Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Dossier: Tolušić

HDZ-ovci misle da se EU može pljačkati kao Hrvatska

  Gordan Duhaček/Index           09.07.2022.         2827 pogleda
HDZ-ovci misle da se EU može pljačkati kao Hrvatska

HDZ-ovci vole krasti javni novac. To nije kontroverzna tvrdnja, već ordinarna činjenica. To je kao konstatirati da je 2 plus 2 jednako 4. To je, uostalom, potvrdila i pravomoćna presuda u aferi Fimi media, u kojoj je HDZ kao stranka osuđen za pljačku države i naroda -piše Gordan Duhaček na portalu Index.

Otkako je osnovan, HDZ funkcionira po principu pljačke, a cilj je skoro svakoga člana stranke da se negdje uhljebi pa tako muze javni novac ili da namjesti neki natječaj pa tako muze javni novac ili da jednostavno krade javni novac gdje god stigne i kako god može. 

Uništili pravosuđe, izglasali zakone po kojima se lakše pljačka narod

Pritom je HDZ u svemu tome odigrao i jedan zlogenijalan dupli pas - i prije nego što su započeli s velepljačkom, potrudili su se da ruiniraju hrvatsko pravosuđe protjerivanjem sposobnih tužitelja i masovnom smjenom poštenih sudaca, tako da im njihova monumentalna pljačka Hrvatske, započeta pljačkaškom privatizacijom 1990-ih, prolazi lišo. 

Dodatno su se potrudili da pišu i izglasavaju takve zakone koji će omogućavati da se po zakonu krade, doista su mislili na sve u ostvarenju svojeg temeljnog političkog projekta, a to je “ostvarimo neovisnost Hrvatske da bismo je onda do kosti oglodali”.

Sistem organizirane HDZ-ove pljačke je desetljećima savršeno funkcionirao sve dok se nije pojavila Europska unija. HDZ je u vrijeme Ive Sanadera pomislio da može dobiti i jare i pare, odnosno i članstvo u Europskoj uniji i mogućnost da nastavi pljačkati. Na kraju je Sanader pao baš zbog toga, kao dokaz da je Hrvatska sposobna boriti se protiv korupcije, za što je i nagrađena ulaskom u EU.

Nema poštenih HDZ-ovaca

No čim smo ušli u EU, HDZ-ovci su nastavili pljačkati. Jednostavno si ne mogu pomoći. Kriminal je u DNK-u HDZ-a. Ne postoji pošteni HDZ-ovac, jer i oni koji osobno ništa nisu ukrali vrlo dobro znaju da su pripadnici osuđene kriminalne organizacije koja je u tri desetljeća imala tisuće raznih afera te vrste.

Kako je to rekla Frances McDormand u Oscarom nagrađenoj ulozi u filmu Tri plakata izvan grada: “You joined the gang. You’re culpable.” (Pridružio si se bandi. Odgovoran si.).

A onda je na scenu stupio europski javni tužitelj

Tako su se kao mladi i ambiciozni ljudi HDZ-u još u kasnoj adolescenciji pridružili i bivši ministri Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić. Odlično su znali u kakvu se stranku učlanjuju, pa zato su se i učlanili. I sve bi bilo super da se u njihove poslovne planove, u njihova “javno-privatna partnerstva” nisu uključile institucije Europske unije, konkretno europski javni tužitelj. Žalac je već na svojoj koži osjetila što to znači, a sada se uči i Tolušić.

Nije EU savršena, ali ipak ne gleda blagonaklono na to da je se pljačka. Pa nije Europska unija poput Hrvata da sustavno okreće glavu na drugu stranu dok joj netko zavlači ruku u džep.

HDZ neće tako lako odustati od pljačke europskog novca

Hoće li HDZ-ovci sada konačno shvatiti da ne mogu tako lako pljačkati europski novac? Još važnije pitanje, hoće li se moći zaustaviti ako uspiju shvatiti?

Teško je procijeniti. Naravno da HDZ-ovac ne voli biti iza rešetaka, ali to ne voli nijedan kriminalac. Većinu to nije spriječilo da pljačkaju. 

Ako bih se morao kladiti, prije bih se kladio na to će se truditi pljačkati sofisticiranije i podmuklije nego inače. Da neće tako lako odustati od pljačke, već će si dati više truda da sve izgleda po pravilima. Da će upornije raditi na zataškavanju i uklanjanju tragova svojih kriminalnih rabota. 

To onda znači da nam slijedi zanimljiv dvoboj: EU vs. HDZ. Ako Europska unija nije u stanju svoj budžetski novac zaštititi od HDZ-a, onda ne treba ni postojati. Ovo je, dakle, pitanje života i smrti. Ili će se EU iskazati ili će je HDZ s vremenom uništiti kao što je uništio Hrvatsku.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier: Tolušić