Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Poljoprivreda

HGK-Županijska komora Virovitica: Žetva punim tempom, izuzetna kvaliteta i prinosi pšenice

  hgk           04.07.2017.         1030 pogleda
HGK-Županijska komora Virovitica: Žetva punim tempom, izuzetna kvaliteta i prinosi pšenice

U Starinu je, 4. srpnja, pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe, održana 76. sjednica Strukovne grupe agrara Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica. Raspravljalo se o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu i žetvu ranih usjeva roda 2017. godine.

U ime domaćina sjednice, tvrtke Megalis, članove Strukovne grupe agrara, uvodno je pozdravio i predstavio tvrtku, direktor Damir Cvetković.

Članovi Strukovne grupe agrara istakli su da je za proljetnu sjetvu na području Virovitičko-podravske županije bio osiguran sav potreban repromaterijal i zaštitna sredstva, a sjetva obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima i trenutno stanje usjeva je zadovoljavajuće. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, očekuju se prosječni prinosi.

Na području Virovitičko-podravske županije započela je berba duhana i očekuje se da će proizvedene količine duhana biti veće u odnosu na 2016. godinu, iako je zasađeno manje površina. Duhan je dobrog vegetativnog izgleda i dobre kvalitete.

Velik problem u proizvodnji duhana je nedostatak radne snage, osobito za berbu.

Berba kamilice je obavljena u optimalnim agrotehničkim rokovima, dobre je kvalitete i ostvareni su prosječni prinosi, a u tijeku je prerada kamilice.

Na području Virovitičko-podravske županije, završena je žetva ječma, a prinosi su iznadprosječni.

U tijeku je žetva uljane repice koja je dobrog vegetativnog izgleda i prinosi su zadovoljavajući.

Započela je i žetva pšenice, čiji prvi rezultati pokazuju da je pšenica izuzetne kvalitete i očekuju se i takvi prinosi, a tijek žetve i konačni rezultati ovise i o povoljnim vremenskim uvjetima.

Apelira se na Ministarstvo poljoprivrede, da isplata poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji bude pravovremena i transparentna, uz pojašnjenja i smjernice o načinu dodijeljenih poticaja, kako je to bilo i najavljeno iz resornog ministarstva.

Razmotreno je izvješće Državnog zavoda za statistiku o vanjskotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, iz čega je, u toj razmjeni, unatoč pozitivnih pomaka, evidentan deficit u RH, uz pokrivenost uvoza izvozom od 0,67.

Članovi Strukovne grupe agrara apeliraju na povećanje izvoza, smanjenje uvoza nekvalitetnih proizvoda, osobito voća i povrća (čiji je uvoz enorman) – uz mjere i na način kako se to radi i u drugim zemljama.

Žetva i to uspješna, je jedan od najljepših događaja u agraru, te su prisutni zahvalili medijima na kontinuiranom praćenju žetve i svih ostalih aktualnosti u agraru na području Virovitičko-podravske županije.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda