Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

HGSS stanica Orahovica na zimskoj vježbi na papučkoj zinskoj vježbi slavonskih stanica

  vn           26.02.2018.         1290 pogleda
HGSS stanica Orahovica na zimskoj vježbi na papučkoj zinskoj vježbi slavonskih stanica

Snijegom prekriveni Papuk i temperatura od -10°C danas su stvorili idealnu kulisu za održavanje zimske vježbe triju slavonskih stanica HGSS-a. Vježba je zamišljena da objedini gotovo sve tehnike koje se koriste u akcijama spašavanja u zimskim uvjetima. Dvadeset i troje članova HGSS Stanica Požega, Slavonski Brod i Orahovica do lokaliteta Nevoljaš u srcu Papuka došli su turno skijama i motornim sanjkama gdje su obnovili znanja rada s lavinskim primopredajnicima, medicinskog zbrinjavanja unesrećenih u zimskim uvjetima te rad s transportnim sredstvima.

Nakon toga uslijedila je zamišljena akcija gdje je bilo potrebno locirati unesrećenu osobu, pružiti joj prvu pomoć te spustiti niz strminu,a potom transportirati „Hasky zapregom“ do Planinarskog doma Jankovac.

Na zimskoj vježbi sudjelovala su i dva potražna tima pa je ovo bila idealna prigoda za demonstraciju potrage za nestalim osobama u lavinama. U simuliranim uvjetima lavine, oba psa su u rekordnom roku pronašla snijegom zatrpanu osobu.

Osim usvajanja novih vještina i obnavljanja već stečenih znanja, današnji dan HGSS stanicama sa slavonskog područja značio je puno i u smislu jačanja suradnje i podizanja razine uigranosti u situacijama zajedničkog djelovanja.

Da opreza u ovim zimskim uvjetima nikad dosta pokazalo se i u akcijama koje su Stanice Orahovica i Požega odradile. Početkom dana HGSS stanica Orahovica zaprima dojavu o iscrpljenom planinaru koji pokušava doći do doma na području Kokočaka. Tim spašavatelja uputio se prema unesrećenom koji se na sreću sam izbavio te uspješno vratio kući. Na putu nailaze na vozila ne prilagođena uvjetima na cesti pa uskaču u pomoć postavljanjem lanaca na kotače.

Po završetku vježbe u povratku prema bazama stanica Požega nailazi na nekoliko zaglavljenih automobila koji su nepripremljeni krenuli u avanture. Odrađene su 3 akcije izvlačenja vozila.

Ovom vježbom spašavatelji HGSS Stanica Požega, Slavonski Brod i Orahovica pokazali su visoku motiviranost i vrlo dobru obučenost za djelovanje na terenu u težm zimskim uvjetima. Ujedno ovo je još jedan od načina zajedničkog djelovanja HGSS Stanica Orahovica i Požega s ciljem povećanja sigurnosti posjetitelja Parka prirode Papuk čiji teren obje stanice pokrivaju.

Hrvatska gorska služba spašavanja

(Kraker, Kapović, Marić)

Fotografije: Špehar, Mesić, Cikuša

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti