Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Aktualnosti

HNS pozdravlja odluku Ustavnog suda da je naziv ulice „10. travnja“ neustavan; treba ju slijediti i Vijeće za suočavanje s prošlošću

  vn           18.10.2017.         1144 pogleda
HNS pozdravlja odluku Ustavnog suda da je naziv ulice „10. travnja“ neustavan; treba ju slijediti i Vijeće za suočavanje s prošlošću

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati pozdravlja odluku Ustavnog suda da je naziv ulice „10. travnja“ u Slatinskom Drenovcu neustavan. Henesovci smatarju da ta odluka treba biti primjer kojim će se voditi Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje svojim zaključcima treba dati preporuke Vladi RH. Također su mišljenja da odluku Ustavnog suda treba uzeti u obzir i prilikom donošenja Zakona o zabrani isticanja simbola totalitarnih režima koji će konačno trajno riješiti taj problem u Republici Hrvatskoj.

„NDH je bila nacistička i fašistička tvorevina i kao takva je predstavljala apsolutnu negaciju legitimnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom i tešku povijesnu zlouporabu tih težnji. Stoga, sukladno izvorišnim osnovama Ustava, Republika Hrvatska nije slijednica NDH ni po kojoj osnovi. Ustavni sud naglašava da navedena ustavnopravna stajališta nisu vezana samo uz imena ulica, naselja, simbola već predstavljaju i načelna stajališta Ustavnog suda o karakteru NDH kao negaciji temeljnih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske“, naglašeno je u odluci Ustavnog suda.

HNS će podržati svaku odluku i inicijativu kojom se zabranjuje korištenje fašističkih simbola i ustaškog pozdrava „za dom spremni“ i nećemo se umoriti od ponavljanja da ustaškoj ikonografiji nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru. 

"Želimo da se već jednom znanost, obrazovanje i tehnologija stave ispred ideoloških rovova svih boja i da konačno stvorimo školu za život, a ne za ocjene, kako bi povezali tržište rada s obrazovanjem. To će biti glavni fokus HNS-a koji će nas voditi u Vladi s HDZ-om u naredne tri godine, na dobrobit svih građanki i građana naše zemlje", piše u priopćenju HNS-a. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti