Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

HDZ – povratak svojim korijenima? Malo sutra!

  Davor Suhan/MojaRijeka           14.10.2011.         2507 pogleda
HDZ – povratak svojim korijenima? Malo sutra!

Jadranka Kosor najavila je da se HDZ vraća izvornom programu Franje Tuđmana. Izborna je godina, i vodstvo HDZ-a razmišlja naprosto pragmatično. Stranka je u totalnom rasulu i treba ponovo skupiti glasove na desnici. To je svakako njihovo demokratsko pravo, ali meni, kao iskusnom hrvatskom biraču, tako nešto ne može podvaliti. Ja znam da to naprosto nije moguće, jer za provedbu ovog ambicioznog akcijskog izbornog plana Jadranki Kosor nedostaju dvije velike, čvrste i stabilne karike koje su krasile ondašnju strategiju Tuđmanove politike:

1. Velika svađa sa domaćim Srbima
2. Veliko, čvrsto i stabilno političko partnerstvo sa srbijanskim predsjednikom

Glede prve karike možemo samo konstatirati da Srba u Hrvatskoj više i nema. Ono što ih je ostalo, toliko je malo da ih Đakić može sam izbrojati na prste - dovoljno tek za neke sitne županijske nacionalističke incidente od kojih se više ne može skupiti niti potreban broj glasova za neko lokalno gradsko vijeće. To je naprosto matematika i protiv toga se ne može.

Druga karika još je problematičnija. Onima kojima to još uvijek nije jasno neka ponovo polako pročitaju cijelu rečenicu. Izgledi da HDZ u tom aspektu ponovi Franju Tuđmana, spadaju u znanstvenu fantastiku. Za razliku od naše gospođe Kosor koja se sa gospodinom Tadićem ne može dogovoriti gotovo ni o čemu, naš drug Franjo se sa drugom Slobom mogao dogovoriti gotovo o svemu. O tome već u narodu kruže mnoge legende, a postoje i neke sasvim istinite priče.

Tako, recimo, poslije onog poznatog prijateljskog radnog sastanka u Karađorđevu, dođoše oni k tadašnjem premijeru SFRJ Anti Markoviću da mu iznesu plan srpsko-hrvatske regionalne suradnje, kojom bi se učvrstilo bratstvo i jedinstvo na relaciji Zagreb-Beograd. Iznenađeni Ante najprije se smješkao, ali onda je na kraju ostao u šoku:

- Bez moje smjene - priča o tome Ante jednom prilikom novinaru Gordanu Maliću - u to vrijeme nisu mogli podijeliti Bosnu i Hercegovinu. A bez podjele Bosne, po njima, nisu mogli biti riješeni hrvatsko-srpski odnosi. Dakle, trebalo je smijeniti mene, podijeliti Bosnu, i "historijski sporazum" bio bi ostvaren. Inzistirao sam na tome da to neće ići bez rata. Da će se djeca u Bosni rađati i umirati s puškom, da će biti krvi do koljena: "Vi ćete palestinizirati BIH", rekao sam. Pitao sam ih: "Kako mislite, dok sam ja živ, to provesti?" (ovdje se Ante još uvijek smješkao). "Pa zato smo se i složili da te smijenimo..." - bio je njihov odgovor (i tu se Markoviću osmjeh zaledio).

Ali to nije sve. Glavna šokirajuća priča od koje je Ante totalno posijedio, tek slijedi, a njezina poanta glasi: Ljubavi nema bez vjere. Ili, kako bi rekla naša Seve - virujen u te, s tobom živin lipo, i dok me varaš volit ću te slipo.

I dok lijepa Jadranka lepom Bori ne vjeruje dok ne vidi da ovaj govori istinu,  Franjo je Slobi vjerovao i kad je vidio da ovaj laže. Evo i te Markovićeve priče:

- Prilikom haških pregovora, kojima je predsjedao, mislim, Carrington, upitao sam Miloševića zašto uništava Vukovar, zbog čega bombardira Dubrovnik, i zna li on što su Vukovar i Dubrovnik. Odgovorio mi je pitanjem: "Ma tko bi bio toliko blesav da bombardira Dubrovnik? Dubrovnik nitko ne bombardira!"   "Znaš ti dobro tko", rekao sam. Uhvatio sam ga za ruku i doveo pred Tuđmana koji se nalazio u blizini sa Šarinićem. Rekao sam: "Evo, reci Tuđmanu da se Dubrovnik ne bombardira."

"Ne znam o čemu govoriš, Armija ne tuče Dubrovnik, to je sto posto! Valjda bih ja znao...", izvrdavao je. Okrenuo sam se Tuđmanu i pitao: "Dobro, Franjo, tuku li Dubrovnik ili ne?"  A Tuđman mi je odgovorio: "Čuo si što čovjek kaže."

Eto, takav je bio naš pokojni predsjednik. Uvijek je vjerovao ljudima, i zato su ga ljudi voljeli. Nisu ga doduše voljeli Srbi, ali to je tako i bilo namješteno da ga oni ne vole jer Franjo i Slobo su znali da ako Hrvati i Srbi vole jedni druge, da onda za njih nema tko da glasa, barem u nekoliko budućih mandata.

Jadranka Kosor, koja je isto okrenuta budućnosti (i to u mjeri da uopće nije svjesna sadašnjosti), ne shvaća međutim da je to vrijeme ipak prošlo. Nekada najjače karike u politici Hrvatske demokratske zajednice, danas su najslabije. Godine su učinile svoje i puno toga se promijenilo. Osim što vodeća srpska stranka u Hrvatskoj koalira sa HDZ-om, postoje i neke druge zanimljivosti. Interesantno je na primjer spomenuti to da danas u Hrvatskom saboru najčišćim i najpravilnijim književnim hrvatskim jezikom govore upravo Srbi. Čak je i konobarima u saborskom kafiću jasno da glede našeg materinjeg jezika Milorad Pupovac može održati nastavu svim velikim Hrvatima. I uz to im još pokazati na velikom odmoru kako se pravilno veže kravata Croata.

Čemu onda povratak na neki zaostali politički program koji je potpuno izvan vremena i prostora?

Komentar Davora Suhana s portala MojaRijeka

Ilustracija/montaža Enes Čelosmanović

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
16.10.2011. 10:18
Po meni je povratak HDZ–a svojim korijenima i izvornom programu Franje Tuđmana nemoguć iz prostog razloga što je provodeći "program Franje Tuđmana" dok je on bio živ, a posebno nakon njegove smrti opljačkano i pokradeno obiteljsko srebro.

Na sumnjam da Jaca vjeruje, štoviše da je ubjeđena da će s ovako kilavom i nesložnom oporbom, i medijima koji su pod njenom kontrolom, osvojiti 30-35 posto glasova.

Znajući kakvi su sve igrači u igri, zastupnici manjina, Lesar, Jurčić, krtice u oporbenim redovima i razjedinjeni pravaši, ostatak će kao i do sada biti po onoj "para vrti gdje burgija neće!"
siniša prpić
15.10.2011. 11:55
Na žalost, ovo je skroz dobar članak....., pa ako je i samo pola izrečenog istina.


Još iz kategorije Komentar