Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Aktualnosti

Hedl otkriva muljažu s naknadama u Orahovici: novac je završavao na privatnoj štednoj knjižici HDZ-ovca

  Drago Hedl/Telegram           26.12.2019.         3385 pogleda
Hedl otkriva muljažu s naknadama u Orahovici: novac je završavao na privatnoj štednoj knjižici HDZ-ovca

Porezna uprava u Virovitici provela je nadzor nad financijskim poslovanjem Grada Orahovice i utvrdila poreznu utaju u visini od 245.000 kuna. Zanimljivo je kako je nastao taj porezni dug. U razdoblju kojeg je češljala inspekcija Porezne uprave, od 1. siječnja 2013. do sredine 2017. kada je s vlasti nakon 12 godina sišao tamošnji gradonačelnik, HDZ-ov Josip Nemec (na otvornoj fotografiji), novac namijenjen vijećničkim naknadama isplaćivan je bez obračuna poreza i doprinos. No to je samo dio priče. Puno zanimljiviji su računi na koje su naknade isplaćivane - piše Drago Hedl u Telegramu.

Gradonačelnica Ana Marija Petin (HSS), inače i zastupnica u Hrvatskom saboru, koja je za gradonačelnicu Orahovice izabrana na posljednjim lokalnim izborima odraznim sredinom 2017. ostala je iznenađena kada su je na kraju te godine iz računovodstva upitali na koji način prebacivati vijećničke naknade članovima gradskog vijeća. Tada se otkrilo da je od 2008. postojala praksa da se vijećničke naknade, umjesto na privatne račune izabranih gradskih vijećnika, doznačuju na račun njihovih političkih stranaka.

HDZ je iznimka

Jedina iznimka bila je Hrvatska demokratska zajednica: naknada njihovih vijećnika isplaćivala se na privatnu štednu knjižicu jednog od članova Gradskog vijeća. No, na te isplate, bilo da su išle na račun političkih stranaka, ili na privatnu štednu knjižicu, kao u slučaju HDZ-ovih vijećnika, Grad Orahovica nije plaćao poreze i doprinose. Državna revizija još je 2014. upozorila na tu nezakonitost pa se 2014. i 2015, vijećničke naknade nisu isplaćivale nikome: ni na račune vijećnika, ni na račun njihovih političkih stranaka.

Izuzetak su bili vijećnici HDZ-a: njima su i dalje isplaćivane naknade, na potpuno isti način: privatnu štednu knjižicu otvorenu na ime gradskog vijećnika Hrvatske demokratske zajednice, Marija Kršćanskog. Procjena je da je na tu knjižicu od 2008. do sredine 2017. uplaćeno oko 350.000 kuna i to bez lipe uplaćenog poreza i prireza. Kako se trošio taj novac nepoznato je, no vjerojatno je služio u stranačke svrhe, kao crni fond iz kojeg su se podmirivali troškovi izbornih kampanja, iznosi koji nisu nigdje evidentirani, a što su stranke dužne objaviti.

Kršćanski je priznao uplate na štednju knjižicu

Mario Kršćanski, u razgovoru za Telegram, priznao je kako su naknade HDZ-ovih gradskih vijećnička u Orahovici isplaćivane na štednu knjižicu otvorenu na njegovo ime.

“S obzirom da sam bio rizničar stranke, a da se štedna knjižica nije mogla otvoriti na pravnu, već isključivo na fizičku osobu, odlučeno je da to budem ja. Svu dokumentaciju o uplatama i isplatama predao sam policiji. Novac se strogo namjenski trošio za stranačke potrebe, što je vidljivo iz računa koje sam čuvao. Gradski odbor HDZ-a nije imao prihoda pa smo se mi vijećnici dogovorili da svoje naknade dademo stranci” – kaže Kršćanski za Telegram. Dodaje kako se slično radi i danas i to ne samo u Orahovici, no sada novac prvo ide na račune vijećnika, koji na to pristaju, pa ih potom podižu i uplaćuju stranci.

Istraga do danas nije donijela rezultate

Nakon dvogodišnje pauze u kojoj vijećnicima (osim onih iz HDZ-a) nisu isplaćivane naknade, početkom 2016. praksa se ponovno nastavlja kao i dvije godine prije toga: opet se isplaćuju naknade na račune političkih stranaka, a HDZ-ovim na onu privatnu štednu knjižicu, Dakako, porezi i doprinosi se opet ne uplaćuju. I tako sve do lokalnih izbora 2017. godine.

Tada, nakon gubitka HDZ-ove vlasti u Orahovici, kad se cijela priča otkrila, dio vijećnika traži da se slučaj prijavi policiji. Policija započinje istragu, no do danas još nema rezultata ni moguće kaznene prijave za počinitelje. Međutim, Porezna je uprava bila brža i učinkovitija: ustanovila je poreznu dug, i sada će četvrt milijuna kuna iz gradskog morati biti uplaćeno u državni proračun.

Sličan slučaj zloupotrebe i u Požegi

Kada će i kako to biti učinjeno i s koje stavke, nepoznato je jer proračun Grada Orahovice za sljedeću godinu nije donesen, pa se spremaju prijevremeni izbori za novo gradsko vijeće. Proračun kojeg je predložila gradonačelnica Petin, zanimljivo, združenim snagama nisu podržali SDP (koji je nedavno raskinuo koaliciju s HSS-om) ni HDZ-a.

Telegram je nedavno pisao o sličnoj zloupotrebi naknada koje se isplaćuju članovima nadzornih odbora i gradskim vijećnicima u Požegi. Ondje je gradonačelnik Darko Puljašić tražio da zamjenik predsjednika Gradskog vijeća i član nadzornog odbora u jednoj gradskoj tvrtki, Dragan Borevac da dio svoje naknade njemu, a ovaj, gradonačelnik Puljašić, potom je taj iznos davao drugom članu HDZ-a. Pravdao je to praksom stanke da se novac usmjeri onima članovima kojima je potreban.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
28.12.2019. 20:55
Ništa novo u RH , to je tek kap u moru..


Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.