu

DA
RH 94,76%
VPŽ 93,78%

2. Tražimo da se ukine prijedlog neograničenog obavljanja svih obrtničkih djelatnosti kroz domaću radinost i sporedno zanimanje
DA - RH 94,28%
VPŽ 95,85%

3. Tražimo da se uvede odgovornost obrtnika samo unesenom imovinom u obrt
DA
RH 97,78%
VPŽ 97,93 %

4. Tražimo da visinu komorskog doprinosa određuju obrtnici samostalno odlukama svojih skupština
DA
RH 97,48 %
VPŽ 97,41%

5. Tražimo da obrtnici samostalno donose statut svoje organizacije
DA
RH 97,80%
VPŽ 97,41%

6. Tražimo da se u Zakonu o PDV-u za obrtnike zadrži dosadašnji način plaćanja PDV-a
DA
RH 98,71 %
VPŽ 97,93%

7. Tražimo da predsjednika HOK-a i područnih obrtničkih komora i dalje biraju skupštine
DA
RH 94,70%
VPŽ 96,89%

8. Mislite li da Ministarstvo poduzetništva i obrta čini dovoljno za opstanak hrvatskog obrtništva
NE
RH 88,45%
VPŽ 96,89%

9. Jeste li spremni javnim prosvjedom podržati zahtjeve HOK-a
DA
RH 86,78%
VPŽ 94,30%

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo