Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Virovitica.net

HND pozvao Đakića i Krištu da odustanu od tužbe jer za to nemaju nikakve osnove

        18.10.2011.         2442 pogleda
HND pozvao Đakića i Krištu da odustanu od tužbe jer za to nemaju nikakve osnove

Hrvatsko novinarsko društvo (HND), uoči sutrašnjeg drugog ročišta na Općinskom sudu u Virovitici, još jednom poziva zastupnika HDZ-a i predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića da odustane od tužbe protiv virovitičkog novinara Gorana Gazdeka zbog klevete, „jer za nju nema nikakve osnove".
 
Gazdek je tužen za klevetu jer je na portalu virovitica.net objavio da je Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici anonimna skupina građana podnijela kaznenu prijavu protiv Đakića i još tri osobe. Tužbu je podignuo i Anto Krišto, jedan od četvorice iz anonimne prijave, ratni predsjednik Kriznog štaba općine Virovitica i predsjednik Općine Virovitica. On i i Đakić traže kazneno gonjenje Gazdeka te po 100 tisuća kuna odštete za duševne boli, što je novinarov šestogodišnji prihod.

Đakić i Krišto su tužili Gazdeka jer je objavio da je protiv njih podnesena kaznena prijava sa zahtjevom da se istraži gdje je pola milijuna njemačkih maraka, koje su na zahtjev Kriznog štaba 1991. godine prikupile virovitičke tvrtke kako bi se kupilo oružje za obranu.

Đakić se na prvom ročištu 14. rujna 2011. godine nije pojavio, a da je Gazdek objavio točnu vijest potvrdile su tada i sutkinja i odvjetnica tužitelja.

„Pozivamo gospodu Đakića i Krištu da odustanu od tužbe, jer za nju nemaju nikakve osnove", kaže predsjednik HND-a Zdenko Duka. „Dužnost Gorana Gazdeka je bila da kao novinar objavi spomenutu točnu informaciju, a zahtjevi za kaznom i novčanim obeštećenjem pritisak su na slobodu govora i novinarskog izvještavanja, te im je namjera zastrašiti ostale novinare i  ugroziti egzistenciju našeg kolege", naglašava Duka.

Gazdek je na ročištu izjavio da je vijest o kaznenoj prijavi objavio nakon što ju je dobio i provjerio da je stigla u Općinsko državno odvjetništvo. Naglasio je da nije kanio nikoga klevetati, nego da je profesionalno objavio informaciju od javnoga interesa.

Na prvom ročištu je kao promatrač bio i glavni tajnik HND-a Vladimir Lulić koji je okupljenim novinarima izjavio da je Gazdek postupio profesionalno i u javnom interesu, te je odmah pozvao Đakića i Krištu da povuku tužbe.

HND podsjeća da je OESS prošloga tjedna u Sarajevu, s Konferencije o medijima u Jugoistočnoj Europi, pozvao političare i druge javne osobe u regiji, pa tako i u Hrvatskoj, da pokažu viši stupanj tolerancije prema medijskoj kritici, pa čak i onda kada prilozi o radu tijela vlasti sadrže netočne činjenice.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

miško
21.10.2011. 14:38
ha ha ha ha "pasa", ha, ha, ha dakle tako, e pa Šakiću ops Đakiću, tebi ne bi više pomoglo ni na slona šetaš sa Jacom, a tko ti kriv kad nisi eto simpatičan ni njoj više a kamoli u gotovo cijeloj našoj županiji i šire a posebno te vole koliko sam čuo tvoji iz Pitomače, "pasa" ha
freeman
19.10.2011. 12:59
evo u podnevnom dnevniku HTV-a vijest da je sud odbio kaznenu prijavu kao neosnovanu, u nastavku komentar tužitelja Đakića da nije drugo niti očekivao, jer (nevjerojatno): "...zadnjih dana je sutkinja viđena kako šeta pasa (ne psa, nego pasa, LOL) sa Gazdekom..."
Lj. R. Weiss
19.10.2011. 3:43
Da su Đakić i Krišto osobe od širine, prihvatile bi prijedlog Hrvatskog novinarskog društva. I to neodustajanje od tužbe znak je da žele nastaviti s pritiscima na neovisni portal i vlasnika Gorana Gazdeka... NEĆE PROĆI - jer mi, u većini, želimo SLOBODAN PORTAL, SLOBODAN GRAD!
siniša prpić
18.10.2011. 23:17
Prijedlog HND-a je potpuno razuman.
mastermind
18.10.2011. 20:42
Dobro ako su sutkinja i odvjetnica tužitelja potvrdile da je Gazdek objavio točnu vijest, zašto se tužba odmah u startu nije odbacila kao neosnovana?


Još iz kategorije Virovitica.net