Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

HGK-Strukovna grupa agrara: KIšno razdoblje otežava berbu kasnih usjeva i tijek jesenske sjetve

        20.10.2015.         2032 pogleda
HGK-Strukovna grupa agrara: KIšno razdoblje otežava berbu kasnih usjeva i tijek jesenske sjetve

U Jezercu pokraj Orahovice, pod predsjedanjem Dušana Alebića, predsjednika Strukovne grupe, 20. listopada održana je 71. sjednica Strukovne grupe agrara  HGK – Županijske komore Virovitica. U ime domaćina sjednice, PP Orahovica d.o.o., članove Strukovne grupe agrara, uvodno je pozdravio i predstavio tvrtku, direktor Vlado Čondić – Galiničić, te je istakao kontinuitet investicija, s ciljem povećanja kvalitete i proizvedenih količina.

U tijeku je izgradnja tvornice za preradu slatkovodne ribe, a iz „ribarske omotnice“ – rekonstrukcija ribnjaka u Donjem Miholjcu i Lipovljanima i dio na ribnjaku Grudnjak, te iz „vinske omotnice“, restrukturiranje i obnavljanje starih vinograda.

 Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na berbu kasnih usjeva i jesensku sjetvu. Konstatirano je da kišno razdoblje otežava berbu kasnih usjeva i tijek jesenske sjetve. Berba najzastupljenijih kultura je pri kraju, a prinosi su ispod planiranih.

Očekuje se proizvodnja od 8.000 tona duhana, od čega je 88% tipa svijetla virginija, a 12% burley.
Organizator proizvodnje nastavlja sa aktivnostima, u cilju smanjenja proizvodnih troškova, povećanjem navodnjavanih površina i sušenjem na biomasu. Vađenje šećerne repe izuzetno otežava raskvašeno tlo, a kišno razdoblje smanjuje digestiju ispod 15%, što je manje od očekivanog. Kampanja će se nastojati obaviti u optimalnom roku.

Izuzetno izražen problem je neobrana soja jer kiša smanjuje kvalitetu. Zbog kiše kukuruz je pobran tek manjim dijelom. U berbi grožđa i lješnjaka ostvareni su dobri prinosi, jer su vremenski uvjeti za voće bili povoljni.  Na području Virovitičko-podravske županije sve znatnije je zastupljena proizvodnja buča za bučino ulje, čija je berba obavljena na 70% površina.

Zaključeno je da ljekovito bilje ne smije biti marginalizirano, te da Ministarstvo poljoprivrede treba omogućiti toj proizvodnji i proizvođačima, sudjelovanje na natječajima, kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja 2014-2020. Jesensku sjetvu ozimih usjeva, zbog kišnog razdoblja, je trenutno nemoguće nastaviti.

Do sada je obavljena sjetva uljane repice u potpunosti i trenutno je dobrog sklopa, dok je sjetva kamilice obavljena na pretežitom dijelu površina. Sjetva pšenice je započela, a nastavak sjetve se očekuje prestankom oborina i isušenjem tla.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica