Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

HGSS Stanica Orahovica bogatija za još jedan potražni K9 tim

  vn           26.10.2021.         328 pogleda
HGSS Stanica Orahovica bogatija za još jedan potražni K9 tim

Nakon održanog jesenskog licenciranja potražnih timova koje se u blizini Bosiljeva održalo ovog vikenda od 22. do 24. listopada, iz HGSS Stanice Orahovica licencu je položila Border Colie Tara uz svojeg vodiča Mirjanu. Polaganjem ispita postala je četvrti aktivni tim HGSS-a Stanice Orahovica, a time naravno i županijski, obučen za traganje za nestalim živim i mrtvim osobama u neurbanim područjima, ruševinama, na vodama i u lavinama. U isto vrijeme, relicencu koja je obavezna za sve potražne timove svake tri godine, položili su Adi i njegov vodič Stjepan. O težini licence dovoljno govori podatak da ga, u prosjeku, položi oko 50% odlično utreniranih timova.

Tri aktivna K9 potražna tima Stanice Orahovica rade po airscent metodi. To znači da pas traži mrtve čestice kože kojih živi čovjek u sekundi „otpusti“ oko 40 tisuća. Psu je dovoljno da osjeti jednu koju će slijediti do nestalog čovjeka bez obzira na teren i godišnje doba. Potražni timovi HGSS Stanice Orahovica nebrojeno puta dokazali su svoju uspješnost u radu kako na području naše županije, tako i u ostalim dijelovima Republike Hrvatske.

Potražni timovi jedan su od izuzetno važnih resursa HGSS-a. Na terenu, obučen pas može zamijeniti i više od dvadeset ljudi što ga čini važnom karikom u sistemu traganju i spašavanju ljudskih života.

Obuku potražnih pasa i njihovih vodiča u HGSS-u provodi Odjel potražnih timova koji djeluje u sklopu Komisije za potrage i lavine. U procesu standardizacije svojih spasilačkih K9 timova HGSS otišao je jako daleko od 1998., kad su u HGSS iz Walesa stigla prva dva potražna psa.

HGSS kao služba ima javne ovlasti u spašavanju ljudskih života što je iznimno odgovorna i zahtjevna zadaća koja nameće visoke kriterije u radu. Zbog toga je i edukacija potražnih timova dugotrajna i vrlo temeljita. Svoju obuku psi započinju mladi, već sa dva mjeseca. Nakon nebrojenih samostalnih treninga sa psima, treninga unutar Stanice i Odjela za potražne timove HGSS-a čiji instruktori pomažu u razvoju i napretku svakog potražnog tima, prvi ispit koji moraju položiti je ispit poslušnosti i socijalizacije. Na taj način stječu uvjet za izlazak na licencu, za dvije različite metode rada: air scent i mantrail. Licenciranje je uspješno ukoliko pas uz vodiča dokaže apsolutnu sposobnost rješavanja različitih zadataka: označavanja lavežom markiranata, vodiljivost – usmjeravanje, absail, traženje po putu, traženje na otvorenom terenu, traženje na nepristupačnom terenu, i druge, a sve uz visoku razinu ustrajnosti, kondicije i samostalnosti.

Kao dio sustava civilne zaštite ističe se sudjelovanje u potrazi za nestalim osobama u ruševinama nakon potresa prošle godine u Petrinji gdje su u nekoliko sati HGSS-ovi potražni K9 timovi pronašli 6 osoba.

U Stanici Orahovica djeluje i potražni tim koji je licencu položio po mantrail metodi. Ova se metoda koristi najčešće kada je poznato zadnje mjesto viđenja nestale osobe jer pas traži isključivo trag određene osobe čiji će miris uhvatiti s, na primjer, komada njezine odjeće.

Potražni psi mogu raditi do desete, jedanaeste godine starosti. Nakon toga slijedi njihovo zasluženo umirovljenje u kojem se HGSS i njihovi vodiči s jednakom pažnjom i ljubavlju skrbe o njima.

Adi, Bonny, Loco, Tara i umirovljeni Scooby uz svoje vodiče velik su oslonac i resurs HGSS-a, Stanice Orahovica u slučaju potražnih akcija, ali i cijelom sustavu civilne zaštite u slučaju intervencija na području kako Virovitičko-podravske županije tako i cijele Republike Hrvatske.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti