Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

HGK-Strukovna grupa turizma: Siva zona uzima znatan dio turističkog kolača, apel inspekcijskim službama


  Turizam           io/gg           27.05.2015.         1489 pogleda
HGK-Strukovna grupa turizma: Siva zona uzima znatan dio turističkog kolača, apel inspekcijskim službama

Jučer je u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Virovitica održana 9. sjednica Strukovne grupe turizma, na kojoj su članovi, pod predsjedanjem Alena Fabčića, predsjednika Strukovne grupe, raspravljali o aktualnom stanju u turizmu na području Virovitičko-podravske županije. Predstavljene aktivnosti Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Sjednici je pristustovao Josip Mikolčić, pomoćnik direktora Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koji je prisutne upoznao sa sveobuhvatnim aktivnostima i radom.

Ukupan prihod turizma i ugostiteljstva Virovitičko-podravske županijeu 2014. godini bioje 22,9 miljunakuna štojepovećanjeuodnosunaprethodnugodinuza 9,38 posto. Ukupni rashodi za isto razdoblje su bili 23.1 milijun kuna što je povećanje za 12,37 posto u odnosu na prethodnu godinu.

 Ukupni prihod Virovitičko-podravske župaanije od turizma, razdoblju od 2001. do 2014. godine bio je najveći 2005. godine i iznosio je preko 42.5 milijuna kuna.

Udio turizma i ugostiteljstva u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije u 2014. god. je 0,7 posto, a udio turizma i ugostiteljstva u ukupnim rashodima Virovitičko-podravske županije u 2014. god. je 0,72 posto.

U 2014. godini na području Virovitičko podravske županije boravilo je 12.892 gostiju što je manje u odnosu na 2013. za 6,5 posto. Ostvareno je 31.626 noćenja što je je 0,05 posto od sveukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. U odnosu na godinu ranije to je smanjenje od 2,4 posto.

Nakon rasprave, uciljujačanjaturističke potražnje, a time povećanjaukupnogprihoda, te brojazaposlenih zaključeno jeda se znatan dio prihoda u receptivnom dijelu turističkog prometa, osobito u lovnom turizmu, realizira u sivoj zoni, bez ikakvih evidencija, što je osim nelojalne konkurencije registriranim turističkim objektima, velik gubitak za proračun RH, te se apelira da inspekcijske i ostale službe sankcioniranjem tih čimbenika, eliminiraju tako ostvaren a neevidentiran turistički promet.

Na obim turističkog prometa i nedostatnu tražnju utječe i nepostojanje adekvatne i suvremene cestovne prometnice (brze ili autoceste), tako da npr. potencijalni gosti iz Zagreba manje vremena provedu na putu u odlasku u Crikvenicu i povratku u Zagreb, nego što je to u jednom smjeru od Zagreba prema Virovitici.

Zaključeno je i da se zajedništvom objedini turistička županijska ponuda, te osobito pozitivno ocijenjen početak rada turističke agencije koja nudi županijske destinacije i županijski turistički proizvod.

Apelira se na sve turističke subjekte da se maksimalno mobiliziraju u cilju brendiranja i promocije županijske turističke ponude; da se pokušaju koristiti sredstva EU, aplicirajući na raspisane natječaje, a u cilju jačanja turističke infrastrukture i većeg asortimana turističke ponude; da je izuzetno dobra aktivnost Turističke zajednice VPŽ, koja u kontinuitetu doprinosi porastu turističke tražnje...

Izuzetnim se ocjenjuju aktivnosti VPŽ, kojima se apliciranjem, došlo do sredstava EU, u cilju revitalizacije pojedinih objekata, izgradnje biciklističkih staza, čime je obogaćena turistička ponuda VPŽ

                                                                                                      

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije TurizamOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: