Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  HGK-Županijska komora Virovitica

HGK-ŽK Virovitica pohvale za uspješnu organizaciju nastupa Hrvatske na sajmu u Subotici

        08.09.2010.         4792 pogleda
HGK-ŽK Virovitica pohvale za uspješnu organizaciju nastupa Hrvatske na sajmu u Subotici

Hrvatska gospodarska komora dobila je posebnu diplomu za prvo mjesto osvojeno u kategoriji najuređeniji štand na četvrtom Međunarodnom i regionalnom sajma gospodarstva Subotica 2010. koji je održan od 26. do 29. kolovoza u Hali sportova u predjelu grada zvanom Radijalac. Priznanje nije došlo slučajno - izložbeni prostor HGK dominirao je sajmom, ne samo veličanom i smještajem u središnjem dijelu dvorane, već osmišljenom koncepcijom prezentacije proizvoda u izlagačkim vitrinama i visokim totemima s prekrasnim fotografijama čiji motivi simboliziraju četiri hrvatske regije: Slavoniju, Središnju Hrvatsku, Istru i Dalmaciju. Na zidovima je bilo i puno manjih fotografija regionalnih središta, a na velikoj plazmi vrtjeli su se promidžbeni filmovi Hrvatske turističke zajednice. Riblje konzerve Eva, maslinovo ulje, bajadera, ljekovito bilje, vina, konzervirano voće i povrće, čajevi ljekovito bilje, likeri, travarice, med, šećer i mnogi drugi proizvodi i poznati brendovi - ukupno 200 proizvoda tridesetak proizvođača kao i turistički prospekti (među ostalima i na mađarskom jeziku) plijenili su pozornost posjetitelja pa je tajnik u Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije HGK Dražen Miloloža i stručne suradnice HGK Ivona Odalj i Mirta Vanđura, ali i šarmantne hostese, lijepe Subotičanke Tanja Bačić i Karolina Lipozenčić imale pune ruke posla.

Izravne strane investicije jamstvo gospodarskog rasta

Hrvatska je na ovoj, za regionalno gospodarstvo i hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji, vrlo značajnoj sajamskoj manifestaciji na kojoj se predstavilo 164 izlagača  nastupa prvi put zahvaljujući ponajprije angažmanu gospođe Ljerke Alajbeg, generalne konzulice Republike Hrvatske u Subotici. „Izuzetno sam zadovoljna prezentacijom hrvatskog gospodarstva i odličnim prijemom koje je ono ovdje, na ovom sajmu doživjelo. Gospodarstvo daje snagu odnosima između dviju država pa mi je drago da su hrvatska ministarstva i gospodarska komora, ali i sami gospodarstvenici prepoznali naša nastojanja za što boljom gospodarskom suradnjom", zaključila je konzulica Alajbeg.
Štand Hrvatske gospodarske komore posjetio je i predsjednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine dr Bojan Pajtić koji je imao čast otvoriti sajam. Na našem štandu je kušao vrhunsko vino dingač i podržao prijedlog da Hrvatska sljedeće godine bude zemlja partner što će još više produbiti gospodarsku suradnju zemalja u regiji. „Nijedna ekonomija ne može opstati ukoliko se ne prožima s drugom i nijedno gospodarstvo ne može rasti ukoliko ne postoje izravne strane investicije. S kim ćemo se bolje prožimati i surađivati nego s gospodarstvima Mađarske i Hrvatske čije su brojne investicije u Srbiju upravo usmjerene u Vojvodinu pa je sasvim normalno da se jedan ovakav zajednički sajam događa upravo u Subotici. Zato podržavamo sajmove koji donose nove kontakte, ugovore i radna mjesta. Našim kolegama iz Mađarske i Hrvatske možemo prenijeti dobre vijesti iz Vojvodine, jer smo uspjeli da u uvjetima nezapamćene ekonomske krize u srpnju broj nezaposlenih smanjimo za pet tisuća u odnosu na isti mjesec 2009. godine. To se dogodilo zahvaljujući Fondu za razvoj, programima zapošljavanja, Fondu za privlačenje stranih investitora, ali prije svega naporima koje je uložila Razvojna banka Vojvodine za očuvanje na desetine tvrtki koje su se našle u teškoj situaciji", kaže dr Pajtić.

Prilika za nova tržišta

Želju za razvijanjem gospodarske suradnje Srbije, Mađarske i Hrvatske ističe i državni tajnik Ministarstva ekonomije Mađarske Zsolt Becsei. «Kakvi će biti ekonomski i gospodarski odnosi za deset godina odlučujemo danas, kao što smo i današnje odnose utemeljili prije jednog desetljeća", kaže gospodin Becsei dodajući kako se u novom konceptu suradnje želi poticati ulaganja u ovu regiju», smatra Zsolt.
Ištvan Pastor, potpredsjednik Vlade Vojvodine ističe da se manifestacija izdvaja od drugih sajmova jer se održava u gradu u kome postoji veliki privredni potencijal, a gradonačelnik Subotice Saša Vučinić smatra da grad koji „na pepelu nekadašnje industrije trenutno gradi novu"  mora razmišljati da za te potencijale osigura i adekvatan sajamski prostor.
Na sajmu je sudjelovalo 164 tvrtki iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Njemačke, Italije i drugih zemalja u okruženju. Koordinacija svih aktivnosti oko nastupa hrvatskih izlagača na štandu HGK bila je povjerena Županijskoj komori Virovitica i njenom poslovnom tajniku Milanu Vanđuri.  „Ostvaren je čitav niz poslovnih sastanaka koji će zasigurno rezultirati konkretnim poslovima jer ovdje vlada veliki interes kako za hrvatske proizvode tako i za hrvatska ulaganja u gospodarstvo Vojvodine", ocjenjuje Vanđura.

Božica Marković,  izaslanica predsjednika HGK Nadana Vidoševića:
„Prvi put smo na sajmu, a kako sve počinje prvim korakom nadamo se da ćemo tradicionalno biti prisutni i u buduće.  To je bitno zbog velikih ulaganja hrvatskih tvrtki u Srbiju, poglavito jer se približava 2012. godina kada bi Hrvatska moga postati  punopravna članica Europske unije.  Članstvom u EU otvorit će se prostor  Hrvatska da pruži Srbiji svu moguću tehničku i stručnu pomoć. HGK je prva otvorila suradnju gospodarstva dviju zemalja, a ovo je prilika da vidimo koje još dodatne vidove suradnje možemo oplemeniti. Odnosi između Hrvatske i Srbije u stalnom su usponu, a to pokazuju i rezultati gospodarske razmjene. U prošloj godini ostvarili smo razmjenu u iznosu od 844 milijuna dolara. Tržište Srbije privlačno je za hrvatske ulagače i Srbija se nalazi na trećem mjestu po stranim ulaganjima hrvatskih tvrtki koja su u ukupnom iznosu oko 474 milijuna eura", ističe Božica Marković,  direktorica Sektora poljoprivrede i izaslanica predsjednika HGK Nadana Vidoševića.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica