Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

Heroji u Virovitici: Kako su junaci našeg doba spasili pilota koji se utapao u hladnom jezeru, dječaka kojeg je struja odbacila s vagona i mladića iz gorućeg stana

  Goran Gazdek           02.03.2017.         2301 pogleda
Heroji u Virovitici: Kako su junaci našeg doba spasili pilota koji se utapao u hladnom jezeru, dječaka kojeg je struja odbacila s vagona i mladića iz gorućeg stana

U srijedu su u Virovitici, na proslavi Međunarodnog dana civilne zaštite, uručene godišnje nagrade za posebne zaskuge za promicanje i razvoj civilne zaštite u 2016. godini (HEP Proizvodnja d.o.o., Šibensko-kninska županija i Zoran Rudnić) te nagarde za naročiti pothvat u 2016. godini. Dobili su ih Vladimir Paušić, član Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Rijeka i Dino Škamo, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka za spašavanje pilota srušenog motornog zmaja iz hladnog jezera, Leonarda Novaković i Domagoj Kereta iz Slavonskog Broda za spašavanje dječaka od posljedica strujnog udara i Robert Fajt iz Karlovca za spašavanje mladića iz stana zahvaćenog požarom. Nagrade su im uručili ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, vd. županice Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak i gradonačenik Virovitice Ivica Kirin.

Vladimir Paušić i Dino Škamo

Na šljunčaru pokraj Grobnika koja se za velikih kiša napuni vodom 27. studenoga prošle godine oko 13:30 uslijed turbulencije zraka srušila se letjelica - motorni zmaj s dvočlanom posadom. Slučajna prolaznica dojavila je Županijskom centru 112 Rijeka da se jedna osoba utapa u jezeru. Pilot je očajnički pokušavao osloboditi drugu članicu posade pojasa kojim je bila vezana, ali prekasno. Na žalost, utopila se. Izmoren i promrzao pokušavao je krenuti prema obali. No pri pokušajima da se odmakne od plutajućeg zmaja počeo bi tonuti jer je bio teško odjeven i s opremom. Srećom u neposrednoj blizini slučajno se zatekao Vladimir Paušić koji je, ne čekajući ostale službe, skočio u ledenu vodu i zaplivao do 70 metara udaljenog pilota. U međuvremenu su došli vatrogasci, a jedan od njih Dino Škamo je također zaplivao prema unesrećenom.

Leonarda Novaković i Domagoj Kereta

Ovo dvije mladih ljudi čekali su vlak na željezničkom kolodvoru u Slavonskom Bodu 17. travnja prošle godine kada se četrnaestogodišnji dječak popeo na krov vlaka i rukom uhvatio kontaktni vod. Udar struje odbacio ga je na tlo, a Leonarda i Domagoj odmah su skočili u pomoć i pozvali Centar 112. Leonarda i Domagoj su teško ozlijeđenog dječaka nosili između vagona preko pet kolosijeka kako bi mu hitna mogla što prije pružiti pomoć. Bio je bez svijesti, odjeća mu je bila razderana, a po tijelu su se vidjele opekotine. Prevezen je u Dječju bolnicu u Zagreb gdje je zbog 40 posto opeklina liječio na Odjelu intenzivne njege.

Robert Frajt

Karlovčanin Robert Frajt je 29. travnja, svojim prisebnom i hrabrom reakcijom spriječio veću tragediju i spasio mladog susjeda koji je čvrsto zaspao dok je ulje na kojemu je htio ispržiti krumpiriće, gorjelo na štednjaku. Robert je osjetio miris spaljene plastike, sjurio se niz stepenice i u prizemlju zgrade vidio kako ispod vrata jednog stana izlazi dim. Odmah je nazvao 112, ali nije čekao vatrogasce već je na stubištu razbio staklo ormarića s vatrogasnim aparatom. Porezao se pri tome, ali to ga nije spriječilo da razbije ulazna vrata, puzeći uđe stan i počne gasiti vatru. Dozvao je ima li koga, ali se nitko nije javljao. Zbog gustog dima nije mogao disati pa je nekoliko puta izlazio iz stana i vračao se sve dok nije potrošio bocu. Tek tada je netko iz sobe zakašljao. Zajedno s naglo probuđenim dječakom istrčao je van iz gorućeg stana.

U ime svih na jučerašnjoj dodijeli priznanja zahvalio se Robert Frajt: „Moram priznati da mi je lakše bilo uletjeti u gorući stan i učiniti to nego biti na ovoj govornici. Vjerujemo da smo samo obavili svoju građansku dužnost i da bi svatko od nas postupio isto u takvoj situaciji“.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti