Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Novinarstvo i mediji

HND saborskim zastupnicima: Odbacite LEX AP - Zakon opasnih namjera

  Ivica Buljan/HND           12.03.2024.         1327 pogleda
HND saborskim zastupnicima: Odbacite LEX AP - Zakon opasnih namjera

Apeliramo još jednom na saborske zastupnike da odbace Zakon opasnih namjera, koji je udar na profesiju, novinare, medije, zviždače i javnost. A ako se ovaj sramotni zakon usvoji HND će se i nadalje boriti protiv LEX AP-a i protiv bahatih hrvatskih političar, kazano je uoči glasovanja u Hrvatskom saboru o izmjenama Kaznenog zakona na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva, na kojoj su govorili predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i potpredsjednica Chiara Bilić.

Zovko je također upozorio i osudio jučerašnje skandalozno i sramotno ponašanje premijera Plenkovića prema novinarki N1 televizije Miri Moralić istaknuvši kako je takav način komunikacije nedopustiv, a naročito kada se uzme u obzir funkcija koju AP obnaša.  "Jedino suvislo što Andrej Plenković može napraviti je da se ispriča kolegici, ali nažalost s obzirom na njegov ego i dosadašnje ponašanje mislim da se to neće dogoditi", kazao je Zovko.

Predsjednik HND-a istaknuo je kako Plenković ne preza ni od emocionalnih ucjena i pokušava sve skupa dovesti pred svršen čin, kako bi Zakon prošao u zadnji tren, pred samo raspuštanje Sabora. – HND odbija LEX AP i poziva sve kolegice i kolege da nastave svoj rad u interesu javnosti kako bi spriječili otimačinu i hajdučiju koja se sprovodi, kazao je Zovko i podsjetio kako bi da je ovaj zakon na snazi novinarke i novinari koji su objavljivali prepisku Turudić – Rimac, odnosno Pleslić, već bili pod istragom i bili bi maltretirani.

Zovko je dodao kako je zastrašujuće i to da nitko od vladajućih nije demantirao da će se našim kolegicama i kolegama u slučaju istraga po novim odredbama famoznog članka 307. oduzimati laptopi, mobiteli, istraživati njihova privatna korespondencija. – Stoga će HND u svakom trenutku biti na raspolaganju svima koji se moguće nađu pod udarom ovog sramotnog zakona i bit će im pružena sva moguća pomoć, kazao je Zovko, koji je dodao kao Plenković svojim ponašanjem i postupcima sve više liči na dvojicu glavnih autokrata u Europi Vučića i Orbana.

Potpredsjednica HND-a Chiara Bilić nadovezala se kazavši kako je očita intencija premijera da želi uređivati hrvatske medije. – To je postala njegov opsesija, naročito u zadnje četiri godine, kada sugerira i ponavlja novinarima što bi trebala biti tema, a što netema. On misli da može govoriti novinarima što i na koji način da pišu, a kada mu novinari postave konkretna pitanja on ih napada, kao što je to bio svježi slučaj s kolegicom Moralić, kazala je Bilić koja se također osvrnula na sramotni nastup AP-a na jučerašnjoj konferenciji kada je mikrofone raspoređivao kao čunjeve. – To je nedopustivo i radi se o napadu na novinarska sredstva za rad. Odakle mu za to pravo? upitala se Bilić te dodala kako Plenković sve ove godine crt metu na čelo novinara, a sam LEX AP je rezultata takvog ponašanja vladajućih prema novinarima i javnosti. 

Zovko je odgovarajući na upit o prijetnjama novinarima kazao kako u HND-ovoj evidenciji ima blizu stotinjak evidentiranih, što prijetnji što fizičkih napada na novinare, a da se svakodnevno suočavaju sa prijetnjama putem mailova ili društvenih mreža, koje su izvorište takve vrste napada prema novinarima za što je odgovoran političkih vrh svojim odnosom i ponašanjem prema novinarima i medijima.

 – Poručujemo AP-u da ako se bilo što loše dogodi novinarima da ćemo ga smatrati direktno odgovornim za takvu situaciju, jer ga se od tog ne može amnestirati, naveo je Zovko, rekavši da je nevjerojatno da i nakon više od tri desetljeća političari ne razumiju i ne žele znati što je posao novinara i medija u demokratskim društvima. 

Zovko je na kraju podsjetio i na HND-ovo otvoreno pismo hrvatskim građanima o opasnostima koje nose izmjene Kaznenog zakona. Pismo je supotpisalo 18 velikih medijskih redakcija, a svojim potpisom u međuvremenu pridružuile su se još neke redakcije. Poziva se također i sve druge redakcije da daju svoju potporu i podrže borbu protiv LEX AP, koji direktno ugrožava medijske slobode. 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji