Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Politika

HNS predlaže preferencijalno glasovanje i na lokalnim izborima

        09.05.2016.         1673 pogleda
HNS predlaže preferencijalno glasovanje i na lokalnim izborima

Predsjednik Županijske organizacije Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata Virovitičko-podravske županije, Marijan Rengel na konferenciji za novinare u Virovitici upoznao je javnost s prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o lokalnom izborima, s konačnim prijelogom zakona kojega su izradili klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru, HNS-liberalnih demokrata, Hrvatske inicijative za dijalog - HRID i nezavisnog zastupnika Šandora Juhasa i Hrvatske stranke umirovljenika, nezavisne liste Stipe Petrine i nezavisnih zastupnika.

Lokalni izbori su jedini u Hrvatskoj koji se provode za neko od predstavničkih tijela, a na kojima ne postoji mogućnost preferencijalnog glasovanja. "Institut preferencijalnog glasovanja uveden je u hrvatski izborni sustav radi jačeg utjecaja birača na izbor kandidata, osnaživanja povjerenja birača i izbore i poticanja snažnijeg odaziva na izbore. Uvođenje preferencijalnog glasovanja inicirali su sami birači, preko nekoliko inicijativa građana, a dosadašnja praksa u Hrvatskoj je pokazala kako većina građana podržava takav oblik glasovanja i kako ga vidi kao iskorak naprijed u demokratskoj praksi.

"Relevantna istraživanja pokazala su da hrvatski građani snažno podupiru uvođenje preferencijalnog glasovanja i na lokalnoj razini, a dosadašnja praksa je utvrdila da uvođenje preferencijalnog glasovanja ima pozitivne učinke na izborni proces i jačanje povjerenja građana u institucije kao i jačanje osobne odgovornosti izabranih kandidata. Stoga smo mišljenja da ne postoji niti jedan valjani razlog zbog čega se institut preferencijalnog glasovanja ne bi primijenio na loklane izbore 2017. godine", kazao je Rengel.

Izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima uvodi se institut preferencijalnog glasovanja na izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, na način da svaki birač može preferencijalno glasovati za jednog kandidata ili kandidatkinju s kandidacijske liste. Također se usklađuju tehničke pretpostavke (izgleda glasačkog listića, važeći i nevažeći listići, način utvrđivanja redoslijeda izabranih kandidata, način određivanja zamjenika).
Također se propisuje ukidanje obveze ovjere očitovanja o prihvaćanju kandidature kod javnog bilježnika ili nadležnog izbornog povjerenstva, kao zastarjela birokratska barijera koka otežava i poskupljuje mogućnost kandidature, te u koliziji s prekršajnim odredbama Zakona o lokalnim izborima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Politika