Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Gospodarstvo

HEP-Plin svojim potrošačima jamči sigurnost opskrbe i konkurentne cijene u svim kategorijama

  poslovni.hr           15.10.2018.         2151 pogleda
HEP-Plin svojim potrošačima jamči sigurnost opskrbe i konkurentne cijene u svim kategorijama

Direktor HEP-Plina govori o ciljevima i planovima tvrtke, sigurnosti i proširenju distribucije, ugradnji pametnih brojila te spremnosti za potpunu liberalizaciju tržišta.

Tvrtka HEP-Plin, članica HEP grupe, već više od 40 godina obavlja djelatnosti distribucije i opskrbu plinom te je danas drugi najveći distributer po količini isporučene energije u Republici Hrvatskoj.

Distribucijsku i opskrbnu djelatnost HEP-Plin obavlja na području tri županije (Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske), dok kupce iz kategorije poduzetništvo opskrbljuje na području cijele Hrvatske. S direktorom HEP-Plina Damirom Pećušakom razgovarali smo o planovima proširenja i sigurnosti distribucije, ugradnji pametnih brojila i liberalizaciji tržišta plina.

Koliko naselja i kućanstava danas HEP-Plin opskrbljuje u Hrvatskoj te koliki udio čine poslovni subjekti?
HEP-Plin danas opskrbljuje 70.000 kućanstava u 234 naselja te 5000 poslovnih subjekata diljem Hrvatske. HEP-Plin je danas jedan od vodećih opskrbljivača plinom za poduzetnike u cijeloj Hrvatskoj, što mu je omogućilo snažni rast i transformaciju iz lokalne u nacionalnu i tržišno orijentiranu tvrtku.

Kako teče razvoj infrastrukture na tom području, koliko ulažete u nju i jamči li ona rast broja kupaca u budućnosti?
HEP-Plin sukladno koncesijskim ugovorima razvija mrežu na svom distribucijskom području te pokušava zadovoljiti potrebe industrije i kućanstava za priključenje na mrežu. Zbog toga godišnje u poboljšanje kvalitete distribucijske mreže investira oko 20 milijuna kuna. Također, u ožujku ove godine HEP-Plin je objedinio vlasništvo nad distribucijskom mrežom na području Općine Feričanci, što je dio poslovne strategije objedinjavanja vlasništva nad plinskom mrežom na vlastitim distribucijskim područjima radi lakšeg razvoja poslovanja i reguliranja koncesijskih prava.

Kupcima su kod opskrbe najvažnije dvije stvari - cijena i sigurnost. Kako HEP-Plin stoji po tom pitanju?
Zahvaljujući sinergiji HEP grupe, HEP-Plin svojim potrošačima jamči sigurnost opskrbe i konkurentne cijene u svim kategorijama. U slučaju potrebe, HEP-Plin preko sestrinske tvrtke HEP-Trgovina u svakom trenutku može kupiti plin izravno s austrijske burze i dopremiti ga u Hrvatsku. 

Do 2020. svi plinomjeri trebali bi biti zamijenjeni pametnim brojilima. Što kupac točno dobiva njima i može li mu ono pomoći da lakše upravlja potrošnjom?
HEP-Plin u ovom trenutku aktivno uvodi pametna brojila u svojoj distribucijskoj mreži, što će potrošačima donijeti prednosti u vidu bolje kontrole potrošnje te sigurnosti mjernih podataka. Povećanje investicija omogućilo je i dodatne pogodnosti za kupce HEP-Plina, poput ugradnje plinomjera s korektivnim faktorom tako da očitanja potrošnje budu što točnija i jasnija, kao i ugradnju ultrazvučnih "pametnih" plinomjera s dnevnim očitanjem potrošnje.

Da li je HEP-Plin spreman za potpunu liberalizaciju i smatrate li da treba izvršiti potpunu deregulaciju cijene plina ili određenim skupinama kupaca ona ipak treba na neki način biti regulirana?
HEP-Plin već danas uspješno konkurira na tržištu i spreman je za potpunu deregulaciju cijena na tržištu. Uspješno poslovanje, nabava plina iz više dobavnih pravaca te snaga poslovanja pod okriljem HEP grupe jamče kupcima HEP-Plina najkvalitetniju uslugu po najprihvatljivijoj cijeni.

Koji su daljnji ciljevi i planovi HEP Plina, možemo li očekivati da se distribucijsko područje prošire i na ostale županije?
Što se tiče opskrbne djelatnosti, HEP-Plin će zasigurno težiti povećanju svog tržišnog udjela na području cijele Republike Hrvatske. Kod distribucijske djelatnosti za očekivati je daljnje okrupnjavanje postojećih distributera te HEP-Plin također želi sudjelovati u tome.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.