Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

HND: Urednici i novinari se žale na brojne pozive i intervencije iz središnjice HDZ-a

        23.06.2015.         2269 pogleda
HND: Urednici i novinari se žale na brojne pozive i intervencije iz središnjice HDZ-a

Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je u utorak na sve češće napade i pritiske na novinare koji su se dogodili u zadnja dva mjeseca, poručivši da novinare napadi neće uplašiti dok rade posao u javnom interesu - piše Novi list.

Predsjednik HND-a Saša Leković izjavio je na konferenciji za novinare da je novo vodstvo HND-a, nakon izborne skupštine održane prije dva mjeseca, dočekalo nekoliko podijeljenih otkaza novinarkama HTV-a – prvo Karolini Vidović Krišto, a zatim Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić.

Zatim je uslijedilo premlaćivanje Željka Peratovića u vlastitom domu, te prijetnja smrću Domagoju Margetiću, mjesecima nakon što je krajem prošle godine i on pretučen pred kućnim ulazom.

Pritisci su, kaže Leković, svakako i otkaz na Radiju 101 koji je dobio programski direktor Daniel Berdais jer nije želio štititi nezakonito ponašanje vlasnika tog medija, potom otkaz Borisu Dežuloviću u Slobodnoj Dalmaciji, nakon što je nakladnik pravomoćno osuđen na plaćanje kazne za njegov tekst objavljen prije tri godine.

Boris Pavelić iz Novog lista je zbog politički škakljive vijesti pak trebao dobiti otkaz ali je nakon podrške HND-a i podružnice sindikata Paveliću poslodavac od toga odustao.

No, to je samo vrh sante leda jer se više novinara i urednika požalilo HND-u na pritiske koje trpe zbog neobjavljivanja nekih tekstova, uglavnom sa političkim temama ali iz straha za egzistenciju sebe i obitelji žele ostati anonimni.

Pritisci iz HDZ-a

Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić smatra zanimljivom i to što su urednici i novinari izloženi prilično intenzivnim pritiscima stranke koja aspirira da dođe na vlast. »Sudeći po pritužbama niza kolega iz različitih redakcija i urednika, čini se da je jako puno telefonskih i ostalih intervencija iz središnjice HDZ-a«, rekla je Lukić.

Istraživački novinar Domagoj Margetić, koji se bavio slučajem Hypo banke, ustvrdio je kako je napad na njega, izveden 11. kolovoza prošle godine, tužiteljstvo okvalificiralo kao pokušaj ubojstva ali policija neprofesionalno pristupa njegovom slučaju.

Imao je, kaže, policijsku zaštitu ali su se prijetnje nastavile putem SMS poruka i društvenih mreža, a sve je kulminiralo u noći na 25. svibnja kad su policajci koji su ga čuvali i on u njegovom poštanskom sandučiću pronašli omču i njegov dokument o aferi Hypo.

Tvrdi da mu je policijska zaštita ukinuta prošli tjedan bez ikakve najave bez obzira na najnovije prijetnje. Osim toga, tužiteljstvo je s četiri dopisa tražilo od kriminalističke policije postupanje radi otkrivanja motiva naručivanja pokušaja ubojstva i saslušanje moguće povezanih osoba, no policija u 11 mjeseci nije saslušala nijednu od tih osoba.

Policija »prestrašno« tretira napade na novinare

Margetić »prestrašnim« smatra način na koji kriminalistička policija tretira napade na novinare, od očevida koji su potpuno neprofesionalni do samog postupanja u tim predmetima. Kazao je da policija čak u javnosti nije objavila ni fotorobot napadača.

Slobodna novinarka Iva Anzulović smatra kako nije slučajnost da je Margetiću ukinuta policijska zaštita u vrijeme kad promovira knjigu »Karamarko – najmoćniji među najkorumpiranijima« u kojoj ukazuje da je »šef oporbene stranke bio švercer, koji je zatim postao druker da bi došao do današnje pozicije«.

»Naš posao je trenutno najopasniji u zemlji, raspolažemo dokazima gospodarskog kriminala u 25 godina Hrvatske. Mislim da nemamo puno dana do toga da bi mogli doživjeti situaciji da pričamo o kolegi u perfektu«, kazala je Anzulović.

Novinar i glavni urednik portala Autograf.hr Drago Pilsel smatra kako bi bilo mudro zaključiti da priopćenja i presice nisu dovoljne ako se registrira pojačana represija, već treba razmišljati o ozbiljnijim i odlučnijim koracima.

S njime se složila i Marino Škrabalo iz GONG-a. »Ono što se svima događa je nametanje normalizacije ponavljanja 90-tih. Ovo je krajnji čas za snažan otpor, odnosno denormalizaciju tog pokušaja«, rekla je Škrabalo.

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić kazao je da se pritisci na novinare dramatično pojačavaju te je najavio moguće prosvjede protiv toga, pri čemu ni štrajk nije isključen.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

franjomrak@gmai
24.6.2015. 18:36
Ma , jadni ljudi ....Još da im se pridruži Butković , koji je jadan jedva preživljavao sa 68.000,00 kn mjesečno ( dok mu je tvrtka završavala u predstečajnoj nagodbi) . Naravno da gore spomenuti ( osim gđe. Hlo koja nije ni imala prigodu o tome bilo šta reći ) o takvim "uradcima" nisu našli vremena ništa pisati ,pa čak to niti primjetiti....zanimljivo ? Kako to da u tekstu spomenuta gospoda nisu uspjela otkriti tko je ubio Milana Levara , iako su "otkrili sigurno odgovorne". Naravno da su to desničari...Kako to da i pored 84 kamere na Splitskom Poljudu još uvijek nije priveden počinitelj ? Ali ministar zna da su to uradili desničari ! I da zaključim.Dobar dio novinara koji su dobili otkaze vrlo će si lako naći posao u B-92 , Večernjim novostima ili pak u Novostima koje se tiskaju u srcu Hrvatske......( koje imaju vrlo sličnu zadaću ,kakovu je i 1905g. imao "Srborbran" također tiskan u srcu Hrvatske) ....
Kne?evi? Franjo
24.6.2015. 6:54
O toj sili mraka sam i pisao u Requim za ugušenu slobodu. Ona će kupiti, platiti, zaprijetiti, ustrašiti, zavesti, obećati, ma sve što treba. Ionako je to samo alat u postizanju cilja, da bi oni vladali, mora biti mrak slobode i slobodne misli i osigurano ćutanje govora i glasa, drugačijeg od njihovog.


Još iz kategorije Aktualnosti