Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Novinarstvo i mediji

HND dodijelio Nagradu Europa za najbolje medijske radove u 2023.

  Hina           09.05.2024.         1559 pogleda
HND dodijelio Nagradu Europa za najbolje medijske radove u 2023.

Josip Bohutinski, Dora Kršul, Jelena Mikovčić i Ivana Dragičević dobili su u srijedu u Zagrebu Nagradu Europa za najuspješnije medijske radove u 2023.  iz područja europskih politika i njihova utjecaja na svakodnevicu građana koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo (HND). Hrvatsko novinarsko društvo Nagradu Europa dodjeljuje u partnerstvu s Uredom Europskog parlamenta i Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. Namjera je valorizirati rad novinarki i novinara koji se ističu istraživačkim i analitičkim pristupom EU temama i njihovim kontekstualiziranjem. Nagrada je prvi put dodijeljena prošle godine u povodu obilježavanja 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

U kategoriji pisanog novinarstva nagradu je dobio Josip Bohutinski za dvije reportaže „Ropstvo u narančastom“ objavljene u Večernjem listu. Ocjenjivački odbor ustvrdio je kako je kroz osobno iskustvo stranog radnika u skladištima velikih kompanija u Njemačkoj autor ukazao na problem radničkih, ali i ljudskih prava stranaca. „Slikovitim prikazima, autor teksta uvukao je čitatelja u redove narančastih prsluka, u koje su uvučeni oni koji zbog vlastite egzistencije i potrage za boljim životom prolaze torturu agencija, velikih kompanija i ksenofobije“, istaknuto je u obrazloženju žirija.

Za niz tekstova o „slučaju Geodezija“ u kategoriji internetskog novinarstva nagrađena je Dora Kršul iz Telegrama. „Slučaj o manipulacijama i zloporabi novca iz EU fondova na Geodetskom fakultetu u Zagrebu pokazao se kao jedna od vodećih interesnih afera u hrvatskom javnom i političkom životu posljednjih godina. Dora Kršul je na ovoj temi radila temeljito, detaljno je istraživala svaku informaciju i podatak koji je dobila, vodeći se postulatima novinarske profesije, kao i načelima vladavine prava. U radu je nailazila na velike otpore institucija, a zbog svoje istrage bila je izložena prijetnjama i javnim difamacijama državnih dužnosnica i dužnosnika“, istaknuo je ocjenjivački odbor, čija je odluka o nagradi u ovoj kategoriji donesena jednoglasno.

U kategoriji radijskog novinarstva nagradu je dobila emisija „Dossier Europa” Hrvatskog radija na temu cyberbullinga autorice Jelene Mikovčić.  Potaknuta kampanjom u Europskom parlamentu, Mikovčić je odlučila javnosti predstaviti ozbiljan problem nasilja na internetu kroz šokantno iskustvo Irkinje Jackie Fox i njezine kćeri Nicole koja je zbog online nasilja počinila suicid. „Emisija je na svim razinama odrađena stručno i profesionalno – od odabira aktualne i važne teme te relevantnih sugovornika, preko odlično posložene forme (...) pa sve do izazivanja snažne emocije kod slušatelja i poticanja na promišljanje o ozbiljnom društvenom problemu. Upravo ovo posljednje za svakog je novinarku i novinara najveća nagrada i priznanje za stručnost i trud“, istaknuo je žiri.

Serijal „Glasači 2024.“ autorice Ivane Dragičević (N1 Hrvatska) proglašen je najuspješnijim ostvarenjem u kategoriji televizijskog novinarstva. „Studioznim i eruditskim pristupom, autorica dojmljivo demontira standardne predrasude o nezrelom mladom naraštaju, pokazuje kako mlade saslušati, shvatiti i uvažiti njihove razloge, svjetonazore, kako im razumjeti potrebe, životni stil, odabire i očekivanja umjesto da ih se  prepušta globaliziranom kaosu tržišta, novih tehnologija, ekstremista, kriminalaca i autoritarnih protudemokratskih sila izvan Europske unije. Kombinirajući tehnike reportaže, intervjua i eseja, serijal stvara mostove ne samo između geografski i kulturološki udaljenih sredina, nego - u duhu vremena - između otuđenih mikrosvemira koji koegzistiraju unutar hrvatskog društva“, ustvrdio je ocjenjivački odbor u obrazloženju nagrade.

U sklopu dodjele nagrade održana je i rasprava o najvažnijim europskim odlukama i inicijativama za jačanje medijskih sloboda i pluralizma, donesenim u ovom mandatu EU institucija. U raspravi su sudjelovale voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Maja Ljubić Kutnjak, zamjenica voditeljice Predstavništva Komisije u Hrvatskoj i voditeljica medijskog tima Andrea Čović Vidović te docentica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i članica Centra za medijski pluralizam i slobodu medija u Firenzi Iva Nenadić, priopćeno je iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji