Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

HEP-Plin svojim potrošačima jamči sigurnost opskrbe i konkurentne cijene u svim kategorijama


  Gospodarstvo           poslovni.hr           15.10.2018.         1430 pogleda
HEP-Plin svojim potrošačima jamči sigurnost opskrbe i konkurentne cijene u svim kategorijama

Direktor HEP-Plina govori o ciljevima i planovima tvrtke, sigurnosti i proširenju distribucije, ugradnji pametnih brojila te spremnosti za potpunu liberalizaciju tržišta.

Tvrtka HEP-Plin, članica HEP grupe, već više od 40 godina obavlja djelatnosti distribucije i opskrbu plinom te je danas drugi najveći distributer po količini isporučene energije u Republici Hrvatskoj.

Distribucijsku i opskrbnu djelatnost HEP-Plin obavlja na području tri županije (Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske), dok kupce iz kategorije poduzetništvo opskrbljuje na području cijele Hrvatske. S direktorom HEP-Plina Damirom Pećušakom razgovarali smo o planovima proširenja i sigurnosti distribucije, ugradnji pametnih brojila i liberalizaciji tržišta plina.

Koliko naselja i kućanstava danas HEP-Plin opskrbljuje u Hrvatskoj te koliki udio čine poslovni subjekti?
HEP-Plin danas opskrbljuje 70.000 kućanstava u 234 naselja te 5000 poslovnih subjekata diljem Hrvatske. HEP-Plin je danas jedan od vodećih opskrbljivača plinom za poduzetnike u cijeloj Hrvatskoj, što mu je omogućilo snažni rast i transformaciju iz lokalne u nacionalnu i tržišno orijentiranu tvrtku.

Kako teče razvoj infrastrukture na tom području, koliko ulažete u nju i jamči li ona rast broja kupaca u budućnosti?
HEP-Plin sukladno koncesijskim ugovorima razvija mrežu na svom distribucijskom području te pokušava zadovoljiti potrebe industrije i kućanstava za priključenje na mrežu. Zbog toga godišnje u poboljšanje kvalitete distribucijske mreže investira oko 20 milijuna kuna. Također, u ožujku ove godine HEP-Plin je objedinio vlasništvo nad distribucijskom mrežom na području Općine Feričanci, što je dio poslovne strategije objedinjavanja vlasništva nad plinskom mrežom na vlastitim distribucijskim područjima radi lakšeg razvoja poslovanja i reguliranja koncesijskih prava.

Kupcima su kod opskrbe najvažnije dvije stvari - cijena i sigurnost. Kako HEP-Plin stoji po tom pitanju?
Zahvaljujući sinergiji HEP grupe, HEP-Plin svojim potrošačima jamči sigurnost opskrbe i konkurentne cijene u svim kategorijama. U slučaju potrebe, HEP-Plin preko sestrinske tvrtke HEP-Trgovina u svakom trenutku može kupiti plin izravno s austrijske burze i dopremiti ga u Hrvatsku. 

Do 2020. svi plinomjeri trebali bi biti zamijenjeni pametnim brojilima. Što kupac točno dobiva njima i može li mu ono pomoći da lakše upravlja potrošnjom?
HEP-Plin u ovom trenutku aktivno uvodi pametna brojila u svojoj distribucijskoj mreži, što će potrošačima donijeti prednosti u vidu bolje kontrole potrošnje te sigurnosti mjernih podataka. Povećanje investicija omogućilo je i dodatne pogodnosti za kupce HEP-Plina, poput ugradnje plinomjera s korektivnim faktorom tako da očitanja potrošnje budu što točnija i jasnija, kao i ugradnju ultrazvučnih "pametnih" plinomjera s dnevnim očitanjem potrošnje.

Da li je HEP-Plin spreman za potpunu liberalizaciju i smatrate li da treba izvršiti potpunu deregulaciju cijene plina ili određenim skupinama kupaca ona ipak treba na neki način biti regulirana?
HEP-Plin već danas uspješno konkurira na tržištu i spreman je za potpunu deregulaciju cijena na tržištu. Uspješno poslovanje, nabava plina iz više dobavnih pravaca te snaga poslovanja pod okriljem HEP grupe jamče kupcima HEP-Plina najkvalitetniju uslugu po najprihvatljivijoj cijeni.

Koji su daljnji ciljevi i planovi HEP Plina, možemo li očekivati da se distribucijsko područje prošire i na ostale županije?
Što se tiče opskrbne djelatnosti, HEP-Plin će zasigurno težiti povećanju svog tržišnog udjela na području cijele Republike Hrvatske. Kod distribucijske djelatnosti za očekivati je daljnje okrupnjavanje postojećih distributera te HEP-Plin također želi sudjelovati u tome.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: