Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Novinarstvo i mediji

HND: Novo kazneno djelo pucanj je u novinare, profesiju i javnost

  Ivica Buljan/HND           30.09.2023.         1745 pogleda
HND: Novo kazneno djelo pucanj je u novinare, profesiju i javnost

 Predloženo uvođenje novog kaznenog djela u Kazneni zakon pucanj je u novinare, profesiju i javnost te napad na zviždače, a primjenom tih odredaba nastavit će se s maltretiranjem kolega novinara i medija, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva održanoj danas u Novinarskom domu u Zagrebu. Kako je naglašeno, prijedlog koji se odnosi na neovlašteno otkrivanje izvora, odnosno sadržaja izvidne ili dokazne radnje koje se tiče sudionika postupka, predstavlja ozbiljnu prijetnju novinarskoj profesiji i slobodnom novinarstvu.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko istaknuo je kako su u HND-u, koliko god se vladajući trudili objasniti da se ova odredba ne odnosi na novinare – uvjereni da je njezin cilj ušutkivanje upravo novinara, naročito kada se zna da je iduća godina izborna. Zovko je podsjetio da je sve krenulo početkom ove godine kada su se u jednom istražnom spisu našli i inicijali „AP“, što je nagnalo premijera Andreja Plenkovića da najavi kako će svako „curenje informacija“ postati kazneno djelo.

Zovko je naglasio kako su o ovom problemu obaviještene sve relevantne međunarodne organizacije, od Europskog vijeća i Europskog parlamenta, preko Centra za slobodu medija do Europske federacije novinara, a čija se reakcija očekuje.

"Nema čovjeka, nema problema", citirao je Zovko zloglasnu Staljinovu maksimu te dodao kako se vladajući valjda vode onom "nema izvora, nema problema", a na kraju – ni teksta. Primjena novih zakonskih izmjena značila bi daljnje srozavanje novinarskih sloboda pa građani trebaju biti svjesni da će se time ozbiljno ograničiti medijsko izvještavanje o važnim aferama i na kraju ih lišiti informacija od javnog interesa, rekao je.

Zovko je također kazao kako ovakvo zakonsko rješenje predstavlja – poput SLAPP-a – novo iscrpljivanje i zastrašivanje novinara i medija, kao još jedan oblik zloporabe pravosuđa s ciljem ograničavanja slobode izvještavanja, uništavanja izvora i prava javnosti da bude informirana o postupcima vlasti. "Ovi prijedlozi ne donose se, kako nas pokušavaju uvjeriti i objasniti, radi zaštite privatnosti građana, nego da se zaštite najmoćniji i da se zataškaju njihove afere. Stoga donošenje ovih zakonskih odredaba treba spriječiti. Učinit ćemo sve da to i napravimo – kazao je predsjednik HND-a te pozvao Vrhovni sud da se oglasi o ovom pitanju navodeći kako se ta krovna sudska instanca u dugom razdoblju uopće nije oglašavala o novinarskim slobodama, koje se neprestano sužavaju".

Čelnik HND-a osvrnuo se i na glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek, koja je u Hrvatskom saboru prozvala medije i optužila ih da su krivi što se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja Uskoka. "To je sramotno. Državna odvjetnica bi, umjesto da proziva novinare, trebala raditi svoj posao, kao što novinari rade svoj", poručio joj je Zovko.

O praktičnoj primjeni odredaba Kaznenog zakona govorila je iskusna novinarka koja godinama prati rad pravosuđa i policije, ugledna članica HND-a i novinarka Televizije N1 Ana Raić, koja je istaknula kako se to neće pretvoriti samo u maltretiranje novinara, nego će se i sami policajci koji istražuju naći u začaranom krugu maltretiranja. "Taj začarani krug ide od toga da policija od mene traži da mu odam izvor – koji mu, naravno, neću odati – do istrage i maltretiranja svih koji su uključeni u postupak", plastično je objasnila Raić dodavši kako ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i drugi iz vlasti ističu da će to pridonijeti tome da postupci budu učinkovitiji, što nije točno".

"Prema mojim saznanjima i razgovorima s ljudima iz pravosudnih krugova, njima neće pomoći. Licemjerno je od vlasti da javnosti baca u oči mantru da će sustav biti efikasniji i mislim da bi ova odredba pala na Ustavnom sudu",  navodi Raić dodajući kako je intencija i cilj donošenje ovih odredaba da se o istrazi ne smije ništa znati osim onoga što priopći policija ili Državno odvjetništvo. "Naravno, vjerujem da će uvijek biti hrabrih ljudi koji će otkriti nečasne i protuzakonite radnje i njih treba zaštititi", kazala je Ana Raić.

Ovo je pokušaj zatvaranja pravosuđa prema javnosti, naglašeno je na konferenciji i dodano kako ovaj pokušaj atentata na profesiju, novinare i javnost neće proći.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji