Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Hladnokrvni na terenu, a popustljivi kad skinu uniformu

  Marija Lovrenc/VLM           16.11.2010.         2670 pogleda
Hladnokrvni na terenu, a popustljivi kad skinu uniformu

"Ma svatko se boji, ali strah morate imati pod kontrolom tako da ne razmišljate o njemu. Mi reagiramo žestoko, no nismo nasilnici i silu primjenjujemo samo kada moramo, za spas drugoga i za tuđe dobro. Tim su riječima članovi jedinice interventne policije - Branko N. (20), Tomislav H. (37), Dragan M. (38), Tomislav H. (32), Mario P. (31), Dejan K. (36), Danijel R. (33) Milan V. (44), Siniša M. (40) i Josip J. (30) - dočekali Večernjakovu ekipu.

Teže nego u ratu

S njima su proveli radnu smjenu prošlog vikenda, na samo Martinje, koju su započeli s dva i pol kilometra trčanja, zatim vježbama u teretani, prije nego što su odjenuli uniformu i punu opremu na sebe i krenuli putem virovitičkih prometnica. Bilo je puno posla na prometnicama, gdje su pomagali temeljnoj policiji.

- Nema posebnog razloga zašto sam u interventnoj. Volim to, a volim i sport koji je usko vezan uz našu službu. Morate biti u formi i stalno je održavati, a stres se upravo sportom pobjeđuje - govori Josip J. dok putujemo u vozilu. Policajci provjeravaju vozače, budno prate neće li se mladi, zagrijani alkoholom, potući ispred gradskih kafića, jesu li benzinske sigurne. Oprezni i ozbiljni, ništa im ne promiče.

- Prošao sam cijelu Hrvatsku, sve terene i sva stanja, a moram vam priznati, danas je teže negoli u ratu - iskreno kaže Dragan M. Ljudi su danas očajni, nasilni, a najviše me boli kada vidim kako se ponašaju mladi koji više ne znaju za autoritet i kojima kazne ne predstavljaju ništa - dodaje.

Obitelj je svetinja

Njegovi kolege pričaju kako je raditi na utakmicama visokog rizika, dok je na jednog policajca je 15 nasilnika koji trgaju stolice, bacaju boce. - Ogrebotine se ni ne broje - kaže Danijel R., koji poput većine kolega ima iskustvo rada u specijalnoj policiji. Ističe da je najvažnije sačuvati hladnokrvnost i koncentraciju. To su, kaže, imperativi koji se moraju poštovati u svakoj situaciji, od zasjeda do smirivanja nasilnih prosvjeda kada im prijete životima. Na terenu hladnokrvni i hrabri, ovi heroji iz strasti kod kuće nisu takvi. - Obitelj nam je svetinja, tu smo jako popustljivi pa je žena gazda - odaje Tomislav H., otac troje djece, koji priznaje da je najsretniji kada ispadne heroj i dođe kući neozlijeđen.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
16.11.2010. 20:54
svakako da policajci rade pošteno svoj posao, iako je stvorena generalno loša slika o policiji zbog neistraživanja afera:

Afera stupići - Radnici HAC-a ispred policije postavili plakat "Što vam nije jasno"
"Policijo, kad ćeš otkriti zašto su se kupovali lijevi i desni stupići"?
Plakat se odnosi na takozvani slučaj "Stupići" na kojem policija i Državno odvjetništvo rade već devet mjeseci, ali rezultata te istrage još – nema

Nedaleko od zgrade policije u zagrebačkoj Henizelovoj ulici danas je postavljen golem plakat s natpisom "Što vam nije jasno?". Njegovo postavljanje platili su radnici Hrvatskih autocesta i aktivisti Nezavisnoga cestarskog sindikata zato što su nezadovoljni radom policije i Državnog odvjetništva u otkrivanju korupcijskih afera u toj državnoj tvrtki.

dobro bi bilo da je ovakvih slučajeva sve manje!
općinaSlatina
16.11.2010. 17:33
čast, veću plaću i veće ovlasti radi njihove i naše zaštite svim onim policajcima koji svoj posao obavljaju pošteno a čak postoji i nekakav njihov kodeks,
a naravno da ima i onih drugih koji su prava sramota prava suprotnost ovima, koji ih sramote, njih i službu a bez kazne i sramoćenja.
Kako kažu što u šali što u gorkoj zbilji na svakog dobrog jedan loš, a tako i u patroli.
Tko je tu prvi pozvan da reagira??
davidcar
16.11.2010. 15:22
Čitam komentare i pitam se kakvi smo mi to hrvati i hrvatine???
evo blati se policija na sve strane, zasto sebe ne pogledamo i svoj posao. pometimo ispred svoji vrata pa onda ukazimo na druge
plavac
16.11.2010. 13:11
djingis, mislim da ne razmišljaš pošteno, u nekim stvarima nisi osjetio nemoć, torturu, nekulturu ponašanja prema tebi, ili posljedicu koja je proizašla iz nečijeg nehumanog ili sličnog ponašanja, ovi dečki bi te zaštitili, ako ne od nekoga drugog onda od samoga sebe. razmisli.....?
plavac
16.11.2010. 13:07
i još nešto dečki radite svoj posao pošteno i na ponos svojih građana, oni koji svojim ponašanjem ugrožavaju javni poredak, red i mir, kao i sigurnost prometa imate moju podršku, postupajte zakonito i čvrsto kako vi to znate....
plavac
16.11.2010. 13:03
ovi dečki samo rade posao koji nije baš ugodan, ne miješajte politiku u rad policije, časno i pošteno odrađuju zadaće, oni koji su imali problema s policijom naravno da nisu zadovoljni, policija predstavlja državu, vlast, nešto što se mora poštivati, demokracija nije anarhija, izvolite se ponašati u skladu s pozitivnim propisima i nemate brige.
djingis
16.11.2010. 11:11
Komentar Dragutin Fišli : IZ SREDIŠTA KORUPCUJE
Istina je da se boje u civilu , jer je toliko pogrešaka popraćenim nasiljem od strane istih ovih bez prezimena da je normalno što se boje u civilu. To zapravo govori o njihovom karakteru...tuci slabijega i u uniformi kada imaš Karamarkove ovlasti , a kada si u civilu onda se skrivaš iza svakog ćoška. Propusti policije , ne samo interventne već i temeljne kao i prometne na županiji VT-podravskoj su nemogući kao i represija koju provode , a sve u ume zakona HDZ-A i Karamarka.
I trebate se bojati , a sijtite se da čete i vi jednog dana biti civili ,umirovljenici, pa sada i dalje samo udrite po leđima naroda.....viđeno u sukobu sa seljacima u spomenutoj županiji!!!!
Gospodine Tolušiću zar Vas ne zabrinjava što ste tolike represije izvršili nad nevinima i na onima koji nisu zakon prekršili u tolikoj mjeri da ga se mlati, sprovodi u ``gvožđu``, prosljeđuje dr. ``Mengele``( Elvira Koić) koja šalje normalne obiteljske ljude u duševnu bolnicu Popovača??
djingis
16.11.2010. 10:59
imaju oni previše ovlasti samo što ih usmjeravaju u krivom smjeru, neki mogu nakupiti i 400 prijava pa ništa..., jer mu je `čača` HDZ-ovac.....policija VT-podravske PU je pod totalitarnim režimom vladajućih i tako se i ponašaju...lako je tući malog prestrašenog radnika,a kada treba kaznit `zvjerku` okreću glave...NAPOMINJM SVAKA ČAST POJEDINCIMA!!


Još iz kategorije Aktualnosti