Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

HNS pozdravlja odluku Ustavnog suda da je naziv ulice „10. travnja“ neustavan; treba ju slijediti i Vijeće za suočavanje s prošlošću

  vn           18.10.2017.         1114 pogleda
HNS pozdravlja odluku Ustavnog suda da je naziv ulice „10. travnja“ neustavan; treba ju slijediti i Vijeće za suočavanje s prošlošću

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati pozdravlja odluku Ustavnog suda da je naziv ulice „10. travnja“ u Slatinskom Drenovcu neustavan. Henesovci smatarju da ta odluka treba biti primjer kojim će se voditi Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima koje svojim zaključcima treba dati preporuke Vladi RH. Također su mišljenja da odluku Ustavnog suda treba uzeti u obzir i prilikom donošenja Zakona o zabrani isticanja simbola totalitarnih režima koji će konačno trajno riješiti taj problem u Republici Hrvatskoj.

„NDH je bila nacistička i fašistička tvorevina i kao takva je predstavljala apsolutnu negaciju legitimnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom i tešku povijesnu zlouporabu tih težnji. Stoga, sukladno izvorišnim osnovama Ustava, Republika Hrvatska nije slijednica NDH ni po kojoj osnovi. Ustavni sud naglašava da navedena ustavnopravna stajališta nisu vezana samo uz imena ulica, naselja, simbola već predstavljaju i načelna stajališta Ustavnog suda o karakteru NDH kao negaciji temeljnih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske“, naglašeno je u odluci Ustavnog suda.

HNS će podržati svaku odluku i inicijativu kojom se zabranjuje korištenje fašističkih simbola i ustaškog pozdrava „za dom spremni“ i nećemo se umoriti od ponavljanja da ustaškoj ikonografiji nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru. 

"Želimo da se već jednom znanost, obrazovanje i tehnologija stave ispred ideoloških rovova svih boja i da konačno stvorimo školu za život, a ne za ocjene, kako bi povezali tržište rada s obrazovanjem. To će biti glavni fokus HNS-a koji će nas voditi u Vladi s HDZ-om u naredne tri godine, na dobrobit svih građanki i građana naše zemlje", piše u priopćenju HNS-a. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti