Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

HEP-Plin svojim potrošačima jamči sigurnost opskrbe i konkurentne cijene u svim kategorijama

  poslovni.hr           15.10.2018.         2341 pogleda
HEP-Plin svojim potrošačima jamči sigurnost opskrbe i konkurentne cijene u svim kategorijama

Direktor HEP-Plina govori o ciljevima i planovima tvrtke, sigurnosti i proširenju distribucije, ugradnji pametnih brojila te spremnosti za potpunu liberalizaciju tržišta.

Tvrtka HEP-Plin, članica HEP grupe, već više od 40 godina obavlja djelatnosti distribucije i opskrbu plinom te je danas drugi najveći distributer po količini isporučene energije u Republici Hrvatskoj.

Distribucijsku i opskrbnu djelatnost HEP-Plin obavlja na području tri županije (Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske), dok kupce iz kategorije poduzetništvo opskrbljuje na području cijele Hrvatske. S direktorom HEP-Plina Damirom Pećušakom razgovarali smo o planovima proširenja i sigurnosti distribucije, ugradnji pametnih brojila i liberalizaciji tržišta plina.

Koliko naselja i kućanstava danas HEP-Plin opskrbljuje u Hrvatskoj te koliki udio čine poslovni subjekti?
HEP-Plin danas opskrbljuje 70.000 kućanstava u 234 naselja te 5000 poslovnih subjekata diljem Hrvatske. HEP-Plin je danas jedan od vodećih opskrbljivača plinom za poduzetnike u cijeloj Hrvatskoj, što mu je omogućilo snažni rast i transformaciju iz lokalne u nacionalnu i tržišno orijentiranu tvrtku.

Kako teče razvoj infrastrukture na tom području, koliko ulažete u nju i jamči li ona rast broja kupaca u budućnosti?
HEP-Plin sukladno koncesijskim ugovorima razvija mrežu na svom distribucijskom području te pokušava zadovoljiti potrebe industrije i kućanstava za priključenje na mrežu. Zbog toga godišnje u poboljšanje kvalitete distribucijske mreže investira oko 20 milijuna kuna. Također, u ožujku ove godine HEP-Plin je objedinio vlasništvo nad distribucijskom mrežom na području Općine Feričanci, što je dio poslovne strategije objedinjavanja vlasništva nad plinskom mrežom na vlastitim distribucijskim područjima radi lakšeg razvoja poslovanja i reguliranja koncesijskih prava.

Kupcima su kod opskrbe najvažnije dvije stvari - cijena i sigurnost. Kako HEP-Plin stoji po tom pitanju?
Zahvaljujući sinergiji HEP grupe, HEP-Plin svojim potrošačima jamči sigurnost opskrbe i konkurentne cijene u svim kategorijama. U slučaju potrebe, HEP-Plin preko sestrinske tvrtke HEP-Trgovina u svakom trenutku može kupiti plin izravno s austrijske burze i dopremiti ga u Hrvatsku. 

Do 2020. svi plinomjeri trebali bi biti zamijenjeni pametnim brojilima. Što kupac točno dobiva njima i može li mu ono pomoći da lakše upravlja potrošnjom?
HEP-Plin u ovom trenutku aktivno uvodi pametna brojila u svojoj distribucijskoj mreži, što će potrošačima donijeti prednosti u vidu bolje kontrole potrošnje te sigurnosti mjernih podataka. Povećanje investicija omogućilo je i dodatne pogodnosti za kupce HEP-Plina, poput ugradnje plinomjera s korektivnim faktorom tako da očitanja potrošnje budu što točnija i jasnija, kao i ugradnju ultrazvučnih "pametnih" plinomjera s dnevnim očitanjem potrošnje.

Da li je HEP-Plin spreman za potpunu liberalizaciju i smatrate li da treba izvršiti potpunu deregulaciju cijene plina ili određenim skupinama kupaca ona ipak treba na neki način biti regulirana?
HEP-Plin već danas uspješno konkurira na tržištu i spreman je za potpunu deregulaciju cijena na tržištu. Uspješno poslovanje, nabava plina iz više dobavnih pravaca te snaga poslovanja pod okriljem HEP grupe jamče kupcima HEP-Plina najkvalitetniju uslugu po najprihvatljivijoj cijeni.

Koji su daljnji ciljevi i planovi HEP Plina, možemo li očekivati da se distribucijsko područje prošire i na ostale županije?
Što se tiče opskrbne djelatnosti, HEP-Plin će zasigurno težiti povećanju svog tržišnog udjela na području cijele Republike Hrvatske. Kod distribucijske djelatnosti za očekivati je daljnje okrupnjavanje postojećih distributera te HEP-Plin također želi sudjelovati u tome.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo