Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Obrtništvo

HOK: Odluka Ustavnog suda ne pomaže opstanku malih obiteljskih trgovina

  hok           06.02.2024.         1567 pogleda
HOK: Odluka Ustavnog suda ne pomaže opstanku malih obiteljskih trgovina

Odluka Ustavnog suda o odbacivanju podnesenih tužbi vezanih uz ograničenja rada nedjeljom dodatno otežava opstanak i poslovanje malih obiteljskih trgovina koje su najranjivije te su bile najpogođenije ograničenjem rada nedjeljom, a koje unazađuje i niz drugih otegotnih okolnosti uslijed kojih broj malih trgovina pada.

 Stav Hrvatske obrtničke komore je od prvog dana jasan – svaki obrtnik treba moći odlučiti želi li raditi nedjeljom ili ne, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj što je u obrtništvu čest slučaj. Komora nije podnijela tužbu za ocjenom ustavnosti Zakona budući da su članovi koji se bave trgovinom podijeljeni oko odredbi Zakona o trgovini, ali je poduzela niz aktivnosti kako bi olakšala poziciju malih trgovaca.

U nekoliko navrata je od nadležnog Ministarstva zatražila tumačenje pojedinih odredbi Zakona o trgovini, odnosilo se to na prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama koja smatra izuzećem te je dozvoljena nedjeljom ili blagdanom, a o toj predviđenoj zakonskoj mogućnosti je u srpnju prošle godine obaviješteno članstvo i cijeli komorski sustav. HOK je tražio da se razmotre i usvoje izmjene Zakona koje će omogućiti obrtnicima da samostalno određuju radno vrijeme, posebice da se dodatno propišu izuzeci za poslovanje nedjeljom i blagdanom na grobljima i u svetištima upravo malim obrtima – cvjećarnicama, proizvođačima svijeća, suvenirnicama – onima čije je poslovanje usmjereno upravo na nedjelje, uslijed čega se ne može očekivati prelijevanje prometa na druge dane.

„Vlada RH je pokazala razumijevanje spram onih najranjivijih i najpogođenijih ovim ograničenjem te je blagdan Svih svetih proglasila sajmenim danom na razini Hrvatske. Problematika ograničenja rada nedjeljom bila je i tema 1. Obrtničkog fokusa održanog u listopadu prošle godine s kojeg su poslane važne poruke o problemima koje ograničenja rada izazivaju kod obrtnika, osobito kod cvjećara i povezanih djelatnosti. To je bila i tema nedavnog sastanka Predsjedništva Komore pod vodstvom predsjednika Dalibora Kratohvila s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom i suradnicima, u okviru kojeg je dogovoren radni sastanak na tu temu s ministrom i trgovcima, kako bismo zajednički pronašli rješenja problema naših trgovaca“, ističe predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Trgovina je jedan od sektora u kojima je teško biti konkurentan i profitabilan, zbog nedostatka radne snage i ponude proizvoda koja stiže iz uvoza, ali i promjene navika kupaca koji sve više preferiraju šoping iskustvo i provođenje slobodnog vremena unutar trgovačkih centara koji imaju više vrsta ponude aktivnosti osim same trgovine i slično. Također, trgovinu se ne tretira kao važnu gospodarsku granu od strateškog značaja te su trgovci redovno isključeni iz mogućnosti prijava na neki od EU natječaja ili državnih potpora za modernizaciju trgovina iako su sredstva za rad često zastarjela te interes i potrebe velike, posebice one malih trgovaca.

„Na svima nama je nastavak rada na ograničavanju ograničenja rada nedjeljom i negativnim utjecajima istih te svim drugim problemima koje muče malu hrvatsku trgovinu uslijed kojih se smanjuje broj obrta u sektoru trgovine. Sve navedeno bit će tema Susreta trgovaca koje ćemo ponovno održati ove godine, nakon 2018. – kako bismo aktualizirali probleme malih trgovaca u javnosti i našli rješenja“, najavio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Kratohvil.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo