Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Turizam

HGK-Strukovna grupa turizma: Siva zona uzima znatan dio turističkog kolača, apel inspekcijskim službama

  io/gg           27.05.2015.         1727 pogleda
HGK-Strukovna grupa turizma: Siva zona uzima znatan dio turističkog kolača, apel inspekcijskim službama

Jučer je u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Virovitica održana 9. sjednica Strukovne grupe turizma, na kojoj su članovi, pod predsjedanjem Alena Fabčića, predsjednika Strukovne grupe, raspravljali o aktualnom stanju u turizmu na području Virovitičko-podravske županije. Predstavljene aktivnosti Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Sjednici je pristustovao Josip Mikolčić, pomoćnik direktora Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, koji je prisutne upoznao sa sveobuhvatnim aktivnostima i radom.

Ukupan prihod turizma i ugostiteljstva Virovitičko-podravske županijeu 2014. godini bioje 22,9 miljunakuna štojepovećanjeuodnosunaprethodnugodinuza 9,38 posto. Ukupni rashodi za isto razdoblje su bili 23.1 milijun kuna što je povećanje za 12,37 posto u odnosu na prethodnu godinu.

 Ukupni prihod Virovitičko-podravske župaanije od turizma, razdoblju od 2001. do 2014. godine bio je najveći 2005. godine i iznosio je preko 42.5 milijuna kuna.

Udio turizma i ugostiteljstva u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije u 2014. god. je 0,7 posto, a udio turizma i ugostiteljstva u ukupnim rashodima Virovitičko-podravske županije u 2014. god. je 0,72 posto.

U 2014. godini na području Virovitičko podravske županije boravilo je 12.892 gostiju što je manje u odnosu na 2013. za 6,5 posto. Ostvareno je 31.626 noćenja što je je 0,05 posto od sveukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj. U odnosu na godinu ranije to je smanjenje od 2,4 posto.

Nakon rasprave, uciljujačanjaturističke potražnje, a time povećanjaukupnogprihoda, te brojazaposlenih zaključeno jeda se znatan dio prihoda u receptivnom dijelu turističkog prometa, osobito u lovnom turizmu, realizira u sivoj zoni, bez ikakvih evidencija, što je osim nelojalne konkurencije registriranim turističkim objektima, velik gubitak za proračun RH, te se apelira da inspekcijske i ostale službe sankcioniranjem tih čimbenika, eliminiraju tako ostvaren a neevidentiran turistički promet.

Na obim turističkog prometa i nedostatnu tražnju utječe i nepostojanje adekvatne i suvremene cestovne prometnice (brze ili autoceste), tako da npr. potencijalni gosti iz Zagreba manje vremena provedu na putu u odlasku u Crikvenicu i povratku u Zagreb, nego što je to u jednom smjeru od Zagreba prema Virovitici.

Zaključeno je i da se zajedništvom objedini turistička županijska ponuda, te osobito pozitivno ocijenjen početak rada turističke agencije koja nudi županijske destinacije i županijski turistički proizvod.

Apelira se na sve turističke subjekte da se maksimalno mobiliziraju u cilju brendiranja i promocije županijske turističke ponude; da se pokušaju koristiti sredstva EU, aplicirajući na raspisane natječaje, a u cilju jačanja turističke infrastrukture i većeg asortimana turističke ponude; da je izuzetno dobra aktivnost Turističke zajednice VPŽ, koja u kontinuitetu doprinosi porastu turističke tražnje...

Izuzetnim se ocjenjuju aktivnosti VPŽ, kojima se apliciranjem, došlo do sredstava EU, u cilju revitalizacije pojedinih objekata, izgradnje biciklističkih staza, čime je obogaćena turistička ponuda VPŽ

                                                                                                      

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije TurizamVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.